MINISTAR NAJAVIO PROMJENE

Veći porez plaćat će i iznajmljivači na Jadranu: 'Iznosi koje su plaćali bili su smiješni, to nije bilo dobro'

Kategorizacija apartmana i soba
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
29.08.2024.
u 15:09

Ako netko ima apartman s tri sobe po dva kreveta, plaća 120 eura godišnje porez, a s tim apartmanom može ostvariti dohodak od 40.000 eura, kaže ministar Primorac

Ministar financija Marko Primorac potvrdio je danas da se uvodi porez na nekretnine kojemu je cilj proširiti bazu nekretnina koje se oporezuju. Porez će tako morati plaćati svi oni koji imaju nekretnine u kojima ne stanuju i nisu im u dugoročnom najmu. Osim toga, uvode se promjene i za kratkoročni najam što se neće svidjeti onima koji se bave turizmom, odnosno iznajmljivanjem apartmana.  

- Povećanje poreznoga kratkoročnog najma u turizmu koje se trenutno plaća kao paušal po krevetu. To su iznosi koji su prilično smiješni i koji su na neki način ne samo utjecali na tržište nekretnina nego na gospodarstvo u cjelini. Motivirajući kroz stvaranje porezne oaze u nekretninama ne samo u vlasništvu nad nekretninama nego u ostvarivanju dohotka od nekretnina i gdje su brojni dionici, ulagači, investitori, poduzetnici bili motivirani sav višak sredstava i kapitala investirati u nekretnine i baviti se rentijerstvom. Takav model gospodarstva nije dobar niti je dugoročno održiv. Posebno ako imate u vidu činjenicu kako je velik broj poduzetnika zapravo bio motiviran svoju dobit umjesto da ju je investirao u poduzeća, investiranje i razvoj, kupovinu nove tehnologije, u samo poduzeće kako bi bio još konkurentniji na tržištu, poduzetnici su često bili motivirani da dobit koju poduzeće ostvare pretoče u privatno vlasništvo u nekretnine. Taj model nije dobar. Vidite sami kakve su posljedice takve porezne politike, možete pretpostaviti što bi se dogodilo da se taj koncept ne mijenja - kazao je ministar Primorac. 

- Ako netko ima apartman s tri sobe po dva kreveta, plaća 120 eura godišnje porez, a s tim apartmanom može ostvariti dohodak od 40.000 eura. S povećavanjem i izjednačavanjem dugoročnog i kratkoročnog najma, no ono će i dalje biti povoljno u odnosu na oporezivanje ostalih izvora dohotka. Ideja je, dakle, da se izjednači tretman dugoročnog i kratkoročnog najma - pojasnio je Primorac. 

GALERIJA Nakon 18 godina izgrađena autocesta od Siska do Zagreba, pogledajte kako izgleda

Kategorizacija apartmana i soba
1/26

Komentara 87

TR
tratincica68
16:05 29.08.2024.

Prodali su cilu drzavu i sad fali para.slijedi pljacka nezamislivih razloga.

TS
Tsunami
16:45 29.08.2024.

Da 40 tisuca eura, di je ovi zavrsija kurs? A ovi sta se vesele vidit ce jadran samo na slikana, jer ako triba platit veci porez normalno je da cijena najma bude veca. A da ne govorim koliko manje novaca u drzavi ce biti manje potroseno od hrane pica robe i ostalig, ko se zadnji smije najslađe se smije

KA
kamen3
16:01 29.08.2024.

Ovaj tip živi na Marsu ili Veneri i nema veze sa Zemljom a kamo li sa Hrvatskol. 1.nebuloza:sa trosobnim apartmanom ostvaruje 40.000 00,euragodišnje ?!?!?! 2.nebuloza:cilj je izjednačiti porez sa dugoročnim iznajmljivanjem Ad. 1 Tko to u Hrvatskoj sa jednim apartmanom ostvaruje 40.000eura DOHODKA.On je nekakav prof.dr.(naravno hrvatski) i trebao bi razlikovati PRIHOD od DOHODKA.Ukupni prihod od jednog apartmana od 40.000 eura nemoguće je uglavnom ostvariti - moguće pokoji u elitnim dijelovima Dubrovnika i sl. Ad.2 Koliko dugoročnih iznajmljivača stanova ,recimo u ZG,plaća uopće ikakav porez?? Sad bi tip uveo porez na bazi lude hipoteze i to najvjerojatnije "flat porez" tj svugdje i svakom isto.Znači u Dubrovniku,Rovinju,Zagrebu,Splitu gdje se apartmani iznajmljuju,u kratkoročnom najmu i do 200 dana godišnje isto kao u nekom malom mjestu na nekom otoku gdje je to moguće oko 50 dana godišnje. Još nešto,ništa od ovog ne bi bilo da je ovu kategoriju iznajmljivača bilo vezati,kako je bila intencija,uz mjesto prebivališta.Ne može pružati "ugostiteljske usluge u domaćinstvu" netko u recimo Hvaro a živi u recimo Karlovcu.Ali je u vrijeme donošenja prvog Zakona o ugostiteljasvu u Hrvatskoj bio ministar turizma tip koji živi u Zagreba a ima par apartmana na Krku i naravno dobili smo što smo dobili. Bit će puno na "crnjaka".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije