Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MUTNO, TOPLO I SPARNO

Pržimo se prvog dana ljeta, oglasio se DHMZ: Vrhunac toplinskog vala stiže u nastavku dana

Foto: DHMZ
1/5
21.06.2024.
u 09:57

U Dalmaciji je danas na snazi i crveni meteoalarm zbog izuzetno visokih temperatura, koje bi ponegdje mogle doseći i 40°C

Mutno, toplo i sparno je jutro prvog dana ljeta, objavio je Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) ovog petka. Vrhunac toplinskog vala očekuje se upravo danas, a izmjerenih 32°C već u 8 sati u Dubrovniku upravo su dokaz toga. U Dalmaciji je danas na snazi i crveni meteoalarm zbog izuzetno visokih temperatura, koje bi ponegdje mogle doseći i 40°C.

- Pijesak i prašina iz orbite se najbolje vide u zoru, a vrućina od ranih jutarnjih sati u Dalmaciji, na podacima DHMZ-a. Nastavak dana donosi vrhunac toplinskog vala te mogućnost izraženijih pljuskova s grmljavinom - izvijestio je jutros DHMZ uz snimke saharskog pijeska koji je vidljiv na satelitima. 

Mnogi će poželjeti osvježenje pronaći u moru, no ono neće biti svima po guštu jer i temperature mora su visoke. Prema podacima DHMZ-a, u 8 sati u Crikvenici je izmjereno 24.7 stupnja, 24 je i na Hvaru, u Puli na Rabu 26, Rovinj, Šibenik i Split mjere 25, a kod Mljeta je u 8 sati izmjereno čak 27,3. 

''Djelomice ili pretežno sunčano i vruće uz vrhunac toplinskog vala. Lokalno u unutrašnjosti prema večeri i u noći mogući su pljuskovi i grmljavina, mjestimice i jače izraženi. Vjetar većinom slab, prolazno do umjeren jugozapadni, na Jadranu i sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od 35 do 40 °C'', najavljuje DHMZ za petak. 

POVEZANI ČLANCI:

Preporuka je da se ni na plažu ne ide u najtoplijem djelu dana. Prema HZJZ-u, valja izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima.

>> Ovo su najviše temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj: 1981. u ovom je gradu izmjereno čak 42,8 °C

1/12

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije