OPTUŽBE O PROPUSTU

Policija o incidentu prije masakra u Daruvaru: Svi su negirali da im je prijetio oružjem

Ubojica iz Daruvara priveden u zgradu policijske uprave u Bjelovaru
Foto: Neva Zganec/PIXSELL
1/8
26.07.2024.
u 19:21

Provedenim nadzorom stručni tim nije utvrdio nepravilnosti kao ni propuštanje provođenja potrebnih mjera i radnji policijskih službenika Policijske postaje Daruvar te se kaznena djela koje je Pahoki počinio 22. srpnja 2024. godine u prostorijama doma za starije osobe ne mogu uzročno - posljedično povezati s kaznenim djelom koje je počinio 20. lipnja 2024. godine na štetu sumještanina, smatra stručni tim koji je proveo nadzor

Nakon nedavnog masakra u Daruvaru u javnost je brzo izašao podatak da je Krešimir Pahoki, čovjek koji je ušao u Dom za stare i nemoćne na području Daruvara i hicima iz vatrenog oružja ubio šestero osoba, već otprije poznat policiji. Posljednji put je prijavljen 20. lipnja kada se potukao s vršnjakom ispred Vatrogasnog doma u Daruvaru, pri čemu je napadnuti muškarac zadobio teške ozlijede. Povuklo se pitanje kvalitete istrage, s obzirom na to da nakon napada nije izvršena pretraga Pahokijeva doma, koja bi možda otkrila ilegalno oružje kojim je mjesec dana kasnije napravio pokolj.

Sukladno članku 18. Pravilnika o načinu provedbe unutarnje kontrole i nadzora rada službenika i ustrojstvenih jedinica Ministarstva unutarnjih poslova (NN 141/11 i 146/11)  glavni ravnatelj policije Nikola Milina naložio je provođenje izvanrednog nadzora u Policijskoj upravi bjelovarsko-bilogorskoj, Policijskoj postaji Daruvar, kako bi se utvrdilo je li u tom slučaju stvarno došlo do propusta, piše PU bjelovarsko-bilogorska na svojim službenim stranicama.

Stručni tim Ravnateljstva policije utvrdio je da su policijski službenici kriminalističke policije Policijske postaje Daruvar poduzeli sve potrebne mjere i radnje prvog zahvata sukladno pravilima struke, navodi se u priopćenju. Također, tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja, prikupljanjem obavijesti od žrtve, ali i potencijalnih očevidaca događaja, nije se došlo do saznanja da bi osumnjičeni prijetio oružjem ili koristio vatreno oružje kao sredstvo izvršenja. U konkretnom slučaju nisu bili ispunjeni uvjeti za podnošenje prijedloga za izdavanjem naloga za pretragu doma i drugih prostora nadležnom državnom odvjetništvu, a što je preduvjet da bi policijski službenici proveli dokaznu radnju pretrage doma i drugih prostora.

Tijekom provođenja kriminalističkog istraživanja nisu bili ispunjeni zakonom propisani uvjeti za dovođenje Pahokija u pritvorsku jedinicu policije, odnosno za određivanje istražnog zatvora. Temeljem do tada utvrđenog činjeničnog stanja o načinu počinjenja kaznenog djela kao i zbog činjenice da se tijekom naknadno obavljenih razgovora nije došlo do novih korisnih saznanja o samom počinjenju djela ili ličnosti osumnjičenika, policijski službenici PP Daruvar nastavili s prikupljanjem obavijesti i potrebne dokumentacije, neophodne za utvrđivanje dostatnog stupnja sumnje za podnošenje kaznene prijave.

POVEZANI ČLANCI:

Tijekom nadzora, policijski službenici su, između ostalog, obavili razgovore sa svjedocima, susjedima, poznanicima i zaposlenicima obližnje trgovine. Svi su kategorički negirali da im je Pahoki ikada prijetio vatrenim oružjem ili da su imali saznanja da posjeduje vatreno oružje. Također, policijski službenici su ponovno obavili razgovor sa žrtvom napada koji je izjavio da nije istina da mu je Pahoki stavio pištolj u usta te da je za takve navode saznao iz medija.

Zaključno, provedenim nadzorom stručni tim nije utvrdio nepravilnosti kao ni propuštanje provođenja potrebnih mjera i radnji policijskih službenika Policijske postaje Daruvar te se kaznena djela koje je Pahoki počinio 22. srpnja 2024. godine u prostorijama doma za starije osobe ne mogu uzročno - posljedično povezati s kaznenim djelom koje je počinio 20. lipnja 2024. godine na štetu sumještanina, stoji u izvješću.

GALERIJA Stotine na ispraćaju najmlađe žrtve pokolja u Daruvaru

Ubojica iz Daruvara priveden u zgradu policijske uprave u Bjelovaru
1/12
Ključne riječi

Komentara 1

BL
blekpanther
11:12 27.07.2024.

Kao u kaubojskom filmu “Upao” čovjek u starački dom,poslije masakra uhićen od mogućnosti ponavljanja (ne) djela a čovjek invalid jedva hoda! Umjeato da su se brigali o čovjeku prije sad traže neke događaje iz prošlosti, posvađao se sa vršnjakom obaoba pijana ko letve i to bi trebao biti nekakav dokaz! Bože gdje živimo?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije