Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
vatrogasci na terenu

VIDEO Veliki požar na Hvaru, stižu nove snimke s terena: Otvorenog plamena više nema

Foto: Čitatelj
1/16
Autori: Hina, Večernji.hr
23.06.2024.
u 19:43

Na Hvaru se požar zapalio oko 17 sati i gori u blizini tvrđave Fortica, a stanje na terenu je opasno jer jako puše.

  • Nešto prije 17 sati buknuo je požar i na Hvaru
  • Vatrogasci su na terenu, pomažu im i tri kanadera 
  • Požar iznad Dubrovnika, koji je buknuo nešto ranije, lokaliziran je

Tri kanadera gase požar kod opservatorija na Poljunu iznad Hvara koji je u nedjelju popodne ponovno buknuo nakon što je u njemu jutro izgorjelo osam hektara trave, niskog raslinja i borove šume, doznaje se u Županijskom vatrogasnom centru Split. Tijekom posljednjih sat vremena pridružio im se još jedan kanader koji pomaže da se vatru čim prije suzbije, pogotovo što je popodne na širem području Splitsko-dalmatinske županije zapuhala bura.

U gašenju sudjeluju svi gasitelji s otoka, njih šezdesetak s deset vozila, doznaje se u DVD-u Hvar. Riječ je o prvom ovosezonskom većem požaru na području Splitsko-dalmatinske županije.

Tijek požara u Dalmaciji pratite uživo:

19:50  -  Gradonačelnik Hvara, Rikardo Novak, izvijestio je o situaciji: "Jutros je bio mali požar i to se saniralo do 9 sati. Bilo je gotovo, natopilo se sve vodom, međutim, negdje oko 17 sati digao se vjetar i onda je na svim drugim lokacijama počelo gorjeti. Sada se sve sanira, još malo gori, gasi se i kanaderima, a na terenu su i DVD Hvara, Jelse, Stari Grad, plus ispomoć Uprave. Svi su na terenu i radi se. Otvorenog plamena više nema puno, ali se sanira, sve je okruženo. Dimi se na požarištu jer je sve suho, ali otvorenog plamena više nema." javlja HRT. 

19.30 - Stižu nove snimke, tri kanadera gase požar kod opservatorija na Poljunu iznad Hvara koji je u nedjelju popodne buknuo. 


18:45 - Zbog jakog vjetra koji je zahvatio Dalmaciju u popodnevnim satima požar se približio kućama te brojni stanovnici u panici polijevaju svoja dvorišta., piše DalmacijaDanas


18:20 -  Vatrogasci kažu da će opožarena površina biti veća jer je osam hektara izgorjelo samo od 7,10 do 10 sati kada su ga lokalizirali. Požar se ponovno aktivirao oko 17,14 sati  pa su na požarište upućena dva kanadera.


18:00 - Čitatelji nam javljaju kako je buktinja došla skroz do tvrđave Fortice, koja se nalazi poviše grada Hvara, te "vatrogasci čine sve kako bi je obranili". 

>>> VIDEO Na Hvaru gori trava i raslinje


17:50 - Hvarani javljaju kako se požar brzo širi"Požar je krenuo samo odjednom, naglo. Krenuo se baš brzo širiti. Nije nam bilo svejedno gledati kako gori. Vatrogasci su srećom jako brzo došli. Nadajmo se da će brzo biti ugašen" kazao je jedan čitatelj za 24sata. 


17:40 -  Kako doznaje DalmacijaDanas, planula je trava i raslinje na brdovitom području Poljun, odmah iznad grada Hvara. Na terenu je angažiran veliki broj vatrogasaca s hvarskog područja, a u pomoć su im stigla i dva kanadera. 

"Veliki broj vatrogasaca i vatrogasnih vozila je na terenu. Danas oko 17 sati i 30 minuta na požarište su stigla i dva kanadera i aktivno se gasi požar. Uglavnom su na terenu gasitelji s hvarskog područja", otkrili su  iz Županijskog vatrogasnog operativnog centra Splitsko-dalmatinske županije, piše DalmacijaDanas


16:50 - Prema informacijama Dubrovačkog dnevnika požar u Dubrovniku je lokaliziran. 

>>> FOTO Požar kraj Dubrovnika

1/8

16:47 - Na brdu Srđ ponad Dubrovnika iznad Jadranske magistrale u nedjelju popodne buknuo je požar, a županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović izjavio je da su, uz sve vatrogasne snage i DVD-ove s područja Dubrovnika, na požarište pozvana i dva kanadera. "Požar se jako brzo proširio na padine ispod naselja Bosanka. Gori visoka i niska makija. Važno je da se ne zavuče u borovu šumu", rekao je Simović, dodavši da je požar aktivan, posebice istočna strana prema Župi dubrovačkoj.

Buktinju gase vatrogasci iz Dubrovnika i Župe dubrovačke te Državna vatrogasna intervencijska postrojba, a pristižu i sa šireg područja.  "Nadam se da ćemo ga ipak do noći staviti pod kontrolu”, rekao je Simović.


16:35 - Na požarište stigla i dva kanadera. 


16:30 - Požar se širi prema brdu, zahvatio je makiju i nisko raslinje. Vatrogascima donekle olakšava to što je okružen cestama kojima mogu lako pristupiti, javlja HRT.


16:15 - Zbog požara, promet na magistrali je prekinut.  Građanima i turistima savjetuje se da izbjegavaju ovo područje kako bi cesta ostala prohodna za vatrogasna vozila. "Na Jadranskoj magistrali (DC8) između Dubrovnika i Čibače promet je prekinut, zbog požara. Obilazak je preko mosta dr. Franje Tuđmana-DC420 Sustjepan-Komolac-Brgat-DC223 Dubac i obratno", izvijestio je HAK.


Iznad magistrale, poviše grada Dubrovnika, izbio požar, gori u blizini skretanja za Bosanku. Vatrogasci su brzo stigli na intervenciju kako bi obuzdali vatru, a upućena su i dva kanadera. piše Dubrovački dnevnik.

VEZANI ČLANCI: 

Ključne riječi

Komentara 3

SA
Satnik1111
18:22 23.06.2024.

Baš me zanima tko to pali. Mada sumnjam. I to jako.

GA
Gajger
19:05 23.06.2024.

"Antifašisti" se zaigrali?

LE
LeXXus
18:50 23.06.2024.

Nije to slucajno. Netko dejstvuje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije