'NEMA OSNOVA ZA ŽURBU'

Pobjeda mu treba više no ikome: Trump zatražio odgodu presude u slučaju Stormy Daniels zbog izbora

FILE PHOTO: Former President Donald Trump's Hush Money Trial Continues In New York
Foto: MICHAEL M. SANTIAGO/REUTERS
1/4
Autori: vecernji.hr, Hina
16.08.2024.
u 11:14

Izricanje presude zasad je zakazano za 18. rujna, nakon što je već jednom ranije bilo odgođeno

Donald Trump, predsjednički kandidat republikanaca, zatražio je od suda u New Yorku da odgodi izricanje presude u slučaju Stormy Daniels do nakon izbora u studenom, u onome što CNN naziva ''najnovijim pokušajem Trumpovih odvjetnika da se izbore protiv suđenja, odgode suđenje i maknu suca Juana Merchana s tog suđenja''. Radi se o suđenju Trumpu po 34 točke optužnice zbog krivotvorenja poslovnih podataka kako bi se zataškalo plaćanje pornozvijezdi Stormy Daniels uoči predsjedničkih izbora 2016. 

Izricanje presude zasad je zakazano za 18. rujna, nakon što je već jednom ranije bilo odgođeno. Merchan je tada odgodio saslušanje koje je prvotno bilo zakazano na 11. srpnja, i to nakon što je Vrhovni sud odredio da Trump ima određeni stupanj imuniteta, dokle god je u predsjedničkoj kampanji. Trump je stoga brzo zatražio i poništavanje cijelog suđenja, na što je sudac rekao kako će o tome iznijeti odluku 16. rujna. Odluči li se da se ipak nastavlja sa suđenjem, Trumpovi odvjetnici u pismu uvjeravaju kako će tim imati ''nerazumno kratak rok za pripremu'' za ročište tek dva dana nakon. Međutim, ono što Trumpu više stvara problem je činjenica što taman u vrijeme zakazanog ročišta kreće prijevremeno glasovanje u nekim saveznim državama. 

- Ostavljajući po strani ciljeve uplitanja u izbore, nema valjanog razloga da Sud zadrži trenutni datum izricanja presude u kalendaru. Nema osnove da bi se požurivalo suđenje - piše u pismu s potpisom Trumpovih odvjetnika, Todda Blanchea i Emila Bovea. 

S druge strane političkog spektra, američki predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris prvi su se put u četvrtak zajedno pojavili u javnosti otkako se on povukao iz predsjedničke utrke i podržao njezinu kandidaturu. Pokazujući optimistično jedinstvo izašli su na pozornicu u koledžu u Marylandu kako bi govorili o gospodarstvu, kao i o novom planu Bidenove administracije da snizi cijene lijekova na recept za Amerikance na osiguranju Medicare, a uzvici "Hvala ti Joe!" odjeknuli su iz publike na koledžu u blizini Washingtona. 

POVEZANI ČLANCI:

Ubrzo nakon njihova zajedničkog pojavljivanja Trump se oglasio iz svog golf kluba u New Jerseyju riječima da Harris ima "vrlo snažnu komunističku sklonost" i da će značiti "smrt američkog sna". Nekretninski milijarder i u skandale umiješani bivši predsjednik bori se s usmjeravanjem svoje kampanje otkako je Biden odustao 21. srpnja zbog zabrinutosti demokrata da mu u 81. godini nedostaje izdržljivosti za obavljanje posla.

Do tada je Trump postojano rastao u anketama, velikim dijelom zahvaljujući njegovoj poruci da Biden gubi mentalnu oštrinu - što je optužba koja je dobila na značaju kada je predsjednik Biden podbacio u televizijskoj predsjedničkoj debati protiv svog prethodnika. Na događaju u golf klubu 78-godišnji Trump započeo je čitanjem niza primjedbi s papira. Navodno je plan bio da napadne Harris zbog inflacije, s proizvodima za kućanstvo nagomilanim na stolu pokraj njega, no gotovo odmah skrenuo je u niz pritužbi na račun medija i uvreda na račun Harris, za koju je rekao da "nije pametna".

>> VIDEO Trump vrijeđao Harris pa "demonstrirao" inflaciju pomoću Tic Taca

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije