gvozdansko

Predstavljena knjiga o hrvatskom velejunaštvu bez svjetskog uzora

gvozdansko (1)
Foto: Nikola Čutuk/Pixsell
1/3
13.01.2012.
u 15:15

Poziv na spomen-pohod i nedjeljnu misu koju će služiti čak tri biskupa u Gvozdanskom

Prije točno 434 godine, 13. siječnja 1578., turska vojska predvođena Ferhat-pašom, nakon višemjesečne opsade, provalila je u utvrdu Gvozdanko u Pounju, gdje je zatekla oko 300 mrtvih hrvatskih branitelja. Zrinski vojnici, seljaci i radnici okolnih rudnika, smrznuli su se od zime, bez ogrjeva, streljiva, hrane i vode. Budući da su prije toga tri puta odbili predaju, Turci su im odali počast pokopavši ih po katoličkom obredu.

O tom "hrvatskom velejunaštvu bez svjetskog uzora" govori knjiga Damira Borovčaka "Gvozdansko", koja je predstavljena u Sisku. Na predstavljanju su govorili biskup sisački dr. Vlado Košić, koji je ujedno predvodio molitvu za herojske branitelje, predsjednik Hrvatskog žrtvoslovnog društva prof. dr. Zvonimir Šeparović i autor. Zaključili su kako su Gvozdansko i njegovi branitelji neopravdano desetljećima zanemarivani i prešućivani, jer je riječ o događaju koji mora biti zlatnim slovima upisan u hrvatsku povijest.

Ujedno su pozvali građane da se u nedjelju, 15. siječnja, uključe u spomen-pohod na Gvozdansko. Kako je najavljeno, prigodnu će svetu misu u crkvi Sv. Filipa i Jakova u Gvozdanskom u 11 sati služiti čak tri biskupa, mons. Mile Bogović, mons. Vlado Košić i mons. Juraj Jezerinac.

Komentara 2

VR
VRBINA
10:34 14.01.2012.

Treba pozdraviti sve koji se trude hrvatskog čovjeka podsjetiti na slavnu i nemilu prošlost premda su hrvatski ljudi ovoga vremena zabavljeni preživljavanjem od svog rada ili kopanjem po kontejnerima i očajni zbog onih koji samo misle što i koga opljačkati.

PR
&primjedba
14:51 14.01.2012.

Turci su im odali počast pokopavši ih po katoličkom obredu. ~~~~~~~~~~~~~

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije