jeste li znali?

Otkrila je laž o Mliječnom putu u koju smo gotovo svi vjerovali - i šokirala mnoge

Civljane: Pogled na zvjezdano nebo i meteorski roj Perzeida kod crkve Svetog Spasa
Zvonimir Barisin/PIXSELL
12.08.2024.
u 14:27

Video je počela s riječima: ‘Ovo nije stvarno’, pokazujući na sliku Mliječne staze.

Kreatorica sadržaja otkrila je zanimljivu ‘laž’ o Mliječnoj stazi u koju smo vjerojatno svi vjerovali cijeli život. Iako je čovječanstvo napravilo značajne pomake u istraživanju svemira, posebno uz pomoć svemirskog teleskopa James Webb, svemir ostaje velikim dijelom nepoznanica. No, postoje i određene zablude o beskonačnom prostranstvu koje nas okružuje koje bi bilo korisno osvijestiti, piše LADBible

Na TikToku, korisnica @astro_alexandra objavila je video u kojem razotkriva jednu od velikih zabluda o našoj galaksiji. Zemlja, zajedno s ostalih sedam planeta Sunčevog sustava (i Plutonom, ako ste mu skloni), gravitacijski je vezana za Sunce, no to je samo mali dio mnogo šire galaksije.

 

@astro_alexandra Replying to @walkieescobell how do we know what our galaxy, the milky way, looks like? #space #astronomy #nasa #science ♬ original sound - ASTRO ALEXANDRA 🪐

Poznato vam je ime Mliječna staza – galaksija koja ima promjer od otprilike 100.000 svjetlosnih godina. Prema NASA-i, do rujna 2023. godine otkriveno je preko 3200 zvijezda s planetima u orbiti, osim našeg Sunca. Dakle, riječ je o izuzetno velikom prostoru.

Alexandra je putem društvenih mreža pričala svojih dva i pol milijuna sljedbenika o jednoj od zabluda vezanih uz našu galaksiju, što je mnoge ostavilo zatečenima. Video je počela s riječima: ‘Ovo nije stvarno’, pokazujući na sliku Mliječne staze. Nastavila je objašnjavajući: ‘Ne postoji niti jedna prava fotografija Mliječne staze, galaksije u kojoj živimo. Sve slike koje vidite zapravo su ilustracije’. 

Foto: shutterstock

Dodala je da bi, kako bi se dobila takva slika, svemirska letjelica morala putovati izvan diska Mliječne staze, nevjerojatno daleko, što trenutno nije moguće. Najdalje što je letjelica do sada prešla nije ni blizu naše najbliže zvijezde, objasnila je Alexandra, ali je istaknula da ove ilustracije ipak nisu potpuno pogrešne. ‘Ovako izgleda Mliječna staza’, rekla je, ‘na temelju onoga što možemo vidjeti sa Zemlje’. 

VEZANI ČLANCI: 

Pojasnila je kako znamo da je naša galaksija ravna, nalik disku, s različitim bojama zvijezda. Usporedila je to s pokušajem crtanja panoramskog kotača dok sjedite unutar njega – možda biste nešto pogriješili, ali općenito, slika bi bila prilično točna.

Prema NASA-i, astronomi mjere količinu prašine u Mliječnoj stazi i dominantne boje svjetlosti koje dopiru do nas, što nam omogućuje stvaranje slike naše galaksije, iako je ne možemo vidjeti u cijelosti.

Iznad Neuma snimio astronomski fenomen: 'Jupiter sve više treperi i mijenja boje što je niže uz horizont'

Komentara 6

GE
Gefufna
16:28 12.08.2024.

O Boze, kad pomislim da je netko odlucio staviti to na naslovnicu, bude mi zlo

MM
Marljivi mrav
16:12 12.08.2024.

Vidi se da ova južina gadno udara.

Avatar Certilian
Certilian
15:22 12.08.2024.

Dakle... nije točno... ali je točno... svaka čast na članku...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije