GOTOVO JE

Podravka i Fortenova grupa potpisale kupoprodajni ugovor o preuzimanju Belja, PIK-a Vinkovci i Vupika

Foto: Podravka
1/4
26.07.2024.
u 15:40

Za dovršetak ove transakcije nužno je dobiti odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Europe.

Nakon uspješnog zaključenja pregovora Podravka i Fortenova grupa potpisale su ugovor o kupnji poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe, koji čine Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix, priopćili su iz obiju kompanija.

Vrijednost transakcije iznosi 333 milijuna eura. Podravka će ovu akviziciju financirati kreditima komercijalnih banaka, a očekuje se da će u strukturi vlasništva novoosnovanog društva Podravka Agri, u sklopu kojeg će upravljati Beljem, Vupikom, PIK-om Vinkovci te ostalim društvima, manjinski udio imati i EBRD, a sama Podravka više od 80%. Poljoprivredna proizvodnja, uz Prehranu i Farmaceutiku, postaje tako novi stup poslovanja Grupe Podravka, a podrazumijeva vertikalno integrirano poljoprivredno poslovanje diversificirano u 12 segmenata – od uzgoja usjeva na 32.000 hektara poljoprivrednog zemljišta i djelatnosti od svinjogojskih i govedarskih farmi, vinogradarstva i vinarstva do proizvodnje finalnih mesnih i mliječnih proizvoda. Kompanije iz poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe posjeduju još i biopostrojenja, silose i pretovarnu luku Vukovar, a ukupno zapošljavaju više od 2600 djelatnika.

– Preuzimanjem Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci u Grupu Podravka ulaze dobre kompanije za koje imamo jasnu viziju daljnjeg razvoja. To osobito znači modernizaciju i povećanje efikasnosti ratarske i povrtlarske proizvodnje, održavanje najviših europskih standarda u stočarstvu, unapređivanje odnosa i širenje mreže kooperanata te jačanje tržišne prisutnosti proizvodnih brendova Belja i Baranjke. Ovi se ciljevi ne mogu postići preko noći, ali današnji uspjeh i snaga Podravke jamče da su naši planovi za ove kompanije realni i ostvarivi. Poštujući višedesetljetnu, a u slučaju Belja i višestoljetnu tradiciju poljoprivredne proizvodnje, nastavit ćemo razvijati ove kompanije kao predvodnike hrvatske poljoprivrede i primjer najboljih praksi u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji te vinarstvu. Vodit ćemo ih jednako ambiciozno kao što danas vodimo Grupu Podravka i vjerujem da će i njihovi zaposlenici prepoznati da dijelimo iste vrijednosti – poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

– Činjenica da smo vrlo brzo zaključili pregovore o svim uvjetima transakcije potvrda je ispravnosti naše odluke o izboru Podravke, ali i izvrsna pretpostavka za dugoročno partnerstvo i u ovom području, u koje danas krećemo. Obje kompanije ovim ugovorom otvaraju nove faze u poslovanju, a siguran sam da naša poljoprivreda ide u dobre ruke, jer smo vodili računa da partner kojeg smo izabrali doista da maksimalan doprinos daljnjem razvoju djelatnosti – rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.

Za dovršetak ove transakcije nužno je dobiti odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Europe. Uspješna realizacija akvizicije učvrstit će poziciju Grupe Podravka kao jedne od najvažnijih i najvećih domaćih kompanija koja većinu svojih prihoda ostvaruje na tržištima izvan Hrvatske, kažu u Podravci. Ujedno znači i dodatni iskorak i jačanje suradnje s Fortenova grupom, odnosno nastavak poslovnih odnosa koje Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju s ostalim kompanijama iz Fortenove, posebice s PIK Vrbovcem, Zvijezdom i Jamnicom.

>>>  FOTO Jedan od najljpših dvoraca Hrvatske sad je opljačkana ruševina: Pogledajte kako danas izgleda

1/48
Ključne riječi

Komentara 6

AN
antonelić
17:32 26.07.2024.

Najvažnije je da oni ( podravka oliti klim.dalić oliti mirovinski fondovi ) IMAJU JASNU VIZIJU UPRAVLJANJA ... bla bla bla ... zato će nama penzionerima rasti penzije kao i do sada ... ( trenutan odnos penzije - plaće je 36% ) ... bravo plenk. !

GL
globalsolutions
16:53 26.07.2024.

Bitno da su mali dioničari npr Belja pokradeni.

36
3600sec
16:14 26.07.2024.

prije toga bi i jedni i drugi trebali biti svjesni da trguju nečim čim se i dalje spore na arbitražnom sudu u washingtonu. većinski vlasnici podravke - mirovinski fondovi bi trebali pod hitno smijeniti upravu i zaustaviti ovo trgovanje i zbog sukoba interesa, jer je članica grupe borg prvo razvlastila starog vlasnika i sad u ime predsjednice uprave preuzima taj izvlašteni dio. klasični sukob interesa.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije