RAKETE NISU BILE UGROŽENE

Požar je sinoć ugrozio i raketnu bazu u Žrnovnici, evo što se nalazi u njoj

Jutro na požarištu u Sitnom Donjem
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/5
28.08.2024.
u 15:54

Udar dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona, objekt ispod dinaridnih stijena ne mogu ni okrznuti, a kamoli nanijeti ozbiljniju štetu.

Požar koji je buknuo u ponedjeljak navečer nakon udara groma u jednom je trenutku ugrozio i raketnu bazu u Žrnovnici. Nakon što su vatrogasci i ovu noć proveli na požarištu situacija se poboljšala te raketna baza više nije bila ugrožena. 

- Jutros imamo puno bolju situaciju, vjetar se smirio i pomažu nam zračne snage - rekao je jutros za HRT zapovjednik DVD-a Žrnovnica Tomislav Mihanović.

Što se točno nalazi u toj raketnoj bazi? Novinari Slobodne Dalmacije ušli su 2011. godine,  uz odobrenje zapovjedništva HRM-a, Glavnog stožera OS-a i Vojnosigurnosno-obavještajne službe, u taj taj 24-satni čuvani objekt. Novinare je tada vodio Neven Pejković, poručnik bojnog broda koji je tada objasnio kako 'nema ni teoretske šanse da vatra izvana prodre unutar potkopa'. Zbog sigurnosnih razloga nije bilo moguće fotografirati tunele, prostorije i rakete, no čuli su kako su prostori opremljeni za potpunu hermetičku izolaciju od vanjskog svijeta u slučaju biokemijskog napada. 

VEZANI ČLANCI

Udar dubinskih, penetrirajućih aviobombi ili čak atomske bombe snage 20 kilotona, objekt ispod dinaridnih stijena ne mogu ni okrznuti, a kamoli nanijeti ozbiljniju štetu. Ukupna površina podzemne baze, koja raspolaže s radionicama, skladištem goriva, spavaonicama, kuhinjom, sanitarnim čvorovima, golemih je 7 i pol tisuća četvornih metara, navodi Slobodna Dalmacija. 

Pišu kako sve prostorije imaju toplinske i dimne senzore te da su rakete i elektronički uređaji pod posebnom halonskom protupožarnom zaštitom. Svaka se prostorija u slučaju požara može zatvoriti te izolirati na način da se spriječi dotok zraka i energije. Svakog ponedjeljka radi se kompletni tehnički pregled objekta, raketa i MOL-ova, a redovito imaju i protupožarne vježbe. U Žrnovnici se čuvaju i servisiraju rakete RBS-15B  s dometom do 80 kilometara. Od trenutka izdavanja zapovijedi do postavljanja raketa na mobilni obalni lanser, koji potom može djelovati, potrebno je 45 minuta.

Veliki požar na tom području dogodio se i 2017. godine. Večernji je tada pisao kako je vatra doslovce ušla u bazu. U tekstu se navodi i kako su hrvatski vojnici, kada su preuzeli bazu od JNA 1991. godine, u njoj zatekli 50-ak raketa RBS-15B, tada najsuvremenijih krstarećih protubrodskih projektila švedske proizvodnje.

FOTO Pogledajte kako izgledaju požarišta nakon borbe s buktinjom u Žrnovnici i Donjem Sitnom

Jutro na požarištu u Sitnom Donjem
1/19

Nakon što je HV preuzeo te rakete, to je ubrzalo sklanjanje brodova JNA iz hrvatskog akvatorija, s obzirom na to da RBS-ice imaju domet od 80 km. U spletu tunela ispod brda Markovača uskladištene su bile i stotine protubrodskih raketa P-15, P-20, kao i protuavionske RZ-13, sve sovjetske proizvodnje, a koje su činile naoružanje za fregate i raketne čamce JRM-a, stoji u članku.

– Raketno naoružanje i oprema skladište se u tipiziranim podzemnim skladištima, potkopima vojarne „Sv. Jure“ Žrnovnica. Podzemna skladišta projektirana su i sagrađena prema svim sigurnosnim propisima, a ulaz u podzemna skladišta zaštićen je neprobojnim vratima otpornim na djelovanje eksplozije i vatre, kažu. U MORH-u dodaju da požar nije ugrozio raketno naoružanje i opremu te da je opožarena samo manja površina niskog raslinja i žbunja - naveli su tada.

Komentara 4

JE
Jegermeister
17:02 28.08.2024.

Kako se olako objavljuju podaci s oznakom tajnosti. Pa najmanje 10 osoba bi trebalo još danas završiti u zatvoru!!!

OP
Oprtalj
17:42 28.08.2024.

Postaviti kamere u unutašnjosti i angažirati dobrovoljce s bojevom municijom. 90-tih, zatečeni snajperisti po neboderima hrvatskih gradova se večinom nisu hapsili.

Avatar Jopa
Jopa
17:01 28.08.2024.

Inače gromovi ne započinju požare sjevernije od Gračaca i u unutrašnjosti Dalmacije. Oni točno znaju gdje treba udariti i kada da bi počeo požar.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije