VLADA I SINDIKATI

Potpisani kolektivni ugovori za državne službenike

14.12.2001.
u 00:00

* Sindikati javnih službi se podijelili: na 250 kuna božićnice pristali samo sindikati učitelja i srednjih škola * Vlada popravila neke koeficijente, priznavši da je pogriješila

ZAGREB - Točno u 13 sati Vlada i predstavnici sindikata javnih službi trebali su potpisati sporazum o visini osnovice za izračun jubilarnih nagrada, dara za djecu i božićnice u ovoj godini. U velikoj Vladinoj dvorani okupili su se predstavnici sindikata i cjelokupna Vlada, ali je svečano potpisivanje ipak kasnilo više od pola sata. Sindikati javnih službi podijelili su se u stavu o visini božićnica i darova za djecu, pa su na kraju Vladin prijedlog o božićnici od 250 kuna i 250 kuna dara za djecu prihvatili samo Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama i Sindikat hrvatskih učitelja.

Ostali sindikati javnih službi (znanost i visoko obrazovanje, socijalna skrb, zdravstvo, kultura) tražili su da dar za djecu iznosi 400 kuna, a da se od 100 kuna po zaposlenom formira fond iz kojeg će se podijeliti novac onima koji su smanjivanjem plaće u ovoj godini bili najviše zakinuti.

Otpremnina - tri osnovice

Očito ne želeći da zbog tog zahtjeva propadne višemjesečni napor na postizanju dogovora sa sindikatima, Vlada je jučer na brzinu pristala na taj zahtjev, i tako su neki sindikati javnih službi dobili posebna pravila za ovogodišnju božićnicu i darove za djecu. U državnim službama božićnica će biti 250 kuna, a isto toliko i dar za djecu.

Vlada i sindikati jučer su potpisali Kolektivni ugovor za državne službenike i namještenike, te Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama. Osnovna je razlika između ta dva dokumenta to što se u javnim službama respektiraju neke posebnosti, koje će biti regulirane u granskim sporazumima. Temeljnim kolektivnim ugovorom za javne službe utvrđena su i pravila u slučaju štrajka. Kako se u tim službama zbog poslova od javnog interesa ne može štrajkati bez ograničenja, utvrđeno je da će Vlada i sindikati definirati minimum poslova koji se mora obaviti unatoč štrajku, a ako se ne može postići dogovor, uskočit će nezavisna arbitraža. Na čelu arbitraže predviđeno je da bude ili predsjednik suda ili dekan Pravnog fakulteta.

Bruto osnovica za plaće u idućoj godini ostaje 4232,43 kune. U kolektivnim ugovorima nema velikih novosti, uglavnom je sačuvana razina prava iz dosadašnjih ugovora. Iznimka je godišnji odmor. U državnim je službama godišnji odmor ograničen na najviše 25 radnih dana.

Otpremnine pred odlazak u mirovinu bit će u visini tri proračunske osnovice, a visina te osnovice je oko 3300 kuna. Osnovica za jubilarne nagrade je 1750 kuna.

Vlada je priznala da su u reformi sustava plaća državnih službenika i namještenika, kao i u plaćama u javnim službama, učinjene neke pogreške, pa su jučer posebnim uredbama izmijenjeni neki koeficijenti. Koeficijenti zaposlenih sa srednjom stručnom spremom povećani su 5-10 posto. Korekcije su napravljene i za plaće učitelja i stručnih suradnika u osnovnim školama. Vlada i sindikati potpisali su i Kolektivni ugovor o selektivnom pristupu plaćama profesora, odgojitelja, stručnih učitelja i suradnika u nastavi u srednjim školama i učeničkim domovima.

Pregovori o kulturnoj suradnji sa SRJ

Vlada ostaje pri obećanju da će novi sustav plaća biti ponovno analiziran za šest mjeseci. Posebno će biti napravljena analiza plaća u javnom sektoru.

Premijer i članovi Vlade vrlo su zadovoljni potpisivanjem kolektivnih ugovora sa sindikatima u državnim i javnim službama, a Vlada se nada da bi možda već potkraj idućeg tjedna mogao biti potpisan Sporazum za razvoj. To je dokument preko kojega Vlada želi postići širi konsenzus sa sindikatima i poslodavcima o putovima razvoja u iduće tri godine. Sindikati bi se o prijedlogu toga dokumenta trebali izjasniti do 18. prosinca, a bude li njihov odgovor pozitivan, dokument bi se mogao naći na sjednici Vlade 20. prosinca.

Ministar financija dr. Mato Crkvenac izvijestio je jučer Vladu da je ove godine štednja u Hrvatskoj porasla 20 milijarda kuna. Crkvenca je na iznošenje te informacije potaknula ministrica turizma Pave Župan-Rusković. O Hrvatskoj je u mnogim medijima objavljeno 2,5 tisuća pozitivnih članaka diljem Europe i SAD-a. Riječ je, kaže ministrica, o člancima koji nisu plaćeni, a objavljeni su u medijima kojih se ukupna naklada procjenjuje na 222 milijuna primjeraka, što je velika promidžba Hrvatske. Bukinzi za iduću sezonu već su počeli i zapaža se pritisak za većim brojem kreveta.

Na tu je informaciju reagirao Crkvenac podatkom o narasloj štednji. U bankama postoji višak novca za plasmane i banke su željne dobrih projekata. Imamo novac, imamo građevni materijal, ljudi su u Dalmaciji zimi bez posla i ništa nas ne sprečava da nešto konkretno ne realiziramo, rekao je Crkvenac.

Vlada je odlučila pokrenuti pregovore između Hrvatske i SRJ o suradnji u području kulture, obrazovanja i znanosti. Na zatvorenoj sjednici prihvaćen je konačan prijedlog Zakona o USKOK-u. Miroslav Borković razriješen je dužnosti pomoćnika ministra pomorstva, prometa i veza. Zorislav Balić razriješen je dužnosti ravnatelja Državne uprave za vode. Vlada je Saboru predložila da se Željko Debanić imenuje predsjednikom Vijeća za telekomunikacije.

Deana Knežević

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije