počela manifestacija

Pobjednici polufinala Da capo, Sitan vez i Kas

milanović, fijaker
Foto: Vlada.hr
1/3
30.08.2012.
u 19:40

U povorci je sudjelovalo više od 500 folkloraša iz petnaestak folklornih skupina s područja Požeško-slavonske županije, a fijakerom se provozao i premijer Zoran Milanović

Veličanstvenom povorokom folkloraša i berača u živopisnim narodnim nošnjama te , konjanika i zaprega  koja je prošla ulicama Požege u sklopu Požeške berbe grožđa započeli su četverodnevni programi 43. Glazbenog festivala Slavonije koji se održava pod pokroviteljstvom predsjednika RH Ive Josipovića.

Nakon pozdravne riječi požeškog gradonačelnika Zdravka Ronka, koji se zajedno sa predsjednikom Vlade Zoranom Milanovićem vozio u fijakeru sa zapregom u mimohodu ove povorke, premijer je otvorio festival istaknuvši da je u teškim vremenima ljudima potrebno više samopouzdanja što se postiže i ovakvim priredbama koje su najbolji način za očuvanje našeg identiteta.

U povorci je sudjelovalo više od 500 folkloraša iz petnaestak folklornih skupina s područja Požeško-slavonske županije, zatim konjanici i zaprege udruge Valis Aurea, mažoretkinje, te berači dd Kutjeva i požeške udruge vinjogradara koji su brojne posjetitelje počastili grožđem i moštom. Sudionici povorke su potom na pozornici na središnjem požeškom Trgu Sv. Trojstva izveli kulturno-umjetnički program, a posebno su se istakli članovi KUD Poljadija iz Grabarja sa običajima berbe i prerade grožđa.

Prvog dana festivala na polufinalu tamburaških pjesama izvedeno je 16 novih skladbi, a nastupili su tamburaški sastavi i solistica Martina Barač. Odlukom stručnog suda na završnu večer tamburaške glazbe u subotu uz izravni prijenos HTV-a plasirali su se tamburaši Da capo iz Požege sa pjesom Ogrlica od samoće, zatim Sitan vez (Pjesma za tebe) i Kas (Odbjegla zvijezda), a tamburaški sastav Horda iz Zagreba sa skladbom Je, je, jesen je,  plasirali su se na drugu festivalsku večer u petak kada se izvode zabavne melodije. Koncertom sastava Slavonia band pred više tisuća gledatelja završena je prva festivalska večer. U sklopu festivala niz je popratnih priredbi kao što su Sajam starih zanata i rukotvorina, Fišijada, promocihje spotova i drugo.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije