Rasplakali se

Pomorci se vratili nakon zatočeništva, izgubili 15 do 20 kg

zatoceni pomorci se vratili (1)
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/8
14.07.2013.
u 16:32

Jučer oko 14 sati njih dvojica, punac i zet, Nenad Ćuzović i Jurica Božić sletjeli su zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku.

Nakon tri mjeseca života u zatočeništva na brodu na kojem su u dalekoj Indoneziji zarađivali svoj kruh, sva tri Hrvata dokopala su se slobode. U subotu oko 14 sati njih dvojica, punac i zet, Nenad Ćuzović i Jurica Božić sletjeli su zrakoplovom u zagrebačku zračnu luku dok je naš treći pomorac ostao u Indoneziji tražiti novi posao na drugom brodu. Pomorci nisu skrivali suze ugledavši svoje najbliže. 

- Jadni smo, putujemo od petka, a ondje je bilo gadno, izgubili smo po 15, 20 kila. Mog zeta i trećeg člana koji nije ovdje vlasnik je pokušao i smjestiti bez razloga u zatvor no na sreću i pomoć njihove carine i policije to mu nije uspjelo - kazao je Ćuzović. Dodao je kako je na moru već 30 godina i kako sada samo želi sve zaboravit i pokušati doći do svog zarađenog novca. Budući da im poslodavac ne želi isplatiti plaće, pomoć će zatražiti  od agencija u Australiji.

Kako su u zatočeništvu na brodu ostala još dva pomorca s Jamajke, Ćuzović se zahvaljuje našem ambasadoru u Australiji, ministarstvu Vanjskih poslova te Predragu Brazzoduri iz Sindikata pomoraca  što su im sredili nove dokumente i platili put do kuće. Njihov pakao započeo je pak prije tri mjeseca kada im je poslodavac tegljača Tarragal u luci Kavieng u Papui Novoj Gvineji oduzeo putovnice i radne i ulazne dozvole. Budući da zbog samovolje poslodavca nisu mogli s broda, na njemu su preživljavali s malo hrane 90 dana.

>>Hrvatski pomorci vraćaju se iz zatočeništva u Papui Novoj Gvineji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije