formirali zajedničko Povjerenstvo

Primjer suradnje: Grad i županija zajedno u obnovu derutnih fasada u centru

Čakovec: U tijeku je konstrukcijska obnova palače Starog grada
Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
04.04.2023.
u 18:29

Grad Čakovec i Međimurska županija formirali su zajedničko Povjerenstvo koje će za cilj imati izraditi analizu stanja, odrediti koje zgrade trebaju obnovu te izraditi i provesti plan obnove i sanacije.

Grad Čakovec i Međimurska županija zajedno idu u rješavanje problema starih i oštećenih pročelja u središtu grada. Zbog skupoće radova, nesređenih imovinsko- pravnih odnosa i uvjeta koje traže konzervatori, vlasnici se teško odlučuju na obnovu fasada. - Upravo je uređenje pročelja povijesnih zgrada stoga jedan od prvih koraka prema vraćaju centra grada njegovim stanovnicima, hvala Županiji i županu koji su pružili ruku suradnje da to što prije realiziramo - rekla je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini.

Grad Čakovec i Međimurska županija formirali su zajedničko Povjerenstvo koje će za cilj imati izraditi analizu stanja, odrediti koje zgrade trebaju obnovu te izraditi i provesti plan obnove i sanacije. Predviđa se da će obnova u prvoj fazi projekta obuhvatiti dvadesetak zgrada u užem centru grada. Županija će sufinancirati dio troškova obnove, Grad će uložiti sredstva koja prikupi na osnovu spomeničke rente, a određeni postotak uloženog očekuje se i od vlasnika.

- Projekt koji iskače i dajemo mu maksimalnu podršku i pažnju svakako je uređenje strogog centra našeg grada, na potezu od Muzeja Međimurja do Trga Eugena Kvaternika, u prvoj fazi. Želimo da centar bude ljepši i uređeniji, a pročelja živopisnija, po uzoru na gradove zapadne Europe - rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Predsjednica povjerenstva za obnovu i sanaciju pročelja zgrada u centru Grada Čakovca Željka Kovač dodala je kako je zadatak Povjerenstva početna analiza stanja zgrada i načina na koji će se pristupiti ovom zadatku. - Svaka zgrada će se pojedinačno analizirati, stvoriti baza podataka i nakon toga ćemo definirati jasan plan aktivnosti i način provođenja. Kako je čakovečki centar zona pod zaštitom, uključujemo i Konzervatorski odjel u Varaždinu koji nam mora dati potrebne suglasnosti i potvrde - rekla je.

S prvim radovima u centru grada već krenulo zahvaljujući dogovorima s nekim privatnim vlasnicima, a sanacija pročelja diljem Čakovca krenula su u 2022. radovima na Pučkom otvorenom učilištu. Potpisan je i sporazum o suradnji tijekom izrade i provedbe plana obnove i sanacije pročelja zgrada u Centru grada Čakovca. - Sporazum je potpisan i kako bi potakli vlasnike da ulože sredstva u obnovu, a zajedničko stručno povjerenstvo najbolje će znati ispitati stanje na terenu te napraviti plan obnove i sanacije pročelja. Osim što će središte grada time dobiti novi, ljepši izgled, povećat će se vrijednost, ali i atraktivnost nekretnina. Vjerujem da će to povećati i mogućnost njihovog iznajmljivanja, jer je i to jedan od razloga zbog kojeg uslužne djelatnosti „bježe“ iz središta grada“ - zaključila je Cividini koja je s Posavcem potpisala sporazum.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije