podrhtavanje

Jak potres na Krku, osjetio se u velikom dijelu Hrvatske: 'Sve se drmalo, ostala sam blokirana'

16.02.2023.
u 13:03

Potres se osjetio u Crikvenici, Novom Vinodolskom, na Cresu, Rabu, u Rijeci, Šibeniku, Splitu, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Požegi... Javili su su se i korisnici EMSC-a iz Slovenije i BiH koji kažu da su osjetili podrhtavanje.

Jak potres pogodio je otok Krk u 10.47 sati. Magnituda potresa bila je 4,8 po Richteru. Prvotna magnituda prema EMSC-u bila je 5,5 po Richteru, a potom je smanjena na 5,2. Potres se osjetio u Crikvenici, Novom Vinodolskom, na Cresu, Rabu, u Rijeci, Šibeniku, Splitu, ali i u Karlovcu, Zagrebu, Požegi... Javili su su se i korisnici EMSC-a iz Slovenije i BiH koji kažu da su osjetili podrhtavanje.

Kako je javila hrvatska Seizmološka služba, potres je bio jačine 4.8 po Richteru. "U 10 sati i 47 minuta seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su jak potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se osjetio diljem Hrvatskog primorja", stoji u priopćenju.

Zabilježena su još dva naknadna potresa magnitude između dva i tri, kazao je za Večernji seizmolog Krešimir Kuk koji je još jednom naglasio da se potresi ne mogu prognozirati.  "Ne možemo prognozirati u smislu vremenske razdiobe potresa, ni njihove jačine, ali u duljem vremenskom razmaku, a možda i kraćem, naravno da je realno očekivati da se seizmičnost na tom prostoru može manifestirati", kaže Kuk.

"Cres, užas, sve se treslo", javio je korisnik EMSC-a. "Dugo je trajao i dosta se treslo", javio je korisnik iz Viškova, "Kratko ali jako. Zatresla se kuća", javio je korisnik iz Dobrinja. "Ovo je bilo gadno. Dobro se treslo jedno 5-6 sekundi", piše korisnik iz Njivica.

"U Puntu je došlo do požara u kući, električna grijalica vode pala je sa zida na perilicu rublja, došlo je do kratkog spoja u žicama, što je izazvalo požar. Na sreću, požar se nije proširio na druge prostorije u kući. Naši dečki su ga ugasili i sve je prošlo u redu", rekao nam je zapovjednik Javne vatrogasce postrojbe Grada Krka Goran Grubišić. Dodao je kako su vlasnici kuće bili u tom trenutku u kući pa su na vrijeme uočili što se dogodilo i pozvali ih. 

U dvjema crikveničkim osnovnim školama – OŠ Zvonka Cara i OŠ Vladimira Nazora, kao i u Srednjoj školi Dr. Antuna Barca, učenici su nakratko evakuirani zbog potresa. Kako kaže ravnateljica crikveničke srednje škole Ana Tomić Njegovan za Novi list, djeca su evakuirana prevencije radi, sukladno protokolu koji je potrebno provesti u slučaju potresa, ali prije svega da se djeca smire od proživljenog šoka. Ista situacija bila je i u crikveničkim osnovnim školama, potvrđuje ravnateljica OŠ Zvonka Cara Desiree Pečaver.

"Djeca su nakratko izvedena iz škole, ali su vrlo brzo vraćena na nastavu nakon što nam je povjerenik zaštite rekao da se možemo vratiti u učionice", kaže ravnateljica te dodaje kako je cijelo iskustvo vrlo neugodno proživjela, kao i mnogi drugi u školi. " Nikad nisam osjetila ovako jak potres. Neki su odmah izašli s učenicima van, a ja sam sjedila dok se sve drmalo i ostala blokirana", govori Pečaver.

"Dosta intenzivna trešnja u Karlovcu, potrajalo desetak sekundi", javio je korisnik iz Karlovca. Javio se korisnik iz Zagreba: "Srednjaci, 8.kat, ljuljanje od cca 10 sec. Nimalo ugodno." 

 

Ključne riječi

Komentara 34

DU
Deleted user
12:39 16.02.2023.

Zemlja se hoće osloboditi nametnika,pa svuda otresa.

DU
Deleted user
11:34 16.02.2023.

Navalili potresi kod nas i oko nas zadnjih godina kao nijednom u parstoljetnoj povijesti

ET
etomejopet
14:51 16.02.2023.

Dobro je dok trese, problem ce nastat kad pocne da rusi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije