NOVI SMJER NA FFZG-U

Pojašnjeno kako će izgledati Rodni studiji. Pavliček: 'Katastrofa, sutra će se netko izjasniti kao životinja'

Zagreb: Prosvjed studenata protiv COVID mjera ispred Filozofskog fakulteta
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
06.07.2024.
u 12:39

O toj temi govorili su Tanja Sokolić, saborska zastupnica SDP-a, i Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista. Pavliček smatra kako sama riječ "rodni studij" jasno daje do znanja da se radi o studijima u kojima će se promovirati rodna ideologija.

Nakon što je zagrebački Filozofski fakultet najavio pokretanje novog "Rodnog studija", žestoko su reagirale desne političke opcije u Saboru. Ovoga su tjedna Hrvatski suverenisti uz potporu Mosta pokrenuli saborsku inicijativu "deratifikacije Istanbulske konvencije" koju je u prošlom sazivu donijela saborska većina na čelu s HDZ-om.

U Studiju 4 o toj temi govorili su Tanja Sokolić, saborska zastupnica SDP-a, i Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista. Pavliček smatra kako sama riječ "rodni studij" jasno daje do znanja da se radi o studijima u kojima će se promovirati rodna ideologija. Osim toga, točno su navedeni brojni kolegiji koji su itekako povezani s rodnom ideologijom, rekao je Pavliček i naglasio kolegij "queer lingvistika". - Queer teorija je ništa drugo nego klasičan primjer rodne ideologije koja govori da čovjek može mijenjati svoj rod kako mijenja svoju garderobu, poručio je.

- Znači, vi možete danas obući mušku garderobu pa ćete biti muško, sutra ćete obući žensku garderobu pa ćete biti žensko, pa ćete prekosutra obući nešto deseto pa ćete se izjasniti kao neka životinja. Mislim da je ovo katastrofa i da je ovo stvarno uvođenje rodne ideologije na velika vrata u hrvatski odgojno-obrazovni sustav - kazao još Pavliček je te dodao kako prvenstveno misli na visoko obrazovanje.

Sokolić je kazala kako smatra da nema utemeljenosti u onome što je naveo Pavliček. - Ti stručnjaci su potrebni u našem društvu. Oni razvijaju određenu ekspertizu koja je potrebna u našem društvu, zato što je potrebno istraživati rodne uloge, potrebno je sudjelovati u osvještavanju i prevenciji nasilja prema ženama. Jednostavno, takvi stručnjaci će se moći zapošljavati u različitim segmentima našeg društva. I oni su nam u svakom slučaju potrebni, navela je.

VEZANI ČLANCI:

Sokolić je naglasila kako su rodni studiji prije svega ključni za razumijevanje jednakosti među spolovima, odnosno za razumijevanje prava žena. Pojasnila je koja su to tri osnovna, odnosno obavezna kolegija. - Feministička teorija, feministička metodologija i rodna povijest. Feministička teorija se bavi različitim teorijama feminizma, pritom imajući na umu odnose prema ženama, odnosno uloge žena u društvu. Zatim, feministička metodologija pruža različite metode kojima će se moći istraživati te rodne uloge u našem društvu, a rodna povijest istražuje povijest oblikovanja rodnih uloga u društvu, pojasnila je Sokolić.

GALERIJA Ovo su najduži mostovi u Europskoj uniji, znate li da to u Hrvatskoj nije Pelješki most?

Zagreb: Prosvjed studenata protiv COVID mjera ispred Filozofskog fakulteta
1/17

Komentara 9

NI
Ninica
13:29 06.07.2024.

Ima li na filozofskom obiteljski studij? Recimo kolegij- povjest obitelji, značaj obitelji za razvoj društva i demografiju, značaj i uloga žene i muškarca u obitelji, razvoj djece u zdravim i nezdravim obiteljima. Ja bih zaista voljela vidjeti više znanstvenih radova na ovu temu.

KU
kuramela
13:36 06.07.2024.

Evo nam stižu ''zapadne vrijednosti '', a gdje pobjeći ?

BU
burza
15:58 06.07.2024.

Za par godina osnivat ce studije o pedofiliji na filozovskom jer je to i njima prihvatljivo po njihovim vrijednostima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije