HDZ-ov gradonačelnik opleo po oporbi

Politički kaos u Zadru, sukob eskalirao pred odlučujuću sjednicu: 'To što rade je kukavički bijeg s vlasti'

Zadar: Gradonačelnik Branko Dukić održao kolegij s pročelnicima upravnih odjela
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
26.08.2024.
u 14:29

Enio Meštrović Ričard: Ne mogu nas kupiti. Smetamo nepotizmu i jednoumlju; Marko Vučetić: Dukićeva ekipa panično puca iz svih oružja; Danijel Radeta: HDZ cmizdri, a uništio je Zadar

Politička kriza u Zadru došla je do usijanja, i to pred odlučujuću sjednicu gradskog vijeća na kojoj bi trebalo biti jasno hoće li Zadar dobiti proračun ili… HDZ-ov gradonačelnik Branko Dukić (oporba ima većinu u gradskom vijeću) poslao je najnovije priopćenje. Optužbe opet nisu izostale, kao što i oporba, podsjetimo, proziva HDZ da pod krinkom navodne brige za građane proračunom zapravo samo skrbe za svoj i interes bliskih im investitora.

Najnovije priopćenje gradonačelnika Branka Dukića započinje podsjetnikom kako je s krajem proteklog tjedna istekao rok za dostavu amandmana na Prijedlog proračuna Grada Zadra za 2024. godinu te da, s obzirom na to da u tom roku nije zaprimljen ni jedan amandman, a u međuvremenu je predsjednik Gradskog vijeća najavio mogućnost odgađanja sjednice zakazane za četvrtak, 29. kolovoza, pa čak i raspuštanje Gradskog vijeća, mora se očitovati.  

- Za razliku od osviještenog Rubeše, SDP i NL Enija Meštrovića nisu se udostojili dostaviti ni jedan proračunski prijedlog, čak ni jedan amandman za proračun koji se po sudskoj presudi mora donijeti do 7. rujna. I time su poslali jasnu poruku – građani, zaboravite na proračun, nas nije briga! Pola godine do kraja mandata Vučetić javnosti putem jednog lokalnog portala otkriva kako "većina" u Vijeću želi odustati i spas pronalazi u samoraspuštanju. Nakon tri i po godine nerada. Ničega! 

Lakše od donošenja proračuna im je pobjeći i napustiti brod koji su sami ustrajno potapali čitav mandat. Godinama su ignorirali poziv predsjednika Kluba HDZ-a na raspuštanje koji ih je upozorio na neodrživost i štetu koja je iz godine u godinu bila sve veća, a sada u tome vide izlaz za sve probleme u koje su uvukli čitav Zadar. Imaju većinu, imaju sve mehanizme upravljanja, a njihova konačna odluka je – samoraspuštanje. Kukavički bijeg s vlasti u Gradskom vijeću!

VEZANI ČLANCI:

Jedino gore od toga je obrazloženje. Oni, besramno i bez skrivanja ne žele donijeti proračun zbog osobnih taština, unutarstranačkih izbora i neuspjelog eksperimenta. Enio, koji je ušao u Vijeće isključivo iz poslovnih interesa i potrebe za marketinškim akcijama u cilju prodaje svoje predstave, danas glumi uvrijeđenog, a zapravo mu se vijećnički promo balon ispuhao i postao uteg. Tri godine imao je uspješni komunikacijski kanal. I to je jedino što bi zaslužilo priznanje, da nije bilo na teret građana. SDP ne želi proračun jer mu, kaže predsjednik Vijeća, idu unutarstranački izbori u kojima se Sabina Glasovac kandidira za visoke pozicije. Kakve Sabina veze ima sa zadarskim proračunom? Osim što bi joj se moglo u stranci zamjeriti da zadarski SDP diže ruku kad i HDZ, makar to bilo u interesu građana Zadra. A Radeta se na isti način priprema za obranu svog lokalnog trončića i strahuje za stotinjak preostalih stranačkih glasova! Osim toga, turistička sezona ne posustaje, ima on važnijeg posla. I na kraju, predsjednik Vijeća baš sada je odlučio naprasno završiti davno mu neuspjeli eksperiment. Lako je s pozicije profesora sa zajamčenom i ugodnom egzistencijom eksperimentirati s ugroženom egzistencijom proračunskih korisnika. Na isti način je bez ikakvih osobnih rizika eksperimentirao s Ružom Tomašić, Mostom, SDP-om. Pa je redom nestao iz Vira, nestao iz Sabora, a sada nestaje i iz Zadra. Karijera vrijedna traktata o političkom konvertitstvu njegov je najveći uspjeh. 

Što građani imaju od njihove taštine, unutarstranačkog pozicioniranja i eksperimentiranja? Imaju blokadu proračuna, imaju obvezu kupnje radnih bilježnica svojoj djeci, imaju grad u kojem se već skoro godinu dana nije podigla razina komunalne usluge, u kojemu udruge u kulturi stvaraju na dug, čija djeca u sportskim klubovima ne mogu na natjecanja. Imaju grad koji iz dana u dan ostaje bez mogućnosti gradnje novih sadržaja uz EU ili državne potpore, škola i vrtića, parkova i sportske infrastrukture.

VEZANI ČLANCI:

Šokirali su nas zaustavljanjem razvoja Znanstvene knjižnice i useljenja Centra za mlade, ostavili bez teksta odbijanjem odluka o izradi UPU-a za TŠC i novu školu u Kožinu. Pokušali nas naviknuti da se proračuni u Zadru donose polovicom godine. Kao da to nije bilo dovoljno, sada su spremni na završni čin – ostaviti građane bez proračuna najmanje do polovice idućeg ljeta! 

Ti sebični i tašti, politički proračunati i eksperimentima skloni ljudi, stjerani u kut vlastitih pogubnih politika i "novih" demokracija, odustaju kad su porušili sve što su znali i mogli. I nije ih briga što imaju obvezu odraditi posao za koji su jedini odgovorni i redovito plaćeni - donijeti proračun. Odlučili su se za kukavički bijeg. Neće ih od te sramote skriti ni stranački uredi na Iblerovom trgu, ni kabineti na Sveučilištu, ni kameni zidovi konobe na Bokanjcu - navodi gradonačelnik Dukić koji je podsjetimo u niz navrata pozivao oporbu da da ostavke u vijeću, a sada mu to očito ne odgovara. Oporba je pozivala i njega. Do sad je nitko nije dao, a hoće li, znat će se 29. kolovoza, kao i to hoće li proračun (prošli je proglašen nezakonitim) proći i tko će ga podržati.

Vučetić: Dukićeva ekipa panično puca iz svih oružja

Predsjednik zadarskog gradskog vijeća Marko Vučetić je na upit Večernjeg lista da komentira navode HDZ-ovog gradonačelnika odgovorio: 

Dukićevo priopćenje pati od dvostrukog spoznajnog manjka. Prvo, to priopćenje on nije napisao nego, u najboljem slučaju, samo potpisao. Žao mi je što imamo gradonačelnika koji nije u stanju samostalno napisati i jedno ovako loše priopćenje. Drugo, ono je nastalo kao posljedica nečega što sam ja negdje rekao, a na kugli zemaljskoj ne postoji mjesto gdje bi autori i potpisnik priopćenja to što sam rekao mogli i razumjeti.

Stvar je jednostavna: Zadar je došao u blokadu zbog proračuna kojega je izglasao HDZ, mi sada, odlukom Visokog upravnog suda, trebamo ili usvojiti novi proračun ili će Gradsko vijeće biti raspušteno. Da bi proračun, u trenutnoj konstelaciji snaga, bio usvojen, za njega trebaju glasati minimalno dva kluba vijećnika izvan HDZ-a. Za SDP se unaprijed znalo da će biti protiv toga, Akcija mladih ne može sebi priuštiti da bude jedina za proračun, stoga je Dukićeva prosudbena moć zaključila kako je pravo vrijeme da se krene izrugivati s Meštrovićevom nezavisnom listom o kojoj ovisi usvajanje proračuna. Dukiću i njegovoj ekipi je trebalo nekoliko dana da aktiviraju ono što im je preostalo od moći uočavanja uzročno-posljedičnog  slijeda te da shvate kako su uništili mogućnost za izglasavanje proračuna. Sada neselektivno,  panično pucaju iz svog oružja. Tako odaju svoj položaj. Ako Zadar ostane bez Gradskog vijeća te ostane prepušten milosti i nemilosti Dukića i povjerenika, građani će znati tko je adresat, tko je odgovoran za ono što se u Zadru (ne)zbiva. Taj adresat je upravo gradonačelnik s manijom potpisivanja onoga što nije napisao - Branko Dukić.

Ričard: Ne mogu nas kupiti. Smetamo nepotizmu i jednoumlju

Na upit Večernjeg lista da komentira optužbe HDZ-ova gradonačelnika Branka Dukića, Enio Meštrović alias Ričard je odgovorio: 

- Ušli smo čista srca pokusati prominiti stvari koje građane najviše bole

Nepotizam

Jednoumlje 

Kaos u građevinskom prostoru.

Ne mogu nas kupiti i zato smetamo.

A najviše štete u svemu ovome našem aktivizmu sam napravija samom sebi.

 

Radeta (SDP): HDZ cmizdri, a uništio je Zadar

Na upit Večernjeg lista za komentarom prozivki iz HDZ-uoči odlučujuće sjednice gradskog vijeća na kojoj će se vidjeti hoće li proći proračun HDZ-a ili će Zadar dobiti povjerenika odgovorio je i Danijel Radeta, predsjednik zadarskog SDP-a. 

- Dukićevo pripćenje je još jedan katastrofalan pokušaj predbacivanja krivnje za sve loše odluke koje su donijeli u ovom sazivu, između ostalog i odluku o blokadi Grada u 2024. godini izglašvanjem nezakonitog proračuna.

Ovim priopćenjem HDZ i Branko Dukić još jednom svoje sugrađane žele napraviti budalama, ali sva sreća da građani nisu glupi i dobro znaju tko dugi niz godina uništava grad, parkove, dječja igrališta i budućnost svih nas. 

Nakon više od 30 godina HDZ se u Zadru susreo s demokracijom koju oni nikako ne žele prihvatiti. Zato cmizdre i pišu svakakve litanije koje uopće više ne čitam niti me briga što u njima piše - istakao je predsjednik SDP-a Danijel Radeta.

FOTO Znate li da kroz Hrvatsku protječe najhladnija rijeka na svijetu, evo o kojoj je riječ

Zadar: Gradonačelnik Branko Dukić održao kolegij s pročelnicima upravnih odjela
1/14

Komentara 3

GO
Gof33
16:29 26.08.2024.

U Zadru vlada najveći građevinski nered u Hrvatskoj, grade se zgrade jedna za drugo, jedna pored druge, nema zelenila nigdje, betonizacija i apartmanizacija, loša kopija Španjolske, Pula, Vodice i tako dalje imaju kružnim tokovima izvrsmno reguliran promet, Zadar se drži i dalje semafora. Kad se vozimo prema Ninu i Viru, semafori pored novog trgovačkog centra su horor, a sad se gradi još veće križanje s još više semafora a sve to gradi STRABAG, koja je korist od toga Hrvatima, nikakva osim nekolicini pojedinaca....

ĆA
ĆanotaKrljo
16:26 26.08.2024.

koliko se desetljeća (primjera radi) čeka na GUP ... a oni se ovako bahate i svedu čitav mandat na borbu za sljedeći , i tako u krug ,a ogromni novci završavaju u njihovim džepovima, nevjerujem da će to birači čekati u nedogled ! svemu dođe kraj !!!

Avatar Prosenjak
Prosenjak
15:18 26.08.2024.

Treba sve blokirati. Dosta je bilo terora s raskopanim ulicama gdje se 200 metara ceste radi 5 godina a zapravo se preko tih poslova peru novci od kriminala, droge, prostitucije itd. Nismo mi veslo sisali. Nema više kopanja!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije