Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković:

'Pričali smo s Lockheed Martinom i Saabom, i dalje su zainteresirani'

Andrej Plenković
Foto: Tobias Hase/DPA/Pixsell
1/3
16.02.2019.
u 21:21

Što se tiče tipa zrakoplova, to je tip zrakoplova zapadne tehnologije, rekao je premijer

Hrvatska ima sposobnost ratnog zrakoplovstva, a Vlada ostaje privržena nastaviti proces nabave višenamjenskih borbenih aviona, poručio je danas premijer Andrej Plenković u Münchenu, gdje sudjeluje u međunarodnoj konferenciji o sigurnosti.

- Mi smo se u krajnjoj liniji i u procesu koji je iza nas, koji smo stavili van snage 14. siječnja, a vidjeli ste, i većina u Saboru je vrlo uvjerljivo odbacila SDP-ovu interpelaciju, dakle podržala je Vladu i ministra Krstičevića, ponovili, a to je i u zaključku, da održavamo sve daljnje napore da Hrvatska osigura sposobnost i modernizaciju Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva. Što se tiče tipa zrakoplova on je i zadnji put, bilo je sasvim jasno, na temelju studije koju su napravili stručnjaci iz Ministarstva obrane, tip zrakoplova zapadne tehnologije. Mi smo i na ovoj velikoj konferenciji, gdje dolaze i ljudi iz svijeta obrambene industrije iskoristili ovu prigodu i za razgovor s predstavnicima Lockheed Martina i s predstavnicima Saaba. Oni su i dalje zainteresirani i mi ćemo u sljedećim tjednima i mjesecima gledati kako da na temelju iskustva koje smo prošli započnemo jedan novi proces koji bi u razumnom vremenskom periodu osigurao Hrvatskoj realizaciju onoga što želimo, a to je modernizacija našeg zrakoplovstva - rekao je premijer za HRT.

Andrej Plenković
1/15

S glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom razgovarao je o doprinosu Hrvatske globalnoj strategiji Sjevernoatlantskog saveza. Hrvatska vlada namjerava i dalje povećavati obrambeni proračun. 

- Mi smo članica NATO-a, sada u travnju će biti 10 godina. Cijela organizacija slavi svoju 70. obljetnicu. NATO je Hrvatskoj omogućio sigurnosni kišobran kolektivne sigurnosti i podigao našu sigurnost i neovisnost na višu razinu. Nema nikakve dileme da je NATO pozitivan za Hrvatsku. Ono što mi želimo - da aktivnosti cijeloga saveza, a to su dokumenti koji se godinama usvajaju, dožive svoju provedbu na razini država članica. Mi radimo na tome. moja Vlada je od 2016. u više navrata povećala izdvajanja za obranu. Mi smo od 2016. pa do 2019. pokazali vrlo jasne signale. Tu našu spremnost smo i deklarirali prema NATO-u, ona je pozitivno primljena i u godinama pred nama, a to je negdje otprilike do 2024., 2025. Nastojat ćemo u okvirima financijskih mogućnosti izdvajati toliko da i tih ukupnih 2 posto BDP-a budu vrlo kvalitetni i Hrvatsku čine pouzdanim saveznikom - rekao je Plenković.

VIDEO Kako je Krstičević zbog makete aviona izgubio živce u Saboru:

Komentara 71

Avatar Unclejoe
Unclejoe
21:41 16.02.2019.

treba ljevičare pitat sta da kupimo, tj koju vrstu luka i strijele.

ST
stefj
22:04 16.02.2019.

Danas gledam dnevnik na RTL-u i moram reće da već dugo nisam vidio toliko ideološki obojane vijesti s komentarima. Čak su gori nego HRT za vrijeme Josipović/Milanović kombinacije... Kažu oni Hrvatska već desetljećima nije nabavila ništa zapadne tehnologije, a pred neki dan su došli raketni sustavi za Patrie, nedavno su došla 2 Blackhawk helikoptera, čeka se još 10, došle su Kiowe, kupljene su haubice, itd... Daleko je to od ništa... A sad, avioni?Barak je stvarno bilo nešto dobro za jako malu cijenu, sad ćemo morati nešto masno platiti. Tko zna, možda se Ameri smiluju pa nam doniraju jednu eskadrilu, Putin je Srbima nešto i poklonio (mada su to poklonjeno morali poprilično glancati da poleti)...

MO
Morany
10:52 17.02.2019.

Sad treba kupiti jos bolje i jos modernije avione od Baraka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije