GORI U TUČEPIMA I PODGORI

Plenković posjetio vatrogasce u Makarskoj: Stanje na požarištima je dobro, nema ozlijeđenih

Andrej Plenković posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
06.08.2024.
u 11:49

Što se tiče opremljenosti vatrogasaca Plenković je istaknuo da nije čuo da nekome fali bilo što od opreme

Premijer Andrej Plenković kazao je u utorak u Makarskoj da je stanje na požarištima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori dobro ukazavši pritom na važnost prohodnosti šumskih puteva i uređenje zapuštenih privatnih parcela. Stanje je dobro, u požarima u Gornjim Tučepima i Gornjoj Podgori nema ozlijeđenih, ni jedan objekt nije izgorio, a šteta u Parku prirode Biokovo manja je nego se činilo na početku, kazao je Plenković nakon posjeta Javne vatrogasne postrojbe u Makarskoj i sastankom s čelnim osobama Hrvatske vatrogasne zajednice.

Istaknuo je da temeljem iskustava treba učiniti napore u boljoj prevenciji, krčenju šuma i prohodnosti protupožarnih šumskih puteva kako bi vatrogasci i vozila mogli doći na lokacije gdje zračne snage tijekom noći ili vjetra nisu u mogućnosti djelovati. Dodao  je da se moraju naći i neki mehanizmi poticanja vlasnika da urede zapuštene parcele.

FOTO Pustoš nakon požara: Pogledajte kako izgleda Bikovo nakon vatrene stihije

Andrej Plenković posjetio Javnu vatrogasnu postrojbu u Makarskoj
1/34

„Ako imate na jednoj lokaciji urađen krasni maslinik ili vinograd, a s druge strane imate područje koje je zaraslo i koje će kod požara napraviti dodatnu štetu i okolnim parcelama, onda moramo naći način kako da vlasnike učinimo odgovornijima”, kazao je Plenković. Osvrnuo se i na plaće vatrogasaca najavivši da će nakon vladine odluke o povećanju plaća sljedeća zadaća biti dogovoriti u suradnji s DVD-ima minimalni standard, koliki financijski iznos mogu snositi lokalne jedinice, a koliko Vlada još kroz proračun može pomoći vatrogascima.

„Čelnicima DVD-a nije jednostavno pronaći ljude koji bi u sezoni bili vatrogasci zbog privlačnosti plaća u ugostiteljstvu, hotelijerstvu i turizmu”, napomenuo je. Što se tiče opremljenosti vatrogasaca Plenković je istaknuo da nije čuo da nekome fali bilo što od opreme. Još jednom zahvalio je vatrogascima i pilotima koji su sudjelovali u gašenju požara.

POVEZANI ČLANCI:

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije