Ambiciozni planovi

Podravka s kooperantima sadi čak 340 hektara rajčice

storyeditor/2024-05-14/U_Podravki_u_punom_zamahu_dosad_najveca_sadnja_povrca_i_kukuruza___3_.jpg
Podravka
16.05.2024.
u 06:45

Računa se na prinose od 3100 tona, ali i 2100 tona ostalog povrća, paprike, krastavaca...

Na poljima Podravke i njezinih kooperanata u Istri, Slavoniji i na sjeveru Hrvatske u punom je zamahu sjetva i sadnja povrća te ratarskih kultura. Najveća prehrambena industrija u Hrvatskoj u novu je poljoprivrednu sezonu ušla s još ambicioznijim planovima nego prijašnjih godina, a poseban je naglasak na proizvodnji domaće rajčice koju Podravka zajedno s kooperantima planira posaditi na ukupno 340 hektara – gotovo 12 milijuna presadnica kojima će osigurati prinose od oko 3100 tona, dovoljnih za cjelogodišnju preradu rajčice u njihovim pogonima.

Osim rajčice, ovih se dana sadi i paprika te sije krastavac, dok su sadnja graška i sjetva cikle i kukuruza, od kojih se računa na dodatnih 2100 tona povrća za preradu, završene. Iz Podravke kažu kako su ove sezone i povećali broj kooperanata u Slavoniji, a svima s kojima surađuju daju punu podršku u procesu proizvodnje, uključujući edukacije i pristup najsuvremenijim znanjima vezanim uz povrtlarsku i ratarsku proizvodnju.

Povećanjem površina na kojima uzgaja povrće i ratarske kulture Podravka jača samodostatnost u poljoprivrednoj proizvodnji i skraćuje dobavne lance, što su važni ciljevi njezine strategije održivosti, objašnjavaju. A ostvarenje tih ciljeva podrazumijeva i znatnija ulaganja u nabavu suvremene mehanizacije i opreme, u navodnjavanje te poboljšanje kvalitete zemljišta čime se osiguravaju i viša produktivnost i kvaliteta plodova.

– Poljoprivredna strategija kao dio šire strategije održivog poslovanja uzima u obzir ne samo trenutačne potrebe tržišta, već i buduće izazove koje donose klimatske promjene i geopolitičke nestabilnosti koje uzrokuju globalne poremećaje u lancima opskrbe, zbog čega se jačanje poljoprivrednih aktivnosti i ulaganja planira i u sljedećim godinama – ističu.

Predsjednica uprave Podravke Martina Dalić nedavno je, naime, kazala kako je u Podravci bilo razdoblja kad se poljoprivrednim kulturama nije toliko posvećivalo pažnje, više se orijentiralo na uvoz. No uvjerenje da će se najbolje i najjeftinije sirovine pronaći na tržištu završilo je iz dva razloga – “više sile” koja je pokazala da pretpostavke da se poljoprivredni proizvodi mogu brzo, lako i jednostavno uvesti više nisu točne, te zbog ambiciozne poslovne odluke i planova Podravke koji zahtijevaju kvalitetnu i dostupnu sirovinu – i povećanje proizvodnje. Uskoro se tako otvara i novi pogon za preradu rajčice u sklopu tvornice Kalnik u Varaždinu vrijedan 15 milijuna eura, čime se otvaraju i nova radna mjesta na proizvodnim linijama te na strojevima, za električare, mehaničare, vozače viličara... 

VIDEO Od Zagreba do Vugrinščaka pedalira se 15. lipnja: Evo što nas očekuje na Večernjakovoj biciklijadi

Ključne riječi

Komentara 1

RE
RevizorNovinarstva
13:20 16.05.2024.

Bravo za Podravku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije