FASCINANTNA PRIRODA PROBLEMA

Ovo je matematička zagonetka koja stoljećima zbunjuje astronome i fizičare

Svemir
Foto: Pixabay
1/3
25.08.2024.
u 07:53

Gravitacijska interakcija dvaju tijela lako se može izračunati, ali za više je gotovo nemoguće

Kako možemo precizno predvidjeti putanje triju nebeskih tijela, poput zvijezda, planeta ili drugih kozmičkih objekata, dok međusobno djeluju gravitacijskim silama? Ova naizgled jednostavna zagonetka krije izuzetno složen problem, koji već stoljećima predstavlja izazov za znanstvenike.

Problem predviđanja kretanja triju tijela daleko je složeniji nego što se na prvi pogled može činiti. Kad su u pitanju dva nebeska tijela, njihova međusobna gravitacijska interakcija može se relativno lako izračunati. No čim se u jednadžbu doda treće tijelo, složenost se eksponencijalno povećava. Ova dodatna tijela unose nepredvidive elemente u dinamiku sustava, čineći precizne izračune izuzetno teškim, a katkad i nemogućim s postojećim matematičkim alatima.

Zamislite kozmički ples u kojem tri nebeska tijela svako svojim gravitacijskim utjecajem djeluju na druga dva. Ovaj scenarij opisuje problem triju tijela, matematičku zagonetku koja stoljećima zbunjuje astronome i fizičare. Nedavno je ovaj problem ponovno dospio u središte pozornosti javnosti, dijelom zahvaljujući popularnoj Netflixovoj seriji inspiriranoj poznatim znanstvenofantastičnim romanom Liu Cixina. Razumijevanje problema triju tijela zahtijeva duboko znanje iz matematike i fizike, kao i sposobnost rješavanja vrlo kompleksnih diferencijalnih jednadžbi. Čak i uz pomoć najsuvremenijih računala točna rješenja često ostaju izvan dosega, što dodatno naglašava fascinantnu prirodu ovog problema.

Kako piše Interesting Engineering, u svojoj srži problem triju tijela pokušava odgovoriti na naizgled jednostavno pitanje: možemo li predvidjeti kretanja triju međusobno gravitacijski povezanih tijela u svemiru? Stvarnost je, međutim, daleko od jednostavne. Teškoće proizlaze iz same složenosti potrebnih izračuna. Za razliku od problema dvaju tijela, koji se može relativno lako riješiti, uvođenje trećeg tijela dodaje sloj složenosti koji prkosi sveobuhvatnom matematičkom rješenju.

Povijesna pozadina

Korijeni problema triju tijela duboko su povezani s temeljima moderne astronomije. Početkom 1600-ih godina Keplerovi zakoni o kretanju planeta revolucionirali su naše razumijevanje svemira, postavljajući temelje za buduća istraživanja. Na temelju Keplerovih otkrića, Newton je krajem tog stoljeća formulirao svoje zakone gibanja i univerzalne gravitacije, koji su omogućili precizne izračune sustava dvaju tijela. Ovi zakoni omogućili su astronomima da s velikom točnošću predvide kretanje planeta i drugih nebeskih tijela u sustavima gdje su uključena samo dva tijela.

POVEZANI ČLANCI:

Međutim, dodavanje trećeg tijela unijelo je složenost koja i danas predstavlja izazov za znanstvenike. Problem triju tijela pokazao se daleko složenijim nego što su Newton i njegovi suvremenici mogli predvidjeti jer se interakcije među tijelima povećavaju na način koji je teško matematički modelirati. Ovaj povijesni kontekst naglašava značaj problema, ilustrirajući napredak u astronomskim i matematičkim istraživanjima kroz stoljeća. U isto vrijeme ovaj kontekst ukazuje na trajne misterije u mehanici nebeskih tijela koje još uvijek zbunjuju i fasciniraju znanstvenike diljem svijeta

Newtonovi doprinosi bili su višestruki. Ne samo da je objasnio kretanje planeta već je i izumio račun, novu granu matematike. Ovaj alat, prijeko potreban za razumijevanje fizičkog svijeta, besprijekorno funkcionira za sustave dvaju tijela poput Zemlja-Mjesec te može približno izračunati određene sustave triju tijela gdje je masa jednog tijela zanemariva u usporedbi s ostalima, kao što je sustav Sunce-Zemlja-Mjesec. Međutim, i sam Newton priznao je ograničenja svoje teorije u složenijim scenarijima, poput interakcija između Sunca, Zemlje i Jupitera.

Problem proizlazi iz suptilnih gravitacijskih perturbacija kada se orbite Zemlje i Jupitera poravnaju sa Suncem. Newton se brinuo da bi ti manji potresi mogli s vremenom destabilizirati Sunčev sustav. U nemogućnosti da riješi ovaj problem matematički, Newton je nagađao da božanska intervencija povremeno održava kozmičku stabilnost.

Više od stoljeća poslije francuski matematičar Pierre-Simon Laplace, često nazivan "francuski Newton", ponovno je istražio ovaj problem. Laplace je razvio teoriju perturbacija (u astronomiji, perturbacija je poremećenje, odnosno mala promjena pravilnoga gibanja nebeskog tijela), proširenje Newtonova računa, kako bi riješio problem. Njegovi izračuni sugerirali su da se gravitacijski učinci Jupitera na Zemljinu orbitu uglavnom poništavaju tijekom vremena, održavajući stabilnost planeta. Iako je Laplaceov rad uvjerio u stabilnost našega Sunčeva sustava, nije riješio opći problem triju tijela.

Trajni izazov

Osnovni izazov leži u kaotičnoj prirodi interakcija triju tijela. Iako možemo analizirati trenutačne položaje triju nebeskih tijela, predviđanje njihovih budućih položaja postaje sve teže. Ova osjetljivost na početne uvjete, često nazvana "efekt leptira", implicira da čak i mala promjena može dovesti do potpuno različitih ishoda.

Ova nepredvidivost ne isključuje stabilne sustave triju tijela. Ljubitelji znanstvene fantastike možda se sjećaju binarnog zvjezdanog sustava Tatooine u "Ratovima zvijezda". Ovi scenariji spadaju u "ograničeni problem triju tijela", gdje treći objekt, obično planet, ima mnogo manju masu od ostalih dvaju tijela. Ako je orbita planeta dovoljno udaljena, on doživljava gravitacijske učinke binarnih zvijezda kao jednog objekta, omogućujući stabilne orbite. Međutim, kako se manje tijelo približava ili dobiva značajnu masu, pojavljuje se puna složenost problema triju tijela. Ova se složenost drastično povećava sa sustavima od četiri, pet ili čak tisuće tijela, kao što je to slučaj u gustim zvjezdanim skupinama.

Foto: Pexels

Unatoč stoljećima napora, opće rješenje problema triju tijela ostaje nedostižno. Moderni istraživači koriste inovativne pristupe, kao što su neuronske mreže i strojno učenje, kako bi modelirali interakcije triju tijela. Jedan intrigantan pristup posuđuje iz teorije vjerojatnosti, koristeći koncept nazvan "pijančev hod" (engl. "drunkard's walk" ili "random walk") za izračunavanje vjerojatnosti različitih ishoda u sustavima triju tijela. Koncept je matematički model koji opisuje slučajno kretanje, pri čemu svaka sljedeća pozicija ne ovisi o prethodnoj na predvidljiv način, već je rezultat nasumičnog izbora. Ovaj se model često koristi u statistici, fizici, ekonomiji i raznim drugim područjima za opisivanje procesa koji su podložni slučajnim fluktuacijama. Iako obećavajuća, ova je metoda daleko od sveobuhvatnog rješenja koje uzima u obzir sve sile u stvarnim nebeskim sustavima.

Važnost rješavanja problema

Problem triju tijela ilustrira zamršenu ljepotu našeg svemira i našu trajnu potragu za njegovim razumijevanjem. Kako napredujemo u matematici i računalnoj snazi, rješenje problema triju tijela moglo bi otključati nove uvide u mehaniku nebeskih tijela. Implikacije nadilaze akademski interes. Dublje razumijevanje dinamike više tijela moglo bi revolucionirati istraživanje svemira, poboljšavajući navigaciju kroz složena gravitacijska polja i potencijalno otvarajući nove mogućnosti za međuzvjezdana putovanja. Također bi moglo unaprijediti naše razumijevanje formiranja i evolucije galaksija, bacajući svjetlo na kozmičke procese koji su oblikovali naš svemir.

Liu Cixin je prikladno izjavio: "Fizička načela iza problema triju tijela vrlo su jednostavna – to je uglavnom matematički problem." Ova izjava sažima dihotomiju u srcu problema triju tijela: dok su osnovna fizička načela razumljiva, matematička složenost njihovih interakcija ostaje izvan naših trenutačnih sposobnosti. Zaključno, problem triju tijela služi kao most između poznatog i nepoznatog, izazivajući naše najsjajnije umove i inspirirajući nove generacije znanstvenika i matematičara da pogledaju noćno nebo i dive se kozmičkom plesu iznad nas.

>> VIDEO Pogledajte impresivne snimke lansiranja Boeingove kapsule u lipnju

Komentara 3

Avatar Idler
Idler
09:45 25.08.2024.

Pohvala za članak...i vi znate iznenadit 😊

Avatar Stradun
Stradun
17:06 25.08.2024.

Članak je dobar. Jedino mi nije dobro sjelo ime "kozmos .hr". To je hrvatski on line magazin posvećen svemiru, znanosti, astronomiji i istraživanju svemira. Zašto ne "svemir .hr" ? Zašto grecizam kozmos -grč. kósmos? A zašto ne latinizam univerzum.hr -lat. -lat. universum ? Nisam protiv sinonimije jer ona obogaćuje svaki jezik . Ali u stručnom nazivlju prednost treba dati izvorniku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije