UNATOČ SANKCIJAMA

Vojni dokumenti otkrili: Rusija još godinu dana može financirati rat

Service members of pro-Russian troops are seen in the besieged city of Mariupol
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/2
27.04.2023.
u 11:20

Od početka invazije na Ukrajinu prošle godine, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su niz sankcija na osobe i tvrtke povezane s Kremljem, zabranjujući tvrtkama da s njima posluju, uz kontrolu izvoza i druge trgovinske mjere osmišljene da pritisnu rusko gospodarstvo i kazne rusku elitu.

Prema američkim vojnim dokumentima koji su procurili na Discordu, američki obavještajci smatraju da će Rusija moći financirati rat u Ukrajini još najmanje godinu dana, čak i pod teškom i rastućom težinom sankcija bez presedana, piše Washington Post. Dokumenti su dio objavljenih na Discordu zbog čega je tehničar Zračne nacionalne garde Massachusettsa Jack Teixeira ovog mjeseca optužen te mu prijeti 15 godina zatvora. Prethodno neobjavljeni dokumenti koje donosi Washngton post daju uvid u američko razumijevanje učinkovitosti sankcija i odgovora na njih u Rusiji.

U dokumentu s početka ožujka američki obavještajci procjenjuju da, iako se neke od ruskih gospodarskih elita ne slažu s trenutačnom situacijom oko rata u Ukrajini, zbog kojih su sankcije naštetile njihovim poslovima, ipak je malo vjerojatno da će povući potporu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu. "Moskva se oslanja na povećane korporativne poreze, svoj suvereni fond bogatstva, povećani uvoz i prilagodljivost poslovanja kako bi pomogla ublažiti ekonomske pritiske", stoji u dijelu procjene koji je označen kao strogo povjerljivo, uz najvišu razinu tajnosti.

Od početka invazije na Ukrajinu prošle godine, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uveli su niz sankcija na osobe i tvrtke povezane s Kremljem, zabranjujući tvrtkama da s njima posluju, uz kontrolu izvoza i druge trgovinske mjere osmišljene da pritisnu rusko gospodarstvo i kazne rusku elitu.

No analize vidljive iz dokumenata s Discorda navode kako će te elite "vjerojatno ustrajati u podržavanju ciljeva Kremlja u Ukrajini" i u "pomaganju Moskvi da zaobiđe sankcije“. No, stručnjaci kažu da se učinkovitost sankcija — ne samo u nanošenju štete ruskom gospodarstvu, već i u odvraćanju, kažnjavanju i slanju poruke — oslanja na faktore složenije od onih koje jedna procjena može uzeti u obzir.

Dokumenti se ne bave utjecajem novonametnutih sankcija ili dugotrajnim problemom gornje cijene nafte u Europi zbog kojih su ruski prihodi od nafte ipak pali. Također se u tim dokumentima ne spominju drugi čimbenici koji bi mogli utjecati na sposobnost Rusije da vodi rat, poput nabave streljiva i potrebe za novačenjem novih vojnika. Ministarstvo financija odbilo je komentirati dotične dokumente, a Bijela kuća nije odgovorila na pitanja redakcije Washington posta o njima.

Dok su Putin i oni bliski njemu odbacili utjecaj sankcija, koje nisu uspjele zaustaviti ruske ratne napore, prema vlastitoj povjerljivoj procjeni Washingtona, procurjeli dokumenti također daju uvid u zaprepaštenje koje su izazvale među nekim od meta sankcija. Iako dokumenti ne uključuju detaljnu raspravu o svojim izvorima, naznačeno je da su podaci prikupljeni iz presretnute komunikacije. To sugerira da su Sjedinjene Države dobile pristup kanalima na kojima Rusi privatno raspravljaju o tome kako ograničiti učinak sankcija.

Ruski ministar financija Anton Siluanov, otkrili su američki obavještajci, sastavio je pismo premijeru Mihailu Mišustinu početkom ožujka kako bi zatražio potporu za planove kako bi se izbjegao "potencijalno neugodan kolaps" ruskih institucija pod kontrolom države, poput Međunarodne investicijske banke (IIB), Međunarodne banka za ekonomsku suradnju i Euroazijske investicijske banke, zbog sankcija koje su uvele Sjedinjene Države i njihovi saveznici.

Prema drugom dokumentu, američki obavještajci otkrili su da su dužnosnici ruske glavne obavještajne agencije, Federalne sigurnosne službe ili FSB-a, bili zabrinuti zbog nedovoljne količine strane valute koju drže domaće ruske banke. Ti su dužnosnici također upozorili da bi Sjedinjene Države mogle nametnuti sekundarne sankcije kineskim tvrtkama koje još uvijek posluju s Rusijom te pozvali da se takve transakcije drže u tajnosti.

I Centar za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Washingtonu objavio je ovaj mjesec izvješće u kojem je utvrđeno da Rusija još uvijek posjeduje "izvanredan stupanj prilagodljivosti zapadnim sankcijama", ponavljajući povjerljivu procjenu, iako su one usporile tempo kampanje Moskve da iscrpi Ukrajinu.

Putin je javno pohvalio otpornost ruskog gospodarstva u siječnju, sugerirajući da je nadmašio očekivanja rasta i smanjio se samo za oko 2,5 posto tijekom 2022. Stvarna dinamika gospodarstva pokazala se boljom od mnogih prognoza stručnjaka, rekao je tijekom virtualnog sastanak o gospodarstvu. Ukrajinsko gospodarstvo u međuvremenu je palo za više od 30 posto.

VIDEO: Rusija pozvala 'prave muškarce' da se pridruže vojsci, pogledajte zanimljiv spot

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Deleted user
12:27 27.04.2023.

Još najmanje godinu dana!? Što ne kažu koliko još najviše dana (godina)? Ova informacija je besmislena. Može biti 1 godinu, 5 godina, 100 godina?

DU
Deleted user
21:26 27.04.2023.

nemojte zaboraviti da je etiopija , tada najsiromasnija zemlja na svijetu financirala rat 30 godina

ST
Stvarnost2
19:27 27.04.2023.

🤦🤦🤦 Sta reci

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije