Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODGOVORITE U ANKETI

PITANJE DANA Treba li dekriminalizirati prostituciju u Hrvatskoj?

Prostitucija, ilustracija
Press Association/Pixsell
24.01.2024.
u 09:20

Kao prekršaj se kažnjava s 20 do 100 eura ili do 30 dana zatvora.

Hrvatska je, uz Rumunjsku, jedina država članica koja sankcionira osobe u prostituciji. U Hrvatskoj se kažnjava osoba koja se odaje prostituciji, osim ako je žrtva kaznenog djela trgovanja ljudima u svrhu spolnog iskorištavanja. Kao prekršaj se kažnjava s 20 do 100 eura ili do 30 dana zatvora. Prema statističkim podacima MUP-a za 2022. godinu proizlazi da su žene te koje u pravilu pružaju seksualne usluge i žrtve su kaznenog progona. Pravobraniteljica Višnja Ljubičić zalaže se za švedski model kriminalizacije kupaca usluga te dekriminalizaciju osoba koje pružaju spolne usluge.

- Svaka osoba može sama za sebe odlučiti želi li se baviti seksualnim radom, i to ako su zadovoljena tri uvjeta: da je starija od 18 godina, da ima punu poslovnu sposobnost i da ni na kakav način nije prisiljena baviti se seksualnim radom. Znači, poštujemo slobodu volje i izbora. Modeli zabrane, kao i oni kriminalizacije klijenata, nisu doveli do smanjenja broja seksualnih radnika, niti do smanjenje potražnje za njihovim uslugama. Nažalost, samo su ih gurnuli u veću ranjivost - kazala je za Večernji list Iva Jovović, izvršna direktorica udruge za unaprjeđenje kvalitete življenja Let.

Nordijski model najbliži je stavu Europskog parlamenta, koji je 2014. godine donio rezoluciju prema kojoj se pitanje prostitucije treba promatrati u okviru politika rodne ravnopravnosti. Prema modelu dekriminalizacije, na prostituciju se gleda kao na posao koji bi trebao biti reguliran kao i svaki drugi, sa zdravstvenim i mirovinskim osiguranjem, pravom na bolovanje, radnim vremenom i dr.

Treba li dekriminalizirati prostituciju u Hrvatskoj? Odgovorite nam u anketi.

Treba li dekriminalizirati prostituciju u Hrvatskoj?

Svoje mišljenje možete nam napisati na Facebooku.

Komentara 20

TU
tutek
09:34 24.01.2024.

Koju školu treba završiti za to "zanimanje"?

JM
JMN
09:35 24.01.2024.

Zašto samo prostituciju? Legalizirajmo i korupciju pa da HDZ konačno može legalno djelovati.

ED
edgar2
09:32 24.01.2024.

Ne treba od prostitucije dodatno raditi business, jer će najviše nastradati žene...Već viđeno u zemljama koje su to uvele!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije