Skuplji odvoz smeća

Prosvjed u Omišu: Iznajmljivač s dvije postelje plaća fiksnu cijenu kao kamp i hotel

Omiš: Građani prosvjedovali zbog poskupljenja naknade za odvoz otpada
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/5
22.02.2022.
u 15:00

Za poskupljenje, koje još nije stupilo na snagu, a koje je najviše pogodilo male iznajmljivače, okrivili su usklađivanje cijena s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom

Nezadovoljni zbog poskupljenja odvoza smeća, tristotinjak građana okupilo se na prosvjedu pred zgradom Gradske uprave u Omišu. Iako je potpisao odluku o poskupljenju, prosvjednike je podržao omiški gradonačelnik Ivo Tomasović kao i direktor Komunalnog poduzeća Peovica Leonardo Ljubičić. Za poskupljenje, koje još nije stupilo na snagu, a koje je najviše pogodilo male iznajmljivače, okrivili su usklađivanje cijena s odredbama Zakona o gospodarenju otpadom.

– Zakon definira samo dvije kategorije: kućanstva i nekućanstva. Borimo se da Ministarstvo promijeni zakon koji je nepromišljen. Ova odluka koju smo donijeli sigurno će ići na reviziju – rekao je Tomasović. Ljubičić kaže kako su dvije odredbe Zakona o gospodarenju otpadom potpuno neprihvatljive.

– Prva je da svi poslovni subjekti moraju plaćati isti fiksni dio cijene. To znači da će hoteli, kampovi, hidroelektrane plaćati fiksni dio jednako kao i javni bilježnik. Druga odredba je da svi iznajmljivači, uključujući i fizičke osobe s dva kreveta, prelaze u privredu, čime nose teret poskupljenja, a pojeftinjenja za hotele – rekao je Ljubičić koji upozorava da privreda nema pravo besplatno predavati odvojeno prikupljeni otpad, a svi iznajmljivači sad spadaju u tu kategoriju.

– Obavijestio sam stotinjak kolega na obali i priobalju da potpišu moj prijedlog izmjena zakona koji bi spriječio ovaj požar – rekao je Ljubičić.

– Da ja plaćam kao jedan hotel?! Ove cijene nemaju veze sa zdravom pameću! – rekla je prosvjednica Keti Mekinić. 

Ključne riječi

Komentara 1

SE
serafin002
15:42 22.02.2022.

Iznajmljivaćima treba uvesti stroge kontrole i naplaćivati prema realizaciji i to u 10 kategorija ovisno koliko ti iznajmljivači imaju koristi od samih pozicija apartmana, prema prirodnim, kulturnim bogatstvima hrvatskog naroda. Zbog enormnog bogaćenja iznajmljivača nestaju investicije u druge sektore

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije