STEPINČEVI ZAPISI

Postoji li intimni dnevnik?

05.06.2003.
u 00:00

Josip: Manolić: Dnevnik je mogao biti u sudu ili tužiteljstvu u Beograd

Je li Ozna zaista oduzela nadbiskupu Stepincu dnevnik pri uhićenju 1946. godine?

Na to pitanje nekadašnji glavni obavještajac Josip Manolić ne zna točan odgovor, te dodaje da pretpostavlja da, ako su mu neke bilješke bile uzete, da su naknadno i vraćene.

No, prema informacijama kojima raspolažu u Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, riječ bi bila o intimnom dnevniku koji je nadbiskup Stepinac pisao neposredno prije i za vrijeme Drugog svjetskog rata, te da sadrži opise događaja i nadbiskupove opservacije. Zbog toga bi bilo zaista zanimljivo dobiti taj dnevnik natrag, ako je on zaista danas u Beogradu.

Ni u Beogradu u ovom trenutku nitko ne možeili ne želi potvrditi postoji li uistinu intimni dnevnik kardinala Stepinca. Sve je, inače, počelo kad je ministrica pravosuđa Ingrid Antičević-Marinović zamolila srbijanskog ministra pravde Vladana Batića da dnevnik potraži i vrati ga u Hrvatsku. Josip Manolić, pak, kaže kako je dnevnik, ili zabilješke nadbiskupa Stepinca, mogao u vrijeme bivše države biti u Saveznom ministarstvu pravosuđa, u Vrhovnom sudu Jugoslavije ili u Javnom tužiteljstvu. No, teško je reći gdje je završio nakon raspada bivše države.

Drugi pak dnevnici bili su cijelo vrijeme u Hrvatskoj i prije 12 godina iz arhive bivšeg SUP-a vraćeni su Kaptolu.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije