TRAGEDIJA U MALOM LOŠINJU

Prijatelji poginulog mornara šokirani: 'Bio je miran i savjestan, uvijek je brinuo o sigurnosti'

Mali Lošinj: U tijeku je očevid nakon što je troje djelatnika Jadrolinije poginulo nakon pada rampe
Foto: Nel Pavletic /PIXSELL
1/4
12.08.2024.
u 16:41

Tri člana Jadrolinije su izgubila život, a četvrti član je ozlijeđen. Što se dogodilo, da rampa tako padne, tek treba utvrditi...

Na svim brodovima Jadrolinije su, nakon teške nesreće, u kojoj su u nedjelju poginula tri pomorca, a jedan je ozlijeđen, zastave spuštene na pola koplja, a na upravnoj zgradi Jadrolinije u Rijeci izvješena je crna zastava žalosti. Prema podacima iz Jadrolinije, predstavnici te tvrtke u ponedjeljak su u riječkoj bolnici posjetili ozlijeđenog pomorca. Ozlijeđeni pomorac je stabilno i pri svijesti te nije životno ugrožen. U kontaktu su i obići će i obitelji smrtno stradalih te im osigurati svu potrebnu liječničku, financijsku i drugu pomoć.

Što se točno dogodilo u Malom Lošinju, još se utvrđuje. No ova tragedija duboko je potresla sve pomorce. - Kad pogine posada, uzaludno je govoriti što se moglo napraviti. Pokojni je zaista uvijek brinuo da svi budu sigurni, i on i posada - kazuje za 24sata kapetan s dugogodišnjim iskustvom i poznanik jednog od poginulih zaposlenika Jadrolinije.

Poginuli je živio na zadarskom području, dok su ostala dvojica s područja splitsko-dalmatinske županije. Obitelji, kažu poznanici stradalog, nije imao. Bio je godinama zaposlenik Jadrolinije te kormilar rodom iz zaleđa Zadra. - Miran, savjestan, iznimno dobre ćudi. Nije imao vlastitu obitelj, no jest dva brata i sestru. Svi su u šoku. On je zaista slovio za čovjeka koji svoj posao obavlja krajnje savjesno i odgovorno. Jednostavno nije bio jedan od onih koje treba upozoravati što znači sigurnost, specijalno na brodu. Kako se našao s kolegama ispod rampe, nije nam jasno - kažu susjedi stradalog muškarca.

Svako ljetno jutro trajekt Lastovo odvezuje se u zadarskoj luci Gaženica, a točno šest sati i deset minuta poslije pristaje u Mali Lošinj te se još istog dana vraća u Zadar. Pomorska ruta duga 51 nautičku milju druga je najdulja na Jadranu. Što se dogodilo, da rampa tako padne, tek treba utvrditi. - Događaj je to koji nas je sve jako skupa potresao i uznemirio, nažalost, tri člana Jadrolinije su izgubila život, a četvrti član je ozlijeđen, a dobra vijest je da je njegovo zdravstveno stanje stabilno. Prije svega želim izraziti duboko žaljenje i sućut, članovima posade i obiteljima - kazao je Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove, ne ulazeći u detalje istrage koja se odvija, a u koju su uključena Lučka kapetanija, kao i Agencija za istraživanje nesreća u pomorskom prometu.

VEZANI ČLANCI:

Državni tajnik kratko je rekao da su dvojica smrtno stradala iz splitsko-dalmatinske te jedan iz zadarske županije, koji je ujedno i najstariji među poginulima. Kormilar, rodom iz zaleđa Zadra, godinama je radio na Jadroliniji. Osim na liniji Zadar - Mali Lošinj, plovio je i na daleko kraćoj, onoj između Zadra i Preka. Lastovo je zapravo, po mjestu proizvodnje, Japanac, koji je 2025. godinu trebao ići u rezalište. Kraj svoje slavne ere dočekao je tako najgorom tragedijom koja se dogodila Jadroliniji otkad ona postoji kao državni brodar.

FOTO Ovo je rampa koja je usmrtila pomorce

Mali Lošinj: U tijeku je očevid nakon što je troje djelatnika Jadrolinije poginulo nakon pada rampe
1/16

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije