POGREB U VELIKOJ GORICI

Posljednji ispraćaj Ive Pukanića uz jake mjere sigurnosti

mesic-spro-txt.jpg
Foto: Marko Kuman
27.10.2008.
u 11:02

Dugogodišnji suradnik ubijenog Ive Pukanića, Nacionalov kolumnist Srećko Jurdana od njega se oprostio govorom na pogrebu. Osim riječi hvale za kolegu s kojim je 13 godina gradio Nacional, istaknuo je da su te novine sada Pukanića spremile u grob.

Pukanić je pokopan uz zvukove pjesme "Da te mogu pismom zvati".

Jurdana se kritički osvrnuo na rad policije, ali i novinara od trenutka neuspjelog atentata pa do njegove smrti. Pred Pukanićevim lijesom istaknuo je da je tragično što policija nije spriječila takav razvoj događaja. Ukinuli su mu zaštitu, a nisu razjasnili ni tko ga je prvi put pokušao ubiti.

Smatra da su se mnogi mediji prema pokojnom Pukaniću odnosili lešinarski držeći ga prevarantom samo zato jer je atentatoru zatajio pištolj.
- Te novinarske duše odgovorne su za njegovu smrt kao i policija koja ga nije zaštitila - rekao je shrvani Nacionalov kolumnist, dodavši:
- Najkonzistentniji HND-ov potez bio je taj što su isključili Ivu Pukanića jer on toj mediokritetskoj udruzi nije ni pripadao.

Sarin šešir
– Puki mi je rekao: “Uza sve što se dogodilo, ne mrzim Mirjanu, ali ne znam kako će joj biti jednog dana kada se suoči sama sa sobom” – rekao je Jurdana. Kći Sara s ocem se oprostila stavivši mu šešir na lijes.

Predsjednik Stjepan Mesić, dugogodišnji prijatelj ubijenog novinara i izdavača Ive Pukanića, stigao je na njegov posljednji ispraćaj u Veliku Goricu nešto prije 16 sati.


Video: Marko Kuman

Od kontroverznog novinara došlo se oprostiti gotovo dvije tisuće ljudi, a posebne mjere sigurnosti provodile su se zbog Predsjednikove nazočnosti. Policajci reguliraju promet, a oni u civilu motre na sigurnosne uvjete oko groblja i na njemu.


Na velikogoričko groblje stigli su i glavna urednica Nacionala Sina Karli te kolumnist tog tjednika Srećko Jurdana.
Foto: Marko Kuman

Od osoba iz društveno-političkog života tu su, između ostalih, bili i Zlatko Canjuga, Ivica Mudrinić, Radimir Čačić, Aleksa Bjeliš, William Montgomery, Žejko Žužić sa suprugom Vesnom, Boris Novković, Stefan Lupino, Srećko Ferenčak iz HNS-a, Zlatko Canjuga, bliski Pukanićev prijatelj Neven Barać, odvjetnik i dečko ubijene Ivane Hodak Ljubo Pavasović Visković, bivši nogometaš Igor Štimac i vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol Marić Zlatko Marić te sinovi Hrvoja Petrača Novica i Nikola.

Od Pukanića su se oprostili i predsjednik Nadzornog odbora Večernjeg lista Marijan Kostrenčić te vodstvo Večernjeg lista Marjan Jurleka i Goran Ogurlić.

Na groblju je i izaslanstvo lokalne samouprave Velike Gorice na čelu s gradonačelnikom Toninom Piculom i predsjednicom Gradskog vijeća Vesnom Škare-Ožbolt.

Mate Granić: Njihova je smrt potresla temelje hrvatske države
Uz zvuke pjesme "Brothers In Arms" počela je, a jednako i završila, komemoracija ubijenima Ivi Pukaniću i Niki Franjiću u zagrebačkome Hypo centru, na kojoj se okupilo tristotinjak predstavnika svih društvenih slojeva. Uz glazbu su prikazane fotografije iz obiteljskog i profesionalnog života Ive Pukanića, odnosno Nike Franjića. Na njima su zabilježeni njihovi najsretniji trenuci s djecom, kao i oni iz svakodnevnog života po kojima će ih njihovi najdraži zauvijek pamtiti.

Pogledajte galeriju fotografija s komemoracije

U ime Nacionalove redakcije od prvog čovjeka Nacionala oprostio se Mislav Šimatović riječima:
- Mogli ste ga ne voljeti, ne slagati se s njim, ali nikada niste mogli reći da vas je prevario. Puki je bio pošten čovjek i veliko ime hrvatskog novinarstva. Dok je za medije Puki bio medijski magnat, za nas je bio samo Puki.


S komemoracije, video: Marko Kuman

Mate Granić, prijatelj Ive Pukanića i dekan Nacionalove visoke škole za novinarstvo, govorio je o poginulima:
- Njihova je smrt potresla temelje hrvatske države. Ivo Pukanić ostat će zapamćen kao odvažan novinar i istraživač o kojem se najčešće pisalo u crno-bijeloj tehnici, no ni najljući neprijatelji nisu pobijali njegovu odlučnost i hrabrost. Imao je padova i uspona, ali je uvijek bio spreman priznati svoje pogreške.


Foto: Patrik Macek

Vrabec-Mojzeš: Imao je moćne prijatelje, ali još moćnije neprijatelje
U ime novinara ostalih redakcija okupljenima se obratila Zrinka Vrabec-Mojzeš:
- Pukijeva smrt ima simbolično značenje, jer zemlja gdje se ubijaju novinari nema slobode. Bio je oličenje drskosti, ali i hrabar, vođen svojom energijom. Volio je svoj poziv koji je za njega značio život pa i više od toga. Imao je moćne prijatelje, ali još moćnije neprijatelje.


Sjećanje na Ivu Pukanića i Niku Franjića, video: M. Kuman / H. Felbar

Ljudi koji su došli na komemoraciju izrazili su sućut Sini Karli, urednici Nacionala, kao i nazočnim novinarima i fotoreporterima tog tjednika.
Među pristiglima bila je Đurđa Adlešič, koja je u knjizi žalosti napisala:
- Žao mi je, Puki, trebali smo ti vjerovati.
Počast Ivi Pukaniću došla je odati i Alica Petrač, supruga Hrvoja Petrača, te Radimir Čačić. Na komemoraciju je uime Grada Zagreba došao Duško Ljuština. Kao prijatelj Ive Pukanića na komemoraciji je bio i bivši glasnogovornik Vlade Ratko Maček.
Na komemoraciji je bio i pjevač Boris Novković, suprug Pukanićeve nećakinje Lucije.


Foto: Patrik Macek

U knjizi žalosti našao se i potpis Ratka Mačeka:
- Dragi Puki, dragi prijatelju, čuvaj nam bolja mjesta tamo gore, a mi ćemo čuvati svoje želje, sreće i strahove. Tvoj prijatelj.

- Bio je hrabar čovjek, nadam se da je ovo poziv na buđenje hrvatskoj Vladi da poduzme nešto protiv organiziranog kriminala. Strašna je to tragedija - izjavio je William Montgomery, bivši veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj.


Oproštaj od Ive Pukanića i Nike Franjića

PONEDJELJAK
16 sati
Pokop Ive Pukanića na groblju u Velikoj Gorici

UTORAK
13 sati
Ispraćaj Nikole Franjića na groblju Sv. Križa u Bošnjacima


Svi videozapisi o slučaju Pukanić

Zbog velikog broja posjetitelja na našim stranicama mogući su manji problemi s učitavanjem videomaterijala. Ako ne možete pokrenuti videoisječke unutar vijesti na portalu Vecernji.hr, kliknite na sljedeći link.


Sina Karli nije se obratila novinarima, niti okupljenima

Vidno potresena i utučena Sina Karli nije se obratila novinarima i okupljenima na komemoraciji. Sina Karli je glavna urednica Nacionala i bliska suradnica pokojnog Ive Pukanića. U njezino ime Mate Granić novinare je zamolio za razumijevanje, a Karli je napustila komemoraciju u pratnji dvojice policajaca u civilu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije