U malezijiskim restoranima najčešće se kuha pod vedrim nebom, a kuharima smo ponudili da hrani dodaju žlicu vegete.
Začinio baba laksu
Objasnili smo im da se radi o najpoznatijem hrvatskom začinu. May Lin Aung, kuhar u restoranu Jahor 88 u gradu Melaki, probao je malo vegete, no rekao je da bi trebala biti malo ljuća ili, kako kaže, spicy ili hot, jer je to njihov omiljen okus. No, zaključio je da bi se začin ipak dobro uklopio s hranom pa je začinio jela poput goreng gorenga, baba lakse, nyongi nasi temaka i sličnih neobičnih mješavina razne hrane.
Htjele da im ostavimo začin
Na malezijskom otoku Penang, u mjestu Batu Ferringi, vegetu su probale dvije kuharice muslimanske vjeroispovijesti. Rosidah Kalong i Sakinah Benee kuhaju u restoranu uz samu obalu sve od ribe, račića, salata, riže, piletine začinjene na razne načine, za što upotrebljavaju dvadesetak začina. Proučile su omot i kad su uvidjele da je unutra povrće i probale začin, obje su bile oduševljene vegetom pa su nas zamolile da im ostavimo malo sa strane da kasnije začine svoje obroke.