PRIJAVE I IZ SARAJEVA, ITALIJE...

Hrvati poslali više od 1300 prijava EMSC-u, potres se osjetio i 325 km od epicentra: 'Nimalo ugodno'

Potres na Krku
Foto: EMSC
1/3
16.02.2023.
u 12:03

Pristigle su rekcije iz Požege, Koprivnice, Šibenika, Vodica, Knina, Splita, Varaždina, Zagreba te niza drugih hrvatskih gradova. "Lagano ljuljanje pet sekundi", "Kratko, ali zatreslo je", javljaju iz Splita, a u Zagrebu, udaljenom oko 130 kilometara od epicentra, građani su istaknuli kako se podrhtavanje osjetilo do desetak sekundi.

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su danas, u 10.47 sati, jak potres s epicentrom kod Bašćanske Drage na Krku. Magnituda potresa iznosila je 4.8 prema Richteru, a intenzitet u epicentru procijenjen je na VI stupnjeva EMS ljestvice. Potres se, sudeći prema više od 1300 prijava i reakcija na stranici Euromediteranskog seizmološkog centra (EMSC), osjetio diljem Hrvatske, ali i susjednih zemalja.

Prema podacima EMSC-a, epicentar potresa bio je na dubini od deset kilometara te udaljen 14 kilometara od Crikvenice i 35 kilometara od Rijeke. Potres se, kako je navela jedna osoba iz Metkovića, osjetio i 325 kilometara od epicentra. "Lagano ljuljanje", navodi.

VIDEO: Potres izazvao odron u uvali na otoku Krku

 

Javili su se stanovnici brojnih hrvatskih gradova, ali i Italije, Slovenije te Bosne i Hercegovine. "Osjetio se i u Sarajevu. Lagano se luster zaljuljao", jedan je od komentara, a osoba iz Italije ustvrdila je kako se podrhtavanje osjetilo nekoliko sekundi te se dio namještaja pomaknuo. U Sloveniji se podrhtavanje također osjetilo nekoliko sekundi, a jedna je osoba istaknula kako je već bila spremna izaći iz doma.

Pristigle su rekcije i iz Požege, Koprivnice, Šibenika, Vodica, Knina, Splita, Varaždina, Zagreba te niza drugih hrvatskih gradova. "Lagano ljuljanje pet sekundi", "Kratko, ali zatreslo je", javljaju iz Splita. "Osmi kat zgrade, samo trzaj se osjetio", piše stanovnik Varaždina, a iz Knina navode da se osjetilo "lagano podrhtavanje". 

"Jak potres, osjetilo se do Siska. Čuvajte se ljudi u Dalmaciji", "Zgrada se zatresla pošteno", navode iz Siska.

U Zagrebu, udaljenom oko 130 kilometara od epicentra, građani su istaknuli kako se podrhtavanje osjetilo do desetak sekundi. "Tutnjava, lagano se zatreslo", jedan je od komentara. 

"Luster se njihao", "Krevet se lagano zaljuljao", "Nimalo ugodno", "Lagano se čuo neugodan zvuk", "Krevet i ormari su se zatresli", "Podrhtavanje pod nogama", opisali su drugi Zagrepčani. 

Ključne riječi

Komentara 9

DU
Deleted user
13:07 16.02.2023.

Jesu li svi živi, neugodno, pa prošla je neugoda ..

DU
Deleted user
15:14 16.02.2023.

Prcko.vita koja je bila prava jačina? imaš u nekoj rupi seizomograf? Nema štete, znači potres je bio umjeren, vjerojatno i ispod 4,8 4 puta slabiji nego zagrebački, 100 puta slabiji neg petrinjski i miljama slabiji nego turski. Ne znam štoto bi ti htjela i što si umišljaš?

PV
prcko.vita
12:32 16.02.2023.

Ne smije se napisati prava jačina potresa, jer se zna u kakvom je stanju nuklearka Krško i zna se kako je AP i njegova ekipa pripremila civilnu zaštitu građana, nema lijekova nema joda a o skloništima da ne pričam. A pazite, EU je dala novce, samo se sada treba pitati, a gdje su nestale pare?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije