Poduzetni učenici

Proizvode krastavce za Podravku, zabavljaju se i dobro zarađuju!

krastavac
Foto: Marko Jurinec/Pixsell
1/4
13.05.2011.
u 13:37

Osim Osnovne škole u Petrijancu krastavce želi proizvoditi i oko 20 obitelji s petrijanečkog područja

Učenici Osnovne škole Petrijanec lani su se prvi put okušali u proizvodnji buča i bučina ulja. Ulje im je, kažu, ispalo odlično. Dio su dali školskoj kuhinji, a dio su prodali na kestenijadi u Petrijancu. Ove su godine otišli korak dalje – proizvodit će krastavce za Podravku!

– Nadam se da ćemo i u tome biti uspješni kao što smo bili s bučama – kaže voditeljica školske ekološke grupe Andreja Martinčević.

U ekogrupi dvadesetak je učenika, koji se zbilja vesele radu na zemlji. Učenice sedmog i osmog razreda Ana Majcenović i Ivana Carek u ekogrupi su od njezina početka.

– Sviđa nam se rad na zemlji. Učimo nove stvari, ali se i zabavljamo, idemo na izlete. Učimo raditi i stječemo radne navike, a kad odrastemo, znat ćemo nešto o poljoprivrednoj proizvodnji – kažu učenice.

Za učenike u ekološkoj grupi nema odmora ni tijekom školskih praznika.

– I za praznika dolaze raditi, a kada dođe vrijeme berbe krastavaca, brat će se svaki dan. No, grupa će i zaraditi, tako da će imati financijsku podlogu za druge projekte – kaže voditeljica radova, učiteljica Marija Kramarić.

Poljoprivrednu proizvodnju učenici imaju na zemlji koju je općinska uprava Petrijanca unajmila od privatnih vlasnika i dala je osnovnoj školi na korištenje.

Općina financira i pripreme za sjetvu, nabavu folije i cijevi za natapanje “kap po kap” te mreže za “penjanje” krastavaca. To povrće želi proizvoditi i dvadesetak obitelji s petrijanečkog područja.

– Imamo pogodno tlo za povrtlarsku proizvodnju te vodu za natapanje, a i male parcele na kojima se može organizirati proizvodnja.

Budući da svi govore o oskudici, zbog čega ne žele ulagati u poljoprivrednu proizvodnju, Općina je odlučila osigurati sav repromaterijal. Mali proizvođači moraju za proizvodnju imati samo parcelu od kojih 1000 četvornih metara te troje-četvero berača kad za to dođe vrijeme. Na tolikoj se površini može proizvesti od pet do šest tona krastavaca, što znači da jedna obitelj može zaraditi i 15.000 kuna. To je lijep dodatan prihod – kaže načelnik petrijanečke općine Vladimir Kurečić.

U općini će biti postavljena i klasirka, preko koje će se krastavci klasirati, kako bi se odredila njihova 
kvaliteta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije