PODIGNUTE RAMPE

Prve reakcije na prelazak granice u Schengenu: 'Fantastično, fenomenalno, snimali smo za uspomenu'

Foto: Screenshot
1/7
01.01.2023.
u 07:12

Otvorili smo vrata Europi bez granica. Slavimo novi dan, Novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda prirodnog okruženja kojem i kao narod, i kao država, pripadamo, rekao je sinoć na Bregani ministar Davor Božinović

Hrvatska je od ponoći u Schengenu, a rampe na graničnim prijelazima sa Slovenijom i Mađarskom su podignute te je prolaz građanima slobodan.  Naš reporter sinoć je razgovarao s građanima koji su među prvima prešli granicu. Novinari su ih pitali kako se osjećaju bez kontrole. 

- Fantastično, fenomenalno, evo snimali smo da imamo za uspomenu. Iz Zagreba smo, idemo za Rim na Svjetsko prvenstvo u tenisu - rekli su Dina i Vlado. 

 

Stanko kaže kako je  granicu prvi puta prešao bez dokumenata. 

- Osjećaj je fenomenalan. Bili smo u Zagrebu na proslavi - rekao je Stanko. 

Antun Jakšić iz Međimurja 35 godina se vozio na posao u Austriju. 

- Išli smo kroz Mađarsku, Sloveniju, to je bila muka, bilo je čekanja, svašta na granici. Baš mi je drago što se to otvorilo. I sad idem u Mađarsku u shopping, i sad sam bio, popio sam kavu i prvi sam prešao granicu iz Mađarske u Hrvatsku - rekao nam je Antun. 

 

Naš reporter sinoć je po prvi puta platio cestarinu na autocesti u eurima. Plaćao je na automatu i sve je proteklo bez ikakvih problema.

 

Sinoć je održana svečanost na Bregani na kojoj je sudjelovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Simbolično se uklonila ploča s natpisom Postaje granične policije Bregana, a načelnik postaje posljednji je puta prijavio izvješće da policijski službenici prestaju s provedbama graničnih kontrola i prelaze na zadaće kompenzacijskih mjera. 

- Otvorili smo vrata Europi bez granica. Slavimo novi dan, Novu godinu, novu Europu s Hrvatskom u Schengenu. Nema više granica koje su predugo stajale između nas i naših susjeda prirodnog okruženja kojem i kao narod, i kao država, pripadamo. Zbog toga je večerašnji čin više od ukidanja kontrola - to je konačna potvrda našeg europskog identiteta za kojeg su se generacije Hrvata borile i izborile - kazao je na početku Božinović te se zahvalio slovenskom izaslanstvu na dolasku te čestitao svima Novu godinu.

Komentara 135

GM
gmižić
07:23 01.01.2023.

Još da si kupim Bmw od hrvatske prosječne plaće pa da se idem vozati po bivšim europskim granicama i uživam u blagodati.

ŠU
Šugaman
09:05 01.01.2023.

"Stanko kaže kako je granicu prvi puta prešao bez dokumenata." - zato što Stanko nije imigrant

Avatar Zavratnica
Zavratnica
08:54 01.01.2023.

Slobodu kretanja slavi Božinović,a prije malo vremena je zabranjivao kretanje između hrvatskih županija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije