OBRAZOVANJE

Prijedlog državne mature idući tjedan u srednjim školama

05.05.2004.
u 00:00

- Politička odluka je donesena, u državnu maturu se ide. Osobno sam odobrio da se projekt na kojem je radio profesor Bezinović od sljedećeg tjedna nađe u svim srednjim školama i visokoškolskim ustanovama - kazao je sinoć ministar znanosti, obrazovanja i športa dr. Dragan Primorac, otklonivši tako sva nagađanja i dvojbe za kakav će se projekt završnog ispita srednjoškolskog obrazovanja odlučiti njegovo ministarstvo.

Projekt, koji je javno podržao na tribini na Zagrebačkom sveučilištu, nešto više od godinu dana pripremao je sa svojim timom prof. dr Petar Bezinović. Predstavljajući ga, autor je naglasio da je za njegovo provođenje "sve manje, više spremno". Jasno je definiran način provođenja ispita koji će onemogućiti zloporabe i nepravdu, osigurati podjednake uvjete za sve, što znači da do službenog uvođenja mature 2008. godine sve škole učenike moraju za nju podjednako pripremiti. Njihove svjedodžbe postat će usporedive na europskom tržištu rada, ujednačit će se odnos znanja i ocjena u različitim školama. Državna matura bit će uvjet za nastavak obrazovanja, ali bi za upis na fakultet i dalje ostao važan prosječan uspjeh u srednjoškolskom obrazovanju. Na predložena rješenja svi zainteresirani do kraja lipnja moći će dati svoje prijedloge i sugestije.

O slovenskom iskustvu uvođenja državne mature govorio je prof. dr Pavel Zgaga, direktor Centra za istraživanje edukacijske politike na Pedagoškom fakultetu Sveučilišta u Ljubljani. Istaknuo je da se osim osiguranja financijskih uvjeta i pravnog reguliranja politika nije miješala u sadržaj njihovog modela. Po njegovom mišljenju, uvođenje državne mature Sloveniju je sredinom devedesetih godina približilo eurointegracijama.

Pohvalno je govorio o Bezinovićevom prijedlogu, a posebno o segmentu samovrednovanja škola kao "o novoj i originalnoj ideji, koja će potaknuti škole u poboljšanju standarda i kvalitete obrazovanja".

Irena KUSTURA

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije