NIJE BILO UDARA

Pokraj Zemlje projurio asteroid veličine kombija: 'Jedan od rijetkih koji nam se toliko bližio'

Asteroid
pixabay
27.01.2023.
u 10:33

Ovaj asteroid čija se veličina uspoređuje sa veličinom slona ili kombija otkriven je tek prije 6 dana, a otkrio ga je astronom amater Genadij Borisov na Krimu

Jučer oko 16.30 sati, maleni asteroid prošao je pokraj našeg planeta s tek 3.600 kilometara udaljenosti od tla Zemlje. NASA je izvijestila ranije kako nije bilo straha od ulaska asteroida u atmosferu, jer bi se zbog svoje veličine ''pretvorio'' u vatrenu loptu i raspao unutar atmosfere, dok bi tek neke krhtotine potencijalno pale kao maleni meteoridi.

Ovaj asteroid čija se veličina uspoređuje sa veličinom slona otkriven je tek prije 6 dana, a otkrio ga je astronom amater Genadij Borisov na Krimu. U roku od tri dana, brojne zvjezdarnice diljem svijeta obavile su svoja promatranja kako bi se mogla što preciznije odrediti njegova orbita. 

- Scout je brzo odbacio 2023 BU kao udar, ali unatoč vrlo malom broju promatranja, ipak je mogao predvidjeti da će se asteroid izuzetno približiti Zemlji", rekao je Davide Farnocchia, inženjer navigacije u JPL-u koji je razvio Scout. 

- Zapravo, ovo je jedan od najbližih pristupa poznatog objekta blizu Zemlje ikada zabilježen - dodao je.

Međunarodni tim astronoma u ponedjeljak je objavio otkriće velikog asteroida čija orbita siječe orbitu Zemlje, stvarajući šanse daleko u budućnosti, iako male, za katastrofalni sudar. Asteroid širok 1,5 kilometara, nazvan 2022 AP7, otkriven je u području u kojemu je jako teško uočiti objekte zbog blještavila Sunca.

Oko 30.000 asteroida svih veličina - uključujući više od 850 širih od jednog kilometra - utvrđeno je u blizini Zemlje, što im je priskrbilo oznaku "Near Earth Objects" (NEO). Nijedan od njih nije prijetnja Zemlji u narednih 100 godina.

>> VIDEO Višegrad: Tone smeća iz tri zemlje plutaju Drinom

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
10:55 27.01.2023.

ma to bijaše putkov supersonični Cirkon koji im se oteo kontroli za prve probe, vratio se, ali nije još odlučio udariti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije