SMRT TRI POMORCA

Plenković o tragediji na Lošinju: Nema popuštanja pritiscima

Rijeka: Premijer Plenković na misi na Trsatu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/7
15.08.2024.
u 11:53

Ovakvo nešto se nikada nije dogodilo i nećemo skakati odmah nakon dva napisana članka. Nećete me dovesti u situaciju da špekuliram što se dogodilo, odgovorio je premijer Andrej Plenković novinarima kada su ga pitali o tragediji na trajektu Lastovo

Premijer Andrej Plenković sudjelovao je na Svetoj misi u povodu blagdana Velike Gospe, u četvrtak, 15. kolovoza 2024., u 10 sati, u Svetištu Majke Božje Trsatske. Uz predsjednika Vlade je potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, a Plenković se u izjavama za medije prvi puta dotaknuo tragedije na trajektu Lastovo u Malom Lošinju u kojoj su poginula tri pomorca. 

- Ovo se koristi za činjenje štete Vladi, ali navikli smo na to, ovo nam je treći mandat. Nema ni teoretske šanse da podlegnemo vanjskom pritisku dok istraga ne utvrdi što se dogodilo. Ovo je stvar naše komunikacije, nema potrebe da predsjednik Vlade komentira sve - ministar je dao izjave, Sopta je dao izjave. Sve što se napravilo, se napravilo kako treba - poručio je, odgovarajući na pitanje zašto je tragediju komentirao tek peti dan nakon nesreće na trajektu. Kazao je kako je trajekt Lastovo prošao remont, pa pitao ima li ikakav trag da postoji problem s rampom, navodeći kako on tu informaciju nema. 

- Kako može netko u uredu znati da ima problema ako to nije prijavljeno. Prema svemu, onaj tko to treba evidentirati to treba i prijaviti. Zamislite da ste vi u Jadroliniji, a nitko vam ne kaže da postoji neki problem - poručio je. Za Strukovni Sindikat Pomoraca Jadrolinije koji je kritizirao vlasti i Upravu je kazao da su ''nereprezentativni''.

Rijeka: Premijer Plenković na misi na Trsatu
1/33

- Jadrolinija je ozbiljna kompanija koja ima svoju hijerarhiju, a svaki brod prolazi redovite tehničke kontrole. Nitko ne bi riskirao plovidbu ako ima tehničkih problema - kazao je Plenković, dodajući kako ''mediji idu u krivom smjeru, a jedino je istinito ono što je on rekao''. 

POVEZANI ČLANCI:

Novinari su potom primijetili kako iz svega rečenog proizlazi kako su pomorci Jadrolinije sami krivi za tragediju, na što je premijer odgovorio: ''Nije to na vama, istraga traje. Nema popuštanja pritiscima''. Utvrde li se propusti kod predsjednika Nadzornog odbora, naći ćemo novog, kazao je Plenković. 

- Ovakvo nešto se nikada nije dogodilo i nećemo skakati odmah nakon dva napisana članka. Nećete me dovesti u situaciju da špekuliram što se dogodilo, kada nadležni dođu do zaključaka, onda ćemo biti informiraniji. Ne istražuju se ovakve nesreće pod medijskim pritiskom. Ovo što vi govorite je zlonamjerno i paušalno komentiranje rada kompanije. Svima nam je žao i mi ćemo utvrditi kako se to dogodilo i zašto - poručio je. 

Kratki komentar dao je i ministar Butković, pa nakon što je kazao kako ''mediji pišu svašta'' i kritizirao novinare jer ''uvijek postavljaju ista pitanja'', kazao je i kako ''nije istina da ministarstvo nema otvorena vrata za sastanke sa sindikatima''. Misi na Trsatu prisustvovao je i predsjednik Uprave Jadrolinije David Sopta koji je kazao kako je danas ''dan za tugovanje''.

- Ne mogu vam sad pričati o čemu smo razgovarali. Ne mogu vam dati odgovore. Još nismo ni pokopali pomorce. Sutra i preksutra sam na pogrebima, nakon toga ćemo razgovarati - poručio je. 

>> FOTO Ovo su najveće trajektne nesreće u Hrvatskoj

Rijeka: Premijer Plenković na misi na Trsatu
1/23

Komentara 57

Avatar CUBE
CUBE
12:23 15.08.2024.

Zbog ove tragedije prozivat ministra koji jedan od rijetkih radi svoj posao kako treba ( sjetimo se župana Komadine koji je dao ostavku čim je trebalo krenut projekt nove ceste Križišće - Žuta Lokva ) ceste smo riješili ostaje željeznica. Flota trajekata još veći problem, to nije do ministra već strategija državne politike je bitna a pitanje je ima li se novaca odnosno jest li vi komentatori spremni da svi mi skupa izdvajamo da se trajektna linija obnovi jer od nekud te novce treba preusmjerit ?

PA
pašameta
14:35 15.08.2024.

Poginula su tri pomorca, a ne tri mornara, kako piše u podnaslovu.

Avatar Grubi
Grubi
12:39 15.08.2024.

Koliko "strucnjaka ovdje, za "klinove🤩🤩

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije