KVALITETA ZRAKA

Plinski štednjaci na udaru američkih vlasti? 'Emisije mogu biti opasne, želimo smanjiti rizike'

O?ekuje se poskupljenje plina, ne zna se to?no koliko
Foto: Vedran Mulovic/PIXSELL
1/3
13.01.2023.
u 09:42

Bernstein i drugi istraživači kažu da je važno razumjeti i ublažiti opasnosti plinskih štednjaka koje se upotrebljavaju u oko 40 milijuna domova diljem SAD-a

Nakon što je čelni čovjek američkog Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda (C.P.S.C) predložio da njegova agencija regulira plinske štednjake, izazvao je raspravu u javnosti oko tog prijedloga. Naime, on tvrdi kako je sve veći broj dokaza o potencijalnim zdravstvenim rizicima zbog tog kućanskog uređaja, uključujući i astmu u djetinjstvu, piše New York Times.

"Istraživanja pokazuju da emisije iz plinskih štednjaka mogu biti opasne, a C.P.S.C. traži načine kako bi se smanjili rizici za smanjenje kvalitete zraka u zatvorenom prostoru. Ali da budemo jasni, ne želim zabraniti plinske peći", stoji u priopćenju čelnika američke agencije Alexandera Hoehna-Sarica nakon brojnih kritika.

"Nitko ne bi trebao biti zabrinut zbog ove vijesti", rekao je dr. Aaron Bernstein, privremeni direktor Centra za klimu, zdravlje i globalni okoliš na Harvardu, koji je proučavao plinske peći i zagađivače. Bernstein i drugi istraživači kažu da je važno razumjeti i ublažiti opasnosti plinskih štednjaka koji se koriste u oko 40 milijuna domova diljem SAD-a.

Potencijalne zdravstvene opasnosti plinskih peći

"Istraživači su u posljednjih pedesetak godina pokazali da izloženost plinskim pećima može biti štetna za ljude", rekla je menadžerica u ekološkom think tanku R.M.I. Brady Seals.

"Kada koristite plinski štednjak, on ispušta otrovne plinove koji se nazivaju dušikovi oksidi, uključujući dušikov dioksid, iritant dišnog sustava za koji se smatra da izaziva astmu (automobili, brodovi i drugi strojevi također ispuštaju te plinove). Studija objavljena prošle godine pokazala je da obitelji koje koriste plinske štednjake u domovima sa slabom ventilacijom ili bez kuhinjskih napa mogu prijeći američki nacionalni standard za sigurno izlaganje dušikovim oksidima na otvorenom u roku od samo nekoliko minuta. Ne postoje dogovoreni standardi za dušikove okside u zatvorenom prostoru", kazao je Eric Lebel, viši znanstvenik u P.S.E. Healthy Energy, neprofitnom znanstvenom i političkom istraživačkom institutu koji se fokusira na energiju i okoliš, piše New York Times.

Seals je jedna od autorica studije objavljene u prosincu koja tvrdi da plinski štednjaci mogu biti povezani s čak 13 posto slučajeva astme u djetinjstvu u SAD. Ranija istraživanja pokazuju da su plinske peći također dovele do pogoršanja simptoma astme, rekla je.

Stručnjaci kažu da bi prosječna osoba trebala biti oprezna s plinskim štednjakom, ali da rezultati istraživanja ne znače nužno da ćete se razboljeti.

"Samo zato što imate plinski štednjak ne znači da je zajamčeno da ćete razviti astmu ili rak", rekao je dr. Lebel.

VIDEO: Što posjeduje novi ministar Bačić: Plaća od 20.000 kn, kuće, vikendice, štednja u eurima...

 

Komentara 3

Avatar | spremno zidam |
| spremno zidam |
10:04 13.01.2023.

Joj kako ga sehrete.... rodjen sam u doba kad je u stanu u koji smo se uselili 60-ih bio posljednji krik mode - kuhinjski protočni bojler Junkers sa otvorenim plamenikom (bez dimnjaka, dakle izgaranje je išlo direkt u kuhinju), plinski šparhet Gorenje i veći GGD protočni bojler s otvorenim plamenikom u kupaonici, ali sa odvodom u dimnjak. Sve je to radilo na gradski plin jer tada još nisu bili uveli zemni. Kuhali smo, prali se i živjeli u stanu od 50 m2 moji starci i nas dvoje djece. Ništa nam danas ne fali, starci su mi eto doživjeli preko 80-e, a mi klinci smo danas 60-godišnjaci i nemamo nikakvih respiratornih problema od tih "plinoubojitih" aparata. Cijela moja generacija je tako odrastala. Plin nećete iskorijeniti mamicu vam lopovsku, jer je sto puta bolji i isplativiji od vaših "zelenih" tehnologija. Mrsh.

DU
Deleted user
17:42 13.01.2023.

Da

WT
WTF!
14:51 13.01.2023.

Ajd ne talasajte i prestanite sa kojekakvim "stručnim"izmišljotinama. Postali ste prenaporni

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije