NOVA POLICIJSKO-USKOČKA AKCIJA

Pomoćnika ravnatelja Porezne sumnjiče da je primio 2500 eura mita da odblokira račun jedne tvrtke?

Zagreb: Pretres stana Slaviše Penave, osumnjičenog za korupciju u Poreznoj upravi
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/8
16.06.2023.
u 15:35

Jedan od osumnjičenih poreznika je Slaviša Penava, voditelj Službe za strategiju, informiranje i električne servise u Središnjem uredu Porezne uprave i pomoćnik ravnatelja

Želja jednog poduzetnika da mu se odblokira račun tvrtke dovela je, kako se sumnja, u probleme sa zakonom više osoba, a među njima i neke poreznike. Jedan od njih je Slaviša Penava, voditelj Službe za strategiju, informiranje i električne servise u Središnjem uredu Porezne uprave i pomoćnik ravnatelja Porezne uprave.

Posrednik za mito

Drugi je, prema neslužbenim informacijama, Denis Bilić. Prema onome što se zasad neslužbeno zna, sumnjiče ih za primanje i davanje mita. Radi se o 2500 eura, a posrednik u tom primanju i davanju mita bio je Bilić kojeg se, također prema neslužbenim informacijama, sumnjiči da je Penavi dao mito.

>> VIDEO Nova akcija USKOK-a zbog navodnog primanja mita: U tijeku pretres stana pomoćnika ravnatelja Porezne uprave

Zasad se zna da je spomenutom poduzetniku bio blokiran račun tvrtke te da je tražio pomoć u deblokadi računa ili sprječavanju ovrhe. Pa se obratio Biliću, a on Slaviši Penavi. Neslužbeno, riječ je o tvrtki koja se, prema podacima iz sudskog registra, bavi trgovinom i popravkom automobila i motocikala, ima jednog zaposlenog, a ukupni joj je prihod lani iznosio oko 225.000 eura, što je oko 87 posto manje od prihoda u 2021. Spomenuta tvrtka ukupno je 2022. ostvarila neto dobit od oko 90.000 eura, a podaci iz sudskog registra kažu i da se protiv te tvrtke trenutačno ne vode nikakvi postupci. Zanimljivo je i da poduzetnik zbog kojeg je priča, koja je dovela do nove policijsko-uskočke akcije, krenula nije uhićen, jer kako se prema neslužbenim informacijama može čuti, zasad protiv njega nema dokaza da je ikome dao mito.

A kako istražitelji sumnjaju da je Bilić bio taj koji je Penavi dao mito, tijekom istrage će se vjerojatno raspetljavati tko je tu koga što tražio, a tko dao mito i zašto. Uglavnom, kao što je uobičajeno u takvim situacijama, vjerojatno su istražitelji neko vrijeme tajno pratili i prisluškivali sve uključene u tu priču te na temelju onoga što su tajnim praćenjem doznali počeli istraživati Penavu i Bilića. U petak su obavljane pretrage stambenih i poslovnih prostora Penave i Bilića, nakon čega će biti dovedeni u USKOK na ispitivanje. Poslije njihova ispitivanja, USKOK će odlučiti hoće li tražiti da im se odredi istražni zatvor i, ako da, zbog čega. Da se pretrage obavljaju potvrdio je u petak i Penavin odvjetnik Milko Križanović, koji je kazao i da bi to moglo potrajati možda i cijeli dan jer nekretnina ima više.

- O detaljima vam zasad ne mogu govoriti. Provode se istražne radnje, nakon toga slijedi ispitivanje u USKOK-u, a zasad s klijentom još nisam razgovarao o obrani - kazao je Križanović. Da je policijsko-uskočka akcija u tijeku potvrdili su i USKOK i policija. USKOK je naveo da se provode hitne dokazne radnje te je, ne navodeći identitet osumnjičenika, potvrdio da je među njima i službenik Središnjeg ureda Porezne uprave. Naveo je i da se dokazne radnje provode zbog sumnje u koruptivna kaznena djela. Policija je pak navela da kriminalističko istraživanje provodi PU bjelovarsko-bilogorska u suradnji s PNUSKOK-om i USKOK-om. Dodala je i da se kriminalističko istraživanje provodi na području PU zagrebačke i PU zadarske te da će nakon njegova dovršetka biti podnesena kaznena prijava protiv osumnjičenika.

POVEZANI ČLANCI:

O uhićenjima se priopćenjem oglasila i Porezna uprava koja ističe da je primanje mita ili bilo koje drugo slično ponašanje skandalozno i sramotno ponašanje za koje ne može biti opravdanja i prema kojem Porezna uprava ima nultu toleranciju. Takvo ponašanje pojedinca nanosi nenadoknadivu štetu cijeloj Poreznoj upravi i svim službenicima koji savjesno i časno obavljaju svoje dužnosti. Stoga će Porezna uprava surađivati sa svim institucijama kako bi se utvrdile sve potrebne činjenice te kako bi se nedvojbeno utvrdilo o kojim se radnjama radi, navodi se u priopćenju Porezne uprave.

Najnoviju policijsko-uskočku akciju su, naravno, komentirali i političari. Oporbene zanima jesu li osumnjičenici članovi HDZ-a te uglavnom komentiraju da je riječ o obrascu koruptivnog ponašanja koji je zaživio tijekom HDZ-ova upravljanja državom. - Ovo je samo pokazatelj, nažalost, kako stvari u Hrvatskoj funkcioniraju, to je gotovo pravilnik ponašanja koji je HDZ očito uveo, to je modus operandi u gotovo svim državnim institucijama i državnim tvrtkama gdje se namješta preko veze, podmićuje i upravlja na ovakav način koji Plenković podupire - kazao je Nikola Grmoja.

Ne zna pojedinosti

S druge strane, premijer Andrej Plenković istaknuo je da je "bilo kakvo primanje mita ili bilo kakva koruptivna djelatnost neprihvatljiva". Dodao je kako detalje o najnovijim uhićenjima ne zna. - Očekujem da će o tome komunicirati USKOK, policija, pa i nadležni dio Ministarstva financija. Nemam dojam da je to netko jako visoko rangiran - kazao je Plenković.

No Slaviša Penava baš i nije tako nisko rangiran službenik Porezne uprave jer je riječ o jednom od pomoćnika ravnatelja Porezne uprave, koji je relativno često istupao u javnosti. Potkraj prošle godine objašnjavao je na što su sve porezni inspektori naišli tijekom ljetnog poreznog nadzora na Jadranu i u Zagrebu te koliko su kazna naplatili.

Komentara 10

Avatar anlaser
anlaser
13:07 16.06.2023.

Čemu čuđenje ? Da se pročešljaju porezni uredi našli bi se po ladicama predmeti koji čekaju zastaru i oni koji su već u zastari a misliti da je to besplatno je ludost. Liste srama su samo zamagljivanje očiju od velikeke pljačke u HR. Većina građana zna šta ih čeka kada su državi dužni par kuna poreza. Kako onda veliki dužnici uspijevaju i dalje zaobilaziti zakon i raditi na štetu države ?

DU
Deleted user
23:21 16.06.2023.

Uobicajeno je pravilo - prokazi male da bi se zastitili veliki.

DU
Deleted user
18:42 16.06.2023.

Al Capone nije završio u zatvoru jer je ubijao ljude! Nije plačao porez i dobio 14 godina zatvora! Ovo je “kruha i igara” karavane prolaze a psi laju! Krupne ribe su kod nas nedodirljive! 2500€!! Dajte najte!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije