Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SLUČAJ PREMINULOG LIJEČNIKA

Predsjednica anesteziološkog društva: 'Sramota je da danas netko umire u bolovima'

Zagreb: Lije?nici o transplantaciji srca kod ?etverogodišnje djevoj?ice
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/3
05.09.2023.
u 23:12

Ponekad se neka od educiranih sestara i zaposli, no uglavnom dobiju otkaz jer nakon školovanja i prakse trebaju dobiti veću plaću, a bolnicama je jeftinije imati pripravnice s nižom plaćom, mišljenja je predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologinju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu doc.dr.sc. Višnja Ivančan

Prošle srijede u šibenskoj je bolnici preminuo specijalist ortoped dr. Krešimir Crnogaća, a od njega oprostili su se brojni kolege. Njegova zaručnica, anesteziologinja Sanja Ćosić, ispričala je što se događalo u posljednjim trenucima njegovog života te otvorila pitanje palijativne skrbi u hrvatskim bolnicama nakon što je kazala kako je za morfij morala moliti više puta

Predsjednica Hrvatskog društva za anesteziologinju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu doc.dr.sc. Višnja Ivančan kazala je za 24sata kako bi u svakoj bolnici trebao biti jedan dežurni anesteziolog koji se treba baviti isključivo palijativnim bolesnicima koji umiru''. 

- Sramota je da danas netko umre u takvom bolu jer postoje lijekovi i kontinuitet davanja lijekova. Nitko ne treba patiti, no nema tko s tim raditi. Taman kad educiramo sestre, one odu. Koja će to mlada sestra uopće ostati raditi, ona nema stalni radni odnos, ne može planirati trudnoću, ne moće ni dići kredit jer nije u stalnom radnom odnosu. Naši anesteziolozi znaju raditi s pacijentima u palijativi, naše sestre u anesteziološkom timu to znaju raditi. Mi stalno educiramo ljude, no ne možemo educirati kirurge i druge specijaliste oko našeg posla. Da bi se pružila stalna skrb pacijentima u palijativi zato je potrebno osim anesteziologa imati i sestru u timu. No tu je problem jer to košta pa se ravnatelji, šefovi odjela i klinika ne trude riješiti taj problem, iako će se on morati riješiti, bez obzira na sve što se vladajuće strukture hrvaju protiv toga - ispričala je.

POVEZANI ČLANCI:

- Ponekad se neka od educiranih sestara i zaposli, no uglavnom dobiju otkaz jer nakon školovanja i prakse trebaju dobiti veću plaću, a bolnicama je jeftinije imati pripravnice s nižom plaćom - mišljenja je dr. Ivančan.  

>> VIDEO Policajci ubili trudnicu jer nije željena izaći iz automobila u SAD-u

Komentara 4

ZA
Zapresictkon
15:34 06.09.2023.

Nemojte biti poneki zajedljivi. Ono što je dr. rekla odnosi se na sve umiruće. Kada liječnici znaju, a to trebaju znati inače im treba oduzeti licencu, da bolesnik umire, da nema načina više mu pomoći u smislu poboljšanja stanja, onda je sigurno opravdano davati mu opijate i lišiti ga bolova i straha koji sigurno osjeća ako je svjestan stanja. Dakle tu se ne radi o kršenju načela"primarno ne naškoditi" već se radi o pomoći čovjeku do zadnjeg izdisaja da umre dostojanstveno bez bolova i strahova. Nije jasno koji su to razlozi zbog kojih šibenski anesteziolog nije dao čovjeku morfij? Moguće pogoršanje respiracije? Pa bilo je jasno da čovjek umire, da je pitanje ne dana već razlike u minutama. Ma nije etički ne smanjiti ili čak ukloniti posve bol i strah, time nećemo nikome naškoditi. Ni jednom bolesniku, nije bitno je li liječnik, kako kaže jedan prethodni pekar ili čovjek bilo kojeg statusa. Radi se o ČOVJEKU. Donijeti jasne smjernice, osigurati dostojanstveno umiranje. Toliko smo valjda zaslužili.

SA
samader
07:08 06.09.2023.

Sramota je i pobiti 20 000 ljudi u dvije godine i istovremeno biti nosioc totalitarnog društva. Ali, eto to je realnost u kojoj živimo.

OT
otrovnijezik
04:26 06.09.2023.

Sramota je i prestati proizvoditi jedini lijek na svijetu za srčane bolesnike Tinidil koji radi Pliva. Zato smo je prodali da drugi upravljaju a bolesne tko ebe neka crknu ionako nas ima previše.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije