SLJEDEĆI MJESEC

Promjene u Njemačkoj od 1. travnja: Rastu im plaće, uvode nove karte za javni prijevoz

FILE PHOTO: Deutsche Bahn rail operator offers a special nine euro ticket to be used nationwide for a month
Foto: MICHELE TANTUSSI/REUTERS
1/2
20.03.2023.
u 22:16

No nije sve pozitivno jer putnike diljem zemlje u travnju očekuju radovi na većem broju važnih ruta koji će znatno otežati služenje vlakovima

Nijemce i njihove goste u narednih nekoliko mjeseci očekuju razne promjene, a najviše će se odraziti na one koji putuju vlakom. Između ostalog, neka pravila uvedena za vrijeme vrhunca pandemije koronavirusa uskoro ističu, uvodi se nova mjesečna karta, a jedna od najvažnijih željezničkih veza u Ruhrskom području dva će tjedna biti zatvorena zbog građevinskih radova.

Pretprodaja karata za 49 eura

Od 3. travnja kod većine prijevozničkih tvrtki moći ćete kupiti mjesečnu kartu za autobuse i vlakove koja vrijedi za lokalni prijevoz u cijeloj Njemačkoj, piše Fenix magazin. Kartu se može i naručiti u pretprodaji kod određenih pružatelja usluga.

Karta koja stoji 49 eura dostupna je samo uz mjesečnu pretplatu, te će se automatski obnoviti ako ju ne otkažete. Bit će dostupna kao kartica s čipom ili u digitalnom obliku kao karta za mobitel, dok će ju neke prijevozničke tvrtke nuditi i u papirnatom obliku.

Sljedeći važan datum je 7. travnja kada, ukoliko ih savezna vlada ne odluči produžiti, ističu mjere suzbijanja širenja koronavirusa. Radi se o obvezi nošenja FFP2 maski u klinikama, domovima za njegu i medicinsku praksu. Početkom travnja također ističe mogućnost da savezne zemlje donesu opsežniju regulativu.

Njemačka željeznica privremeno obustavlja važne rute

Oni koji tijekom uskršnjih praznika planiraju dulja putovanja vlakom trebali bi se oboružati strpljenjem jer upravo tada će jedna od najvažnijih veza u Ruhrskom području zbog građevinskih radova biti zatvorena na dva tjedna. Istovremeno će se raditi i na sanaciji ICE rute između Berlina i Hannovera.

Deutsche Bahn također najavljuje da će sve željezničke usluge između Essena i Duisburga biti obustavljene od 31. ožujka u 21 sat do 14. ožujka. I na rutama između Essena, Bochuma, Dortmunda, Düsseldorfa i Duisburga bit će otkazano više vlakova. Radovima su zahvaćeni i važni spojevi u međumjesnom prometu i 14 linija u lokalnom prometu. Putnici će morati birati između dugih obilazaka vlakom i presjedanja na znatno sporije autobuse. 

Nadalje, od 1. travnja počinje tri mjeseca duga obnova veze između Berlina i Hannovera što će na početku uzrokovati kašnjenja u smjeru Berlina zbog preusmjeravanja vlakova, a u svibnju će biti pogođeni i putnici u suprotnom smjeru. 

Sve promjene već su pohranjene u sustavu Deutsche Bahna pa na njihovim stranicama možete dobiti detaljan i točan pregled rute koja vam je potrebna.

Više plaće za određena zanimanja, ali rastu i neke cijene

Raste zakonska minimalna satnica za ugovorne i privremene radnike. Od travnja za najnižu platnu skupinu s 13,32 eura na 14,55 eura, a za najvišu s 23,72 na 25,14 eura. Naknade će rasti i djelatnicima u građevini, što je predviđeno kolektivnim ugovorom. Osim većih plaća, radnici će dobiti i paušal za putovanje do gradilišta koji ovisi o broju pređenih kilometara.

No u travnju će i rasti cijene Microsoftovih cloud usluga.  Kako tvrtka prilagođava svoje cijene u cijelom svijetu, cijene online usluga u Njemačkoj će porasti za 11 posto. Microsoft 365, Office 365 i Dynamics 365, između ostalih, tada će poskupjeti. Ipak, oni koji već imaju ugovor ne moraju odmah platiti više. Nova cijena vrijedi samo pri produljenju ugovora.

Nuklearne elektrane se gase

Nuklearne elektrane Isar 2Neckarwestheim 2 i Emsland od sredine travnja se gase, javlja Savezni ured za sigurnost gospodarenja nuklearnim otpadom. Ove nuklearne elektrane trebale su prestati s radom do kraja 2022., no zbog energetske krize im je dozvoljeno da nastave s radom.

VIDEO Detalji stravičnog ubojstva u Njemačkoj: TikTok svađa pretvorila djevojčice u ubojice?

Ključne riječi

Komentara 3

DU
Deleted user
22:36 20.03.2023.

A naši najavljuju pojeftinjenje kad u Njemačkoj poskupljenje plus rast plaća,njihove plaće mogu pratiti poskupljenja,a naši političari i naši ekonomski stručnjaci nam dušu izvadiše da njima bude dobro

DU
Deleted user
22:38 20.03.2023.

U cijim rukama je njemacka bila 1938. u tim je i danas.

DU
Deleted user
22:30 20.03.2023.

otkud im novac? nema jeftinih energenata, izdvajaju za ukrainu, podupiru 2 miliona izbjeglica, explodirao im plinovod, ti bokca koja sposobna drzava.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije