seksizam na summitu

Predstavnik Ugande prošao pored predsjednice Europske komisije kao da žena ne postoji

18.02.2022.
u 16:19

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel nije ni pokušao ispraviti stvar, tek je francuski predsjednik Emmanuel Macron na kraju signalizirao ministru vanjskih poslova Ugande da ne može ne pozdraviti Ursulu von der Leyen

Kao i svi sudionici mega summita Europske unije i Afričke unije u Bruxellesu, ministar vanjskih poslova Ugande Odongo Jeje Abubakhar trebao se rukovati s tri osobe na jučerašnjoj svečanoj ceremoniji dobrodošlice na summit. S predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i predsjednikom Francuske, trenutne predsjedateljice Vijećem EU, Emmanuelom Macronom. No, predstavnik Ugande je prošao pred jedine žene u tom tročlanom dočeku i rukovao se samo s muškarcima. 

Video snimka pokazuje tu neugodnu situaciju, koja podsjeća na jedan raniji slučaj, iz travnja 2021., kad su Charles Michel i Ursula von der Leyen bili u Ankari. Ondje ih je kao podjednako važne predsjednike dviju EU institucija primio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, no na način da je Michela posjeo kao sebi ravnog na stolac, a gospođu von der Leyen sa strane na kauč.

Predsjednica Komisije, prva žena na toj dužnosti u povijesti Europske unije, kasnije je rekla da smatra da se to dogodilo upravo zato što je žena, odnosno da se radilo o seksizmu. Charles Michel tada je bio pod udarom kritika zbog toga što se nije odmah, na licu mjesta, pred turskim predsjednikom, usprotivio takvom tretmanu predsjednice Europske komisije.

Ovaj novi slučaj, koji se zbio jučer, opet pokazuje da Charles Michel ne zna reagirati u takvim situacijama. Tek je francuski predsjednik Macron, a i to tek nakon završetka rukovanja i par sekundi poziranja za službenu fotografiju, skrenuo pozornost ministru vanjskih poslova Ugande na činjenicu da je pored predsjednice Europske komisije prošao bez ikakvog pozdrava. 

Komentara 48

IK
Ikonoklast
16:48 18.02.2022.

Charles Michel je idelan prikaz danasnjeg muškarca zapadne Europe. I uzor nazalost nasoj politickoj "eliti". Znaci jedan - beskicmenjak. A s druge strane predstavik Ugande je idealan prikaz danasnjih muskaraca koji dolaze u Europu preko mora i gora, a taj isti Charles Michel zdusno ih zagovara i kaze, sto vise to bolje. A Ursula je opet idealan primjer zapadne žene, pravi se da nema problema, bitna je razlicitost i inkluzivnost, to je najbitnije, sto vise to bolje.

DU
Deleted user
16:37 18.02.2022.

Možda je mislio da je hostesa

BR
Brkovi
16:33 18.02.2022.

Ursula uopće nije dobila dovoljno glasova da bude predsjednik europske komisije upravo zbog ucjene bogatih obitelji i velikih svjetskih kompanija ursula postala predsjednik to se zove nepotizam

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije