odmicanje od ruskog utjecaja

Ceremonija u Luksemburgu simbolični početak pregovora EU s Ukrajinom i Moldavijom

Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
25.06.2024.
u 10:26

Pristupna konferencija tek je početak mukotrpnih pregovora otežanih ratom s Rusijom. Ukrajina će se morati reformirati u svim poljima, kako bi zadovoljila standarde Europske Unije, ali dodatan izazov u ovim pregovorima dodaje i rat

Europska unija će danas otvoriti pregovore s Ukrajinom, dajući toj zemlji poticaj usred njezina rata protiv ruske invazije, iako ih još uvijek čeka dug i težak put prije pridruživanja, kako prenosi Reuters. Ceremonija u Luksemburgu bi trebala biti više simbolična, jer EU tek mora pregledati hrpu ukrajinskih zakona, kako bi procijenila sve potrebne reforme za ispunjavanje standarda Unije. 

No, EU ceremonijom početka pregovora s Ukrajinom, a kasnije tijekom dana i s Moldavijom, želi pokazati da su obje zemlje na putu odmicanja od ruskog utjecaja i da se pomiču prema većoj integraciji sa Zapadom. Veliki je ovo korak za Ukrajinu, koja se želi primaknuti zapadu od 2014. godine, kada su tijekom prosvjeda nazvanih "Revolucija dostojanstva" izazvali smjenu tadašnjeg proruskog predsjednika Viktora Janukoviča. Prosvjednici su optuživali Janukoviča da je preblizak Rusiji i da oligarsi imaju previše utjecaja na Ukrajinu. Janukovič si nije pomogao nakon što je odlučio da se neće približavati Europskoj uniji, nego Rusiji. Petodnevni prosvjedi na Trgu neovisnosti ili Majdanu u Kijevu rezultirali su sa 103 žrtve i smjenom Janukoviča, ali i zaoštravanjem odnosa s Rusijom, koja je vrlo brzo aneksirala Krim. 

Igor Žovka, savjetnik za vanjsku politiku predsjednika Volodimira Zelenskog, sam je rekao da će početak pregovora podići moral Ukrajinaca. "To je vrlo važno", rekao je za Reuters tijekom intervjua u Kijevu. "Put do punopravnog članstva, koje Ukrajina zaslužuje... je nepovratan." Ukrajinsko izaslanstvo na događaju poznatom kao Pristupna konferencija, vodit će zamjenica premijera Olga Stefanišina, dok će s europske strane stajati belgijska ministrica vanjskih poslova Hadja Lahbib.

Pristupna konferencija tek je početak mukotrpnih pregovora otežanih ratom s Rusijom. Ukrajina će se morati reformirati u svim poljima, kako bi zadovoljila standarde Europske Unije, ali dodatan izazov u ovim pregovorima dodaje i rat, jer tu nastaju pitanja na koja još nitko nije dao odgovore, poput toga može li se Ukrajina uopće pridružiti Europskoj Uniji ako je dio njezinog teritorija pod okupacijom ruskih snaga.

VEZANI ČLANCI:

Slične probleme ima i Moldavija, čija je pristupna konferencija isto danas. Moldavija ima problema s odcijepljenom regijom Transdnjestrijom (Pridnjestrovlje), gdje su trenutno stacionirani ruski vojnici. Radi se o regiji koja se odcijepila prije više od 30 godina, netom prije raspada Sovjetskog Saveza i od tad je bliža Rusiji, a veliki problemi su nastali kad je Moldavija odlučila uvesti carinu na uvoz i izvoz, zbog čega su bili i prosvjedi u odmetnutoj regiji, ovisnoj o financijskoj pomoći Moskve. 

Obje zemlje morat će prevladati i tehničke i pravne, ali i političke prepreke kako bi dobile odobrenje svih 27 članica EU-a za otvaranje i zatvaranje svakog koraka pregovora o članstvu, dajući svim vladama brojne mogućnosti da stopiraju proces. Tu je jedan od najvećih problema Mađarska, koja gaji bliže odnose s Rusijom nego druge članice EU i zbog toga ne daje oružje Kijevu. Mađarska je već odgodila početak pregovora, navodeći zabrinutost zbog prava i tretmana etničkih Mađara u Ukrajini. 

Prema analitičarima, moguće skoro proširenje na Ukrajinu i Moldaviju, a zatim i na zemlje Zapadnog Balkana i Gruziju, od EU će zahtijevati radikalne revizije svih pravila, od poljoprivrednih i gospodarskih subvencija za razvoj do donošenja odluka.

GALERIJA Prosvjedi za Palestinu u Sjedinjenim Američkim državama
Ukrajina i Moldavija dobile status kandidata za članstvo u EU
1/17

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije