Danas u Večernjem

'Prava opasnost prijeti od onih koji nisu otišli u Siriju'

Naslovnica
Foto: VL
22.11.2015.
u 00:01

U intervjuu za Večernji list profesor Azinović govori o terorističkim napadima u Parizu i Sarajevu, ali i o tome koliko je cijela regija u opasnosti od povratnika sa sirijskoga ratišta.

Profesor Vlado Azinović svakako je jedan od najboljih teoretičara terorizma na našim prostorima. Osim što na Odjelu za sigurnosne i mirovne studije Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Sarajevu predaje predmete Uvod u studije terorizma, Terorizam i političko nasilje i Institucije i politike Europske unije, on je ujedno i vještak Tužiteljstva BiH. Kao vještak je bio uključen i u proces protiv Bilala Bosnića, vehabijskog radikala koji je osuđen na sedam godina zatvora radi vrbovanja u terorističke organizacije. U intervjuu za Večernji list profesor Azinović govori o terorističkim napadima u Parizu i Sarajevu, ali i o tome koliko je cijela regija u opasnosti od povratnika sa sirijskoga ratišta.

Kako komentirate najnoviji teroristički napad u Sarajevu? Je li on potaknut pariškim pokoljem i može li se ubojica dvojice dvojnika dovesti u vezu s ISIL-om?

U trenutku dok razgovaramo istraga ovog zločina još uvijek traje. Nema pouzdanih informacija o mogućim motivima napadača, niti o njegovim vezama s nekom osobom ili skupinom povezanom s ISIL-om. Međutim, sve je više pojedinosti koje ukazuju na već uobičajen profil izvršitelja ovakvih samotnjačkih napada. Počinitelj je u ranoj mladosti na tragičan način izgubio majku, što je izgleda ostavilo neizbježne psihosocijalne posljedice. Postoje indicije da je koristio opojne droge, da je ranije osuđivan i zatvaran zbog krađe, da je u obitelji imao blisku osobu koja je 2008. osuđena zbog pripadanja terorističkoj skupini i koja je 2013. boravila u Siriji. Prema izjavama svjedoka, napadač se u posljednje vrijeme ponašao čudno i nasilno. Teško će biti utvrditi što se dogodilo u njegovoj glavi nakon napada na Pariz i što je to poslužilo kao “okidač” koji ga je pokrenuo u nasilje.

Cijeli intervju pročitajte u nedjeljnom tiskanom izdanju Večernjeg lista ili prelistajte e-izdanje!

Iz nedjeljnog Večernjeg izdvajamo i ove teme:

>> Život Mamića: Kako su iz Dinama na fiktivnim ugovorima izvukli 78 milijuna kuna

>> Stipe Petrina: Znam da sigurno neću s HDZ-om. Radije novi izbori

>> Natali Dizdar: Mladi su ludi za narodnjacima, ja se klonim tog svijeta

>> Danas Max! POtražite paket sa sportskim tjednikom za 5 kuna uz Večernji

Foto: VL

Ključne riječi

Komentara 13

BA
bakulušić
22:00 21.11.2015.

Čudi me zašto se Mamiće procesuira i ljudima iz pravosuđa oduzima dragocjeno vrijeme kad je, evo, već poznato "Kako su Mamići fiktivnom ugovorima izvukli 78 milijuna kuna". Dakle, potrebna je samo presuda. Još samo da u Ustav stavimo odredbu da presudu ne moraju uvijek izricati suci nego to mogu činiti i novinari.

ST
stosidusa
00:40 22.11.2015.

SamoDrpPartija i njen udbokomukmerski kadar ima sve pod svojom kontrolom dorh, uskok, pravosudje, gospodarstvo, kulturu i sve udbokomukmerske medije, samo nema hns, a gle cuda, jedino je to uspjesno u ovoj drzavi….

Avatar antonija17
antonija17
09:06 22.11.2015.

Da nema takvih opasnosti vise najpametnije je sve muslimane iz evrope prebacit u njihove zemlje odakle su i dosli. Mi se trudimo oko njih a oni uzvracaju ljubavnim bonbama. Zar smo toliko gl.pi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije