uživo: Rat u ukrajini

Rusija se oglasila oko nuklearnog oružja: Ne planiramo takav scenarij, ali ne testirajte naše strpljenje

Putin
Foto: Reuters/PIXSELL
1/18
Autori: Vecernji.hr, hina
27.04.2023.
u 14:17

SAD i Europska unija pozdravile su razgovor između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i Volodimira Zelenskog

Kineski predsjednik Xi Jinping razgovarao je u srijedu s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim prvi put od ruske invazije na Ukrajinu. Kijev je javno tražio takve razgovore mjesecima. Zelenski je telefonski razgovor od sat vremena opisao kao "dug i značajan". Xi je rekao Zelenskom da će Kina poslati posebne predstavnike u Ukrajinu i održati razgovore sa svim stranama koje žele mir, izvijestili su kineski državni mediji. Bijela kuća pozdravila je telefonski poziv, ali je rekla da je prerano reći hoće li dovesti do mirovnog sporazuma.

Video: Dva ruska nosača raketa preletjela iznad Barentsovog i Norveškog mora

Tijek događaja:

14:13 - Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je papu Franju u četvrtak da posjeti Ukrajinu i zamolio ga da pomogne u repatrijaciji tisuća djece odvedene u Rusiju ili u područja pod ruskom okupacijom nakon invazije Moskve.

Šmihal je na konferenciji za novinare u Rimu rekao da je održao razgovore u Vatikanu i razgovarao o ukrajinskoj mirovnoj formuli da se okonča ruski 14-mjesečni rat u Ukrajini.

"Zamolio sam Njegovu Svetost za pomoć u povratku kući ukrajinske djece koja su zatočena, uhićena, deportirana u Rusiju na kriminalan način", rekao je.

Kijev procjenjuje da je blizu 19.500 djece odvedeno u Rusiju ili Krim pod ruskom okupacijom od početka invazije u veljači prošle godine, što osuđuje kao ilegalne deportacije.

Moskva, koja kontrolira velike dijelove na istoku i jugu Ukrajine, negira otmicu djece i kaže da su djeca odvedena radi njihove sigurnosti.

"Razgovarali smo o (ukrajinskoj) mirovnoj formuli i potencijalnom putu i pomoći Njegove Svetosti i Vatikana da se postignu svi koraci mirovne formule ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog", rekao je Šmihal.  

Papa Franjo (86) ranije je rekao da želi posjetiti Kijev, ali i Moskvu u mirovnoj misiji.

13:46 - Rusija ne planira krenuti putem nuklearne eskalacije u sukobu sa zapadom oko Ukrajine, ali drugi ne bi trebali testirati naše strpljenje, rekla je glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova.

Njezini komentari uslijedili su nakon niza upozorenja visokih ruskih dužnosnika, uključujući predsjednika Vladimira Putina, da zapadna vojna potpora Ukrajini povećava rizike od katastrofalnog nuklearnog sukoba. "Učinit ćemo sve da spriječimo razvoj događaja prema najgorem scenariju, ali ne po cijenu povrede naših vitalnih interesa", rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za novinare, prenosi Reuters.

"Ne preporučujem da itko sumnja u našu odlučnost i stavi je na kušnju u praksi", dodala je.

Rusija je oštro kritizirala opskrbu Ukrajine zapadnim oružjem i širenje vojnog saveza NATO-a bliže njezinim granicama. Finska, koja dijeli dugu granicu s Rusijom, ovog je mjeseca postala članica NATO-a, dok sama Ukrajina također želi pristupiti, iako se suočava s protivljenjem nekih zemalja.

“SAD nastavlja namjerno kršiti naše temeljne interese, namjerno stvaraju rizike i podižu uloge u sukobu s Rusijom...”, rekla je Zaharova.

Bivši ruski predsjednik Dmitrij Medvedev, blizak Putinov saveznik, rekao je ranije ovog tjedna da je svijet "vrlo vjerojatno na rubu novog svjetskog rata".

13:43 - Rusko ministarstvo obrane tvrdi da su njegove snage zauzele četiri bloka u sjeverozapadnom, zapadnom i jugozapadnom Bahmutu, izvijestila je ruska državna novinska agencija RIA.

Reuters nije mogao neovisno potvrditi tvrdnju. Ruske snage bore se mjesecima da zauzmu grad u istočnoj Ukrajini.

13:12 - O pokušaju atentata na ruskog predsjednika Vladimira Putina, kamikaza dronom, izvijestio je njemački Bild. Prema njihovom istraživanju, navodno je dron koji se srušio izvan Moskve bio dio neuspjelog pokušaja napada na ruskog čelnika u ponedjeljak. Videozapisi na mreži pokazuju da je dron imao eksploziv. TASS je izvijestio o još tri drona u istom području.

Njemački medij također tvrdi da ruske vlasti pokušaj atentata drže u tajnosti. Yuriy Romanenko, aktivist, rekao je da su ukrajinski “obavještajci dobili informacije o Putinovom putovanju u industrijski park Rudnevo. Sukladno tome, poletio je naš dron kamikaza, koji je prošao kroz sve protuzračne obrane Ruske Federacije i srušio se nedaleko od industrijskog parka.” Navodno je dron nosio 17 kilograma eksploziva.

13:07 - Šef ruske plaćeničke skupine Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u četvrtak da obustavlja topničku vatru na Bahmut kako bi omogućio ukrajinskim snagama s druge strane bojišnice da sigurno pokažu grad američkim novinarima koji dolaze u posjet. Wagner je predvodio ruski napad na Bahmut u najdužoj i najkrvavijoj bitci u ratu, ali su ukrajinske snage dosad osujetile njegove pokušaje da preuzme punu kontrolu nad gradom.

Jevgenij Prigožin, osnivač Wagnera, rekao je u audio poruci koju je objavila njegova služba za medije: "Donesena je odluka da se obustavi topnička paljba kako bi američki novinari mogli sigurno snimiti Bahmut i otići kući."

Prigožin je u istoj poruci upozorio ukrajinsku stranu da ne pokušava dovesti nikakve dodatne snage pod krinkom posjeta novinara. Reuters nije mogao odmah neovisno provjeriti je li Wagner obustavio topničku vatru ili ne.

Dan ranije, Prigožin je osudio ministarstvo obrane jer nije poslalo prijeko potrebne pošiljke streljiva njegovim borcima.

11:58 - Odnosi s europskim zemljama su na "najnižoj mogućoj razini", rekao je Kremlj, a svaki val protjerivanja ruskih diplomata smanjivao je prostor za diplomaciju. Zemlje, uključujući Moldaviju, Švedsku i Norvešku, posljednjih su dana protjerale ruske diplomate. Glasnogovornik Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da će se na sve takve mjere odgovoriti istim putem.

Iz Kremlja su također pozdravili "sve što bi moglo približiti kraj sukoba u Ukrajini" na pitanje o telefonskom razgovoru između kineskih i ukrajinskih čelnika u srijedu, javlja Reuters.

Kijev je dugo tražio poziv između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Moskva je dodala da još uvijek treba postići ciljeve onoga što i dalje naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini.

11:25 - NATO saveznici isporučili su gotovo sva svoja obećana borbena vozila Ukrajini, rekao je glavni tajnik Jens Stoltenberg. “Više od 98 posto borbenih vozila obećanih Ukrajini je isporučeno”, rekao je Stoltenberg na brifingu za novinare, dodajući da Kijev “sada ima vojne sposobnosti koje su mu potrebne da ponovno zauzme teritorij”.

Također je pozdravio telefonski razgovor u srijedu između kineskog predsjednika Xi Jinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, njihov prvi otkako je Rusija napala Ukrajinu, ali je rekao da to "ne mijenja činjenicu da Kina još uvijek nije osudila" rusku invaziju.

10:36 - Objavljene su satelitske slike koje pokazuju lokacije u Ukrajini koje je okupirala Rusija.

Foto: Reuters/PIXSELL

10:33 - Reuters je pažljivo pogledao satelitske snimke ruske "goleme mreže utvrda, koja se proteže od zapadne Rusije preko istočne Ukrajine do Krima" i izgrađenih u pripravnosti za očekivanu protuofenzivu Ukrajine. Novinska agencija kaže da je ispitala tisuće obrambenih položaja, kako unutar Rusije, tako i duž ukrajinskih linija bojišnice. Obrana je najsnažnija u južnoj regiji Zaporižja i na ulazu u poluotok Krim.

Vojni stručnjaci rekli su Reutersu da bi opsežna, slojevita obrana, većina izgrađena od ukrajinskog napredovanja prošlog studenog, ovaj put mogla otežati stvari Kijevu i da bi napredak ovisio o sposobnosti ukrajinskih snaga da učinkovito provedu složene, kombinirane operacije.

10:28 - Ruske snage postavljaju borbene položaje s vrećama pijeska na krovovima nekoliko od šest zgrada reaktora u nuklearnoj elektrani Zaporižja, govori izvješće britanske obavještajne službe. To je "prvi pokazatelj da su stvarne zgrade reaktora integrirane u taktičko obrambeno planiranje", objavilo je ministarstvo obrane u svom dnevnom ažuriranju.

"Rusija je vjerojatno izgradila ove položaje jer je sve više zabrinuta zbog izgleda velike ukrajinske ofenzive", kaže se.

Ovaj potez "vrlo vjerojatno povećava šanse za oštećenje" sigurnosnih sustava elektrane ako se borbe odvijaju oko lokacije. Međutim, "izravna katastrofalna šteta" na reaktorima nije vjerojatna prema "najvjerojatnijim scenarijima koji uključuju pješačko oružje" jer su strukture jako ojačane, dodaje ministarstvo.

Nuklearnu elektranu zauzele su ruske snage na početku svoje invazije prošle godine. Reaktori trenutno ostaju u hladnom stanju, što znači da proizvode mnogo manje topline nego što bi radili dok su radili prije rata. Ali i dalje ostaje opasnost i nikad prije nuklearna elektrana nije korištena kao štit u ratu. Tvornicom još uvijek upravlja ukrajinsko osoblje.

7:52 - Zelenski je objavio video koji prikazuje štetu koju je tijekom noći prouzročio ruski napad na Mikolajiv - broj ranjenih sada se popeo na 23, uključujući i dijete, kaže Zelenski.

6:54 - Guverner južne ukrajinske regije Mikolajiv rekao je da su ruski projektili također pogodili stambenu zgradu i privatnu kuću u istoimenom gradu. Jedna je osoba poginula, a 15 ih je ozlijeđeno, napisao je Vitaliy Kim u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram. Guardian nije uspio provjeriti izvješća s bojišta.

6:40 - Ruske snage gađale su grad Bahmut, višemjesečno žarište njihovih pokušaja da zauzmu istočnoukrajinsko industrijsko područje Donbas, a čelnik ruskih plaćeničkih snaga Wagner rekao je da ukrajinske trupe pristižu ispred "neizbježne" protuofenzive . Glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga, u izvješću na Facebooku, rekao je da su borbe zahvatile Bahmut i obližnja područja. Rečeno je da ruske snage nisu uspjele napredovati prema dva sela na sjeverozapadu. Najmanje desetak lokaliteta našlo se pod ruskom vatrom.

Serhiy Cherevatiy, glasnogovornik ukrajinske istočne skupine, rekao je nacionalnoj televiziji u srijedu da su u posljednja 24 sata ruske snage napale istok i sjeveroistok Ukrajine 324 puta. "Rusi uništavaju zgrade u Bahmutu kako bi spriječili naše vojnike da ih koriste kao utvrde", rekao je Cherevatiy. Cherevatiy je u utorak rekao da je zabilježen rekordan broj napada na dijelu fronte sjevernije, u blizini grada Kupjansk, u sjeveroistočnoj Ukrajini.

SAD i Europska unija pozdravile su razgovor između Xi Jinpinga i Volodimira Zelenskog, a EU je poziv, prvi između dvojice čelnika od početka rata, nazvao "važnim prvim korakom Kine koji je dugo čekao u vježbi svoje odgovornosti kao članice Vijeća sigurnosti UN-a”.

6:30 - Papa Franjo putuje u petak u trodnevni posjet Mađarskoj tijekom kojeg će u svojim javnim govorima i privatnim razgovorima s premijerom Viktorom Orbanom naglasak staviti na rat u Ukrajini, migracije i europske kršćanske korijene.

To će biti njegovo prvo putovanje nakon hospitalizacije zbog bronhitisa u ožujku. Premda mu je glavni cilj susret s mađarskim katolicima, Papa je u nedjelju rekao da će teme posjeta biti određene aktualnim zbivanjima.

"To će biti i posjet središtu Europe, koja je opet na udaru ledenih vjetrova rata, a preseljenje tolikih ljudi stavilo je hitna humanitarna pitanja na dnevni red", rekao je. 

Orban je rekao da su Mađarska i Vatikan jedine dvije europske države za koje se može reći da su "za mir" kad je riječ o Ukrajini.

I Orban (59) i papa Franjo (86) pozvali su na prekid vatre i pregovore o okočanju rata, a Papa je pozvao Ukrajinu da bude otvorena za dijalog s ruskim "agresorom", što Ukrajina za sada isključuje. Mađarska, koja podržava suverenu Ukrajinu, ali ima i snažne gospodarske veze s Rusijom, ne želi slati oružje Ukrajini. 

Papa je rekao da je slanje oružja Ukrajini moralno prihvatljivo samo ako ga se koristi za samoobranu. 

Od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022., milijuni izbjeglica pobjegli su iz Ukrajine preko Mađarske. Oko 35.000 zatražilo je privremenu zaštitu u toj zemlji. 

Razilaženje u pogledu migranata 

Orban i Papa imaju jako različita stajališta u pogledu migracija s Bliskog istoka i Afrike te u pogledu važnosti Europske unije s kojom Mađarska ima mnogo sporova.

Franjo smatra da bi se migrante koji bježe pred siromaštvom trebalo primiti i integrirati jer mogu kulturno i demografski obogatiti zemlje domaćine. Smatra da bi ih se trebalo raspodijeliti širom EU-a, premda države članice imaju pravo zaštititi svoje granice.

Orban ne želi dopustiti da Mađarska postane "imigrantska zemlja" kao što su po njegovu mišljenju postale druge države u Europi.

Kada se 2021. sastao s Papom, rekao je da ga je zamolio da "ne dopusti da kršćanska Mađarska propadne".

Papi je dao poklon koji ne treba tumačiti: kopiju pisma iz 13. stoljeća koje je kralj Bela IV. poslao papi Inocentu IV. u kojem ga moli za pomoć u borbi protiv Tatara.

"Orban se smatra zaštitnikom kršćanstva i traži poveznicu s Papom", rekao je svećenik Csaba Torok iz Ostrogonske nadbiskupije, povijesnog sjedišta katoličanstva u Mađarskoj

Torok, koji je glasnogovornik Mađarske biskupske konferecncije i razgovarao s vatikanskim novinarima u video razgovoru prošli tjedan, rekao je da mađarski dužnosnici žele da Papa posjeti druge dijelove zemlje, ali im je rečeno da će posjet biti ograničen na Budimpeštu "zbog Papina fizičkog zdravlja". Papa se kreće uz pomoć štapa i invalidskih kolica zbog bolesnog koljena. 

Ključne riječi

Komentara 25

DU
Deleted user
12:28 27.04.2023.

Argentina će plaćati kineski uvoz u juanima umesto u dolarima. (ministar ekonomije Argentine Serhio Masa)

DU
Deleted user
23:31 27.04.2023.

bolji je dobar ukrainac nego los rus a i bolji je dobar rus nego los ukrainac. tek kad se nadju dobar ukrainac i dobar rus pa izbace zloceste americko europske interese bit ce mira.

DU
Deleted user
12:33 27.04.2023.

"Reuters je pažljivo pogledao satelitske snimke..." " Novinska agencija kaže da je ispitala tisuće obrambenih položaja..." "Vojni stručnjaci rekli su Reutersu...!" Pa šta je taj Reuters?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije