Podravkina uprava jučer je smijenila Dragana Habdiju s čela svoje mesne industrije Danice i na njegovo mjesto postavila Vladimira Bunića, bivšeg šefa cjelokupne proizvodnje koprivničke prehrambene kompanije.
Policajac
Iz službena Podravkina priopćenja ne vidi se koji su pravi razlozi smjene. Habdija je Danicu preuzeo nedugo pošto je, u veljači ove godine, Podravka dobila novu upravu, predvođenu Zvonimirom Mršićem.
- Time će se osnažiti upravljački tim Danice kako bi mogao odgovoriti izazovima vođenja poslovanja i zadaćama vezanima uz rast i restrukturiranje mesnog programa - poručili su rutinski jučer.
Odjučerašnji Daničin šef u Podravku je došao iz policije, s mjesta zamjenika zapovjednika Policijske uprave koprivničko-križevačke, a za glavnog proizvodnog operativca postavljen je 2008. godine, u doba kad je šef uprave bio Zdravko Šestak. Kad je izbila afera Spice, pa je na čelo Podravkine uprave došao Miroslav Vitković, on je maknut s te pozicije. Očekivalo se da po Mršićevu dolasku bude dodatno degradiran, ali se dogodilo upravo suprotno.
Bunića se u Podravkinim menadžerskim krugovima doživljava kao osobu blisku Dubravku Štimcu, šefu kompanijina Nadzornog odbora. Je li to utjecalo na njegovo jučerašnje imenovanje na poziciju šefa uprave Danice, može se samo špekulirati.
Bez komentara
Lokalni tjednik Podravski list jučer je objavio informaciju kako su na Habdijinoj smjeni inzistirali mirovinski fondovi, koji - skupa s državom - trenutačno imaju presudni utjecaj na Podravku. U tom kontekstu Mršić se, navodno, protivio smjeni, ali je ipak morao popustiti. Valja napomenuti kako Štimac, šef NO-a, dolazi upravo iz krugova mirovinskih fondova.
Habdija je smijenjen, ali nije ponižen, kako to obično biva kad dolazi do \"sječe glava\" u Podravki. Ostat će u upravi Danice i figurirati kao Bunićev zamjenik.
- Nemam nikakvih komentara. Dobit ćete službeno priopćenje iz kompanije - poručio je jučer.
Nedavno sam pročital da Podravka planira zstvoriti klaonicu krupne stoke, možda je to razlog. Nije mi jasno, kupiš svinju po 12 kn, zakolješ i obradiš, prodaješ od 30 kn-naviše i kak moreš ostvariti gubitak? Jasno u prodaju ide oko 70% inputa, ali zašto ne propadnu mali mesari koji svaštare, a mega Podravka ima zatvoreni ciklus, t.j. sve resurse proizvodnje i obrade?