okovani ledom

Posadama Dunavskog Lloyda ponestaje hrane i vode

\'16.12.2010., Sisak - Postignut je dogovor oko INE i Dunavskog Lloyda o daljnjem nastavku prijevoza nafte brodovim. Photo:Nikola Cutuk/PIXSELL\'
Nikola Čutuk/PIXSELL
08.02.2012.
u 13:58

Ako se ledolomci uskoro ne probiju do sisačkih plovila, Dunavski Lloyd će zatražiti solidarnu pomoć bugarskih brodara

Od šest brodskih konvoja sisačkog Dunavskog Lloyda, koji su nekoliko dana bili okovani ledom na Dunavu, četiri su sklonjena u zimovnike, dva u Pančevu i dva u Bugarskoj. Međutim, još je zabrinjavajuća situacija s dva konvoja na kojima je ukupno 12 brodara, koji su blokirani kod bugarskog grada Cerna Voda. Veza s posadama vrlo je otežana, a pristup im je nemoguć. Kako kaže direktor Dunavskog Lloyda Velibor Gacik, posadama ponestaje hrane i vode, a goriva koje koriste za grijanje i rasvjetu ima još za desetak dana. Ako se ledolomci uskoro ne probiju do sisačkih plovila, Dunavski Lloyd zatražit će solidarnu pomoć bugarskih brodara.

Velibor Gacik ujedno upozorava da se postupno zaleđuju Sava, Kupa i Una, što bi moglo dovesti do stvaranja ledenih brana i vrlo opasnih ledenih poplava. Budući da naši ledolomci zbog niskog vodostaja ne mogu na Savu, ledene je čepove moguće razbiti jedino miniranjem. Gacik ujedno poziva Hrvatske vode, koje gospodare našim rijekama, da sastave plan obrane protiv zaleđivanja. Ako zatreba, napominje i mogućnost angažiranja manjih brodova sisačke flote, koji bi, iako nisu ledolomci, mogli spriječiti stvaranje ledenih čepova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije