PREGOVORI OKO SANKCIJA

Plenković: Nadogradit ćemo LNG na Krku. Bit će dobar za Mađare i Slovence ako treba

Foto: Goran Stanzl/Nel Pavletić/PIXSELL
1/12
30.05.2022.
u 16:39

Šesti paket sankcija EU protiv Rusije, koji uključuje naftni embargo, još nije dogovoren, unatoč dramatičnim pregovorima koji su se odvijali i u nedjelju i danas prijepodne, uoči početka dvodnevnog summita šefova država i vlada 27 članica EU

Izostavljanje naftovoda Družba iz naftnog embarga na uvoz nafte iz Rusije dobar je pristup, ocijenio je mađarski premijer Viktor Orban jučer na ulasku na dvodnevni summit lidera EU u Bruxellesu, ali Mađarska želi dodatna jamstva: - Da, u slučaju bilo kakve nesreće na naftovodu koji prolazi kroz Ukrajinu, ima pravo nastaviti uvoziti rusku naftu iz drugih izvora - rekao je Orban. 

Šesti paket sankcija EU protiv Rusije, koji uključuje naftni embargo, još nije dogovoren, unatoč dramatičnim pregovorima koji su se odvijali i u nedjelju i danas prijepodne. Svi prijedlozi, o kojima je Večernjak jučer ekskluzivno pisao, i dalje su na stolu i čini se da bi dogovor o takvim prijedlozima mogao biti postignut do kraja tjedna. Ali, nitko ne zna kako će se Orban zapravo ponašati na summitu, gdje prema riječima jednog našeg upućenog izvora “želi napraviti show”.

Mađarska bi, prema posljednjoj verziji prijedloga, mogla nastaviti uvoziit rusku naftu kroz naftovod Družba i to je veliki ustupak. Isto bi vrijedilo i za Slovačku, Češku, pa iznimno i Bugarsku. A Hrvatska bi mogla nastaviti uvoziti naftni derivat koji je ključan za rad rafinerije u Rijeci, tzv. vakum plinsko ulje. 

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

- Pregovori traju, ali mislim da je smjer jako dobar - rekao je premijer Andrej Plenković na ulasku na summit. - U ovim izmijenjenim okolnostima, Hrvatska ima priliku biti pravi energetski “hub” za srednju Europu - dodao je.

Jadranski naftovod ima kapaciteta donijeti ogromne količine nafte koje su potrebne za rafinerije u Mađarskoj i Slovačkoj, tako da se diverzifikacija treba događati “u dobroj suradnji s nama”, rekao je predsjednik Vlade RH. A Hrvatska je “vrlo blizu investicijskih odluka” o povećanju LNG terminala na Krku.

- Kao što smo ga napravili brzo, tako ćemo ga sada još i nadograditi na način da bude dobar i nama i Slovencima, ako treba i Mađarskoj, i Bosni i Hercegovini - poručio je Plenković.

Photo: TAMAS KASZAS/REUTERS
Foto: TAMAS KASZAS/REUTERS

Orbanov dodatni uvjet u pregovorima o naftnom embargu, da se Mađarskoj zajamči da će moći uvoziti rusku naftu i ako se dogodi incident na Družbi kroz Ukrajinu, vjerojatno je povezan s izjavama ukrajinskih dužnosnika koji su proteklih dana, zbog ogorčenja činjenicom da Orban blokira usvajanje tako važnog paketa sankcija, signalizirali da bi se u vihoru rata možda nešto moglo dogoditi s naftovodom koji kroz Ukrajinu vodi prema Mađarskoj.

- Stav Mađarske je jednostavan. Energija je ozbiljna stvar, to nije dječja igra. Prvo trebamo rješenja, a onda sankcije. Dosad smo uvodili sankcije, pa tek potom smišljali rješenja - komentirao je još Orban po dolasku u Bruxelles. 

 

 

Ključne riječi

Komentara 36

BA
banini
18:27 30.05.2022.

Trebalo bi dobro upamtiti ovaj potez Orbana, Slovenci i Srbi spadaju u povlaštene i mogu tankirati po povlaštenim cijenama. Hrvati su za njega kao i za Putina na listi neprijateljskih nacija. Pod hitno nacionalizirati INU )kao što je to urađeno i Agrokoru ) i istjerati Mađare s hrvatskog naftnog tržišta !

DU
Deleted user
21:01 30.05.2022.

Bravo Plenki. Tako govori pravi diplomata i džentlmen.

SA
sambo
06:19 31.05.2022.

1. Sad, baš sad ste se sjetili da mi možda trebalo kapacitete povećati? Jeste spavali do sada?; 2. Što je sa našim bušotinama u Jadranu? Nadam se da nam nećete pokušavati prodati priču kako je tuđi plin koji je ukapljen kod nas, jeftiniji za Hrvatsku od domaćeg plina?; 3. Gdje je odgovornost za energetsko osiromašivanje Hrvatske, pa makar i politička odgovornost u vidu gubitka izbora? Negdje dalje, energetsko osiromašivanje bi se proglasilo nacionalnom izdajom, ali ne i kod nas.... Ideja proširivanja kapaciteta LNGa je dobra, trenutno brža u smislu izvedbe, ali ona treba biti opcija B...jedino domaći plin može biti vrijedan naših ulaganja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije