CRNA LISTA

Provjerili su ček, a sad me tuže da je bez pokrića

30.07.2002.
u 00:00

U Zagrebačkoj su banci ček imali u rukama, poslali su ga na provjeru, provjerili ga i na temelju toga isplatili mi novac. I što sam ja sada tu kriv? - kaže Kralj

- Zagrebačka banka traži od mene da joj vratim 600 australskih dolara pošto su mi tu svotu isplatili na osnovi čeka koji sam im dao - požalio nam se Branko Kralj iz Zagreba. - Zbog tog čeka i te svote već me godinama povlače po sudu, a ja tu ništa nisam kriv!

Cijela priča o spornu čeku počela je u siječnju 1995. godine kada je Branko Kralj od prijatelja primio ček na 700 australskih dolara. Prijatelj mu je ček dao za podmirenje troškova telefonskog računa jer je zvao Australiju.

- Ček sam odnio u poslovnicu Zagrebačke banke u Paromlinskoj i pitao ih koja je procedura da naplatim taj ček. Rekli su mi da trebam otvoriti devizni račun i njima dati ček koji će oni poslati na provjeru. Ako je s čekom sve u redu, novac će mi sjesti na devizni račun. To sam i napravio i nakon mjesec i pol dana od banke sam dobio obavijest da je stanje salda na mom deviznom računu 680 australskih dolara, što je onih 700 minus 20 dolara provizije. Drugi sam dan došao u banku i s računa podigao 600 dolara, a 80 dolara ostavio na računu da se ne ugasi.

Branko Kralj već je zaboravio na epizodu s čekom, kada je nakon nekoliko mjeseci telefonom iz banke obaviješten da njegov ček nema pokrića i da mora vratiti 600 australskih dolara.

- Nisam reagirao na taj poziv jer mi nisu spominjali da će mi vratiti ček, niti su mi išta poslali u pismenu obliku. No, nakon godinu dana dolazi mi Prijedlog za dozvolu izvršenja pljenidbom i prodajom nekretnina radi naplate 736,54 australskih dolara! Taj je prijedlog banka donijela a da se nisam mogao braniti, nisu me ni pozvali u banku, samo su predložili pljenidbu. Iskoristio sam pravo prigovora i od svoje mirovine od 750 kuna dao sam 500 kuna takse za prigovor.

Zagrebačka banka znala je naći rješenje naplate sredstava koje je potraživala, pa je s deviznog računa skinula preostala sredstva, a 1998. godine Branku Kralju uskraćuju usluge i stavljaju ga na tzv. crnu listu.

- Jednostavno su mi prestali isplaćivati mirovinu koju sam primao preko banke, i to kompletnu, a ne samo 30 posto, kako je to uobičajeno. Nakon više mjeseci natezanja ipak su mi dali mirovinu, ali su problemi ostali. Tužili su me sudu i taj se predmet sudski vuče već godinama. Sljedeće ročište bit će u rujnu i vidjet ću što će ispasti od toga. Moram reći da sam u međuvremenu operirao srce i sada sam, zbog postupka Zagrebačke banke, pod velikim psihološkim pritiskom. Uopće se ne osjećam nimalo krivim ili odgovornim za situaciju s čekom. Oni su ga imali u rukama, poslali su ga na provjeru, provjerili ga i na temelju toga isplatili mi novac. I što sam ja sada tu kriv? - pita se gospodin Kralj.

Duško Tadić

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije