POTRAGA SE NASTAVLJA

Pronađeno jedno tijelo nakon potonuća jahte, za ostalima se i dalje traga: 'Tijekom brodoloma su svi ponavljali istu riječ'

Foto: Pixsell/Reuters
1/10
21.08.2024.
u 10:44

Osim nekoliko ronilačkih timova, obalna straža rasporedila je pet patrolnih brodova, najmanje dva helikoptera i daljinski upravljano podvodno vozilo

U blizini mjesta gdje je uz obalu Sicilije potonula luksuzna jahta, pronađeno je tijelo za koje se vjeruje da pripada kuharu Recaldu Thomasu. Naime, kanadsko-antiguanski državljanin bio je jedan od 22 putnika na brodu Bayesian, koji je u ponedjeljak potonuo tijekom snažne oluje.

Gareth Williams, blizak prijatelj stradalog Thomasa, opisao ga je za BBC kao omiljenog i srdačnog čovjeka s "najdubljim, najzavodljivijim glasom" i osmijehom koji je "osvjetljavao svaku prostoriju". I dalje se traga za šest nestalih putnika, uključujući uključujući britanskog tehnološkog poduzetnika Mikea Lyncha i predsjednika Morgan Stanley International banke Jonathana Bloomera.

Bayesian se prevrnuo oko 700 metara od Porticella, istočno od glavnog grada Sicilije, Palerma. Sada leži na morskom dnu na dubini od 50 metara. Od 22 osobe na brodu, 15 ih je preživjelo, uključujući britansku majku koja je opisala kako je držala svoju djevojčicu iznad površine mora da bi je spasila od utapanja.

POVEZANI ČLANCI:

Supruga nestalog britanskog milijardera Mikea Lyncha Angela Bacares opisala je kako se superjahta kojom su putovali nagnula prije nego što je potonula te je navodno morala hodati po razbijenom staklu kako bi pobjegla, piše South China Morning Post. Doktor Fabio Genco, koji je bio dio lokalne hitne medicinske službe koja je pružila pomoć preživjelima, rekao je kako su svi preživjeli opisivali tamu tijekom brodoloma. "Svi su stalno ponavljali da je bila 'tama' tijekom brodoloma", ispričao je doktor. 

"Govore o razdoblju od oko pet minuta, od trenutka kada je brod podignut valovima mora dok nije potonuo", ispričao je. Svi preživjeli otpušteni su iz bolnice, a do sada je pronađeno samo jedno tijelo, ono Recalda Thomasa. Williams je rekao da je kuhara poznavao 30 godina jer su zajedno odrasli na Antigui, gdje je Thomas živio tijekom izvan sezone jedrenja. 

"Rekao mi je prije nekoliko dana da mu trebaju još dvije sezone da popravi kuću svojih pokojnih roditelja. Volio je jedrenje, ali bio je umoran", napomenuo je Williams. Pretpostavlja se da je jahtu Bayesian zahvatio tornado iznad mora, poznat kao vodeni stup, što je uzrokovalo njen prevrtanje i potonuće na morsko dno. Postoje i izvještaji da je jarbol broda pukao, a neki izvori navode da je havarija nastupila zbog prodora vode kroz otvore koji možda nisu bili zatvoreni zbog visokih temperatura.

POVEZANI ČLANCI:

Marco Tilotta, član ronilačkog tima, rekao da je pristup bio težak jer je trup broda na morskom dnu nagnut pod kutom od 90 stupnjeva. "Nećemo stati. Imamo resurse, ljudstvo i sredstva. Naš cilj je pronaći sve nestale osobe, to je naš posao", istaknuo je ronilac. Ronioci mogu provesti pod vodom samo oko 12 minuta, ostaje im tek 10 minuta za pretragu nakon što stignu do olupine.

Osim nekoliko ronilačkih timova, obalna straža rasporedila je pet patrolnih brodova, najmanje dva helikoptera i daljinski upravljano podvodno vozilo. Specijalizirani ronioci, obučeni za rad u uskim prostorima, stigli su iz Rima i Sardinije kako bi pomogli u potrazi. Jedrilica, duga 56 metara i pod britanskom zastavom, prevozila je 10 članova posade i 12 putnika kad je potonula.

>> FOTOGALERIJA Novi most u Hercegovini izgleda nestvarno: Pogledajte što se dogodi kad njime prođe 12 kamiona s punim teretom

1/16
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije