POGINULA TRI RADNIKA JADROLINIJE

Detalji strašne nesreće na Lošinju: Otkriveno zašto su mornari stajali ispod rampe?

Mali Lošinj: U tijeku je očevid nakon što je troje djelatnika Jadrolinije poginulo nakon pada rampe
Foto: Nel Pavletic /PIXSELL
1/3
14.08.2024.
u 20:30

Alana Vukić, ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, rekla je da će nacrt izvješća o rezultatima istrage biti gotov do kraja godine, što znači da se još neko vrijeme neće službeno znati što se točno dogodilo na Lastovu, a još traje i paralelna istraga koju provodi DORH, s ciljem utvrđivanja postoji li nečija kaznena ili prekršajna odgovornost

Iako službenih rezultata istrage nesreće na radu, u kojoj su smrtno stradala tri mornara s trajekta Lastovo, još uvijek nema, prema neslužbenim informacijama Jutarnjeg lista, uzrok pada rampe najvjerojatnije je njezina tehnička neispravnost, jer je očito da je zakazao kočioni sustav koji bi trebao spriječiti slobodni pad u slučaju da su motori za dizanje i spuštanje rampe pogašeni, a klinovi za zaključavanje nisu postavljeni. Brod Lastovo sada je u brodogradilištu u Malom Lošinju, a motor za podizanje rampe na vještačenju.

Rampa na Lastovu podiže se pomoću čeličnih sajli koje se namotavaju na bubanj, a sve pogoni hidraulički motor koji ima takozvani blok-ventil. Taj bi ventil trebao zadržati tlak s kojim bi se, ako je sustav ispravan, nezaključana rampa kada se motor ugasi trebala početi spuštati polako, kako tlak pada. To se, kako su objasnili strojarski stručnjaci, može usporediti sa špricom - jednom kada je povučete, ona će ostati u poziciji i potom će se nakon nekog vremena početi vraćati polako, s padom tlaka. Kod tehnički ispravne rampe do slobodnog pada ne može doći ni u kojem slučaju, pa ni kod "ljudske greške", gdje netko propusti postaviti klinove za zaključavanje kada je podignuta. Da nije tako, rampa bi svaki put padala kada se pokvari motor, a ispravnost sustava zaključavanja i kočenja mora se redovito testirati u sklopu godišnjeg održavanja broda.

Jutarnji neslužbeno piše i da su mornari koji su poginuli išli popravljati gumu brtve koja se odlijepila pa je puštalo more. U jednom trenutku zapovjednik broda primijetio je da podignuta rampa, ispod koje su ljudi, nije osigurana klinovima. Zapovjednik je navodno rekao da se osigura rampa prije no što odu provjeriti stanje s gumom, no zašto se to nije učinilo, otkrit će istraga. Navodno je zapovjednik u jednom trenutku dotrčao na palubu tražeći da se rampa hitno osigura, no u tom trenutku ona je naglo pala, poklopila i ubila tri člana posade, vođu stroja i dvojicu kormilara, dok je časnik palube, koji je zadobio teške tjelesne ozljede, pao u more. S njima je bio još jedan član posade koji se malo prije nesreće udaljio nekoliko metara, i to mu je spasilo život.

Istraga, koja još uvijek traje, trebala bi utvrditi je li zapovjednik broda, kako nalaže procedura, unio problem s rampom u takozvani Sustav upravljanja sigurnošću i zaštitom okoliša, u kojem bi trebali biti navedeni svi koraci koji su poduzeti te sve skupa biti prijavljeno Jadrolinijinom inspektoru. Alana Vukić, ravnateljica Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu, rekla je da će nacrt izvješća o rezultatima istrage biti gotov do kraja godine, što znači da se još neko vrijeme neće službeno znati što se točno dogodilo na Lastovu, a još traje i paralelna istraga koju provodi DORH, s ciljem utvrđivanja postoji li nečija kaznena ili prekršajna odgovornost.

VEZANI ČLANCI:

Mali Lošinj: U tijeku je očevid nakon što je troje djelatnika Jadrolinije poginulo nakon pada rampe
1/23
Ključne riječi

Komentara 17

SS
Salem Saberhagen
21:40 14.08.2024.

DO kraja godine? pa koji su to uhljebi to je nevjerojatno

TR
trapda
23:18 14.08.2024.

Naravno, ljudski faktor a ne oprema koja se ne odrzava jer eto treba stediti. I gle cuda, stalno neki problemi s Jadrolinijom, ali sve je ok. Nadam se samo da ce kolege iz struke, ostali pomorci, stajati uz ove ljude i nece dopustiti ovo sto politicari pripremaju…

Avatar Asterix
Asterix
20:43 14.08.2024.

Pomalo. Plaća ide, nema žurbe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije