Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROZVALI VLADU

Psiholozi oštro osudili obavezni vojni rok: 'Mladići se ne trebaju čeličiti u vojsci da bi odrasli

Požega: Svečana prisega 41. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/2
05.07.2024.
u 11:52

U društvu smatraju kako ovakav prijedlog vojnog roka predstavlja i spolnu diskriminaciju jer podrazumijeva obavezu vojnog roka samo za muškarce i dobrovoljni vojni rok za žene

"Oštro osuđujemo najave Ministarstva obrane Republike Hrvatske o uvođenju obaveznog vojnog roka za mladiće te apeliramo na Vladu RH i Sabor da on ostane dobrovoljan", objavilo je apel Zagrebačko psihološko društvo. Navode kako se, iz psihološke perspektive, zna da je preduvjet osobne dobrobiti i mentalnog zdravlja život u skladu s vlastitim vrijednostima. "Oduzimanje ljudskog prava na donošenje odluka o vlastitom životu pojačava rizike za nezdrava i štetna ponašanja te razvoj poteškoća na području mentalnog, a onda i fizičkog zdravlja", dodaju.

U društvu smatraju kako ovakav prijedlog vojnog roka predstavlja i spolnu diskriminaciju jer podrazumijeva obavezu vojnog roka samo za muškarce i dobrovoljni vojni rok za žene. Prema njima, za sve osobe, neovisno o spolu, vojni rok treba biti dobrovoljan. "Obrazloženja da će vojni rok pridonijeti sazrijevanju učvršćuje rodne stereotipe. Mladići ne trebaju uzeti pušku u ruke niti se čeličiti u vojsci kako bi odrasli. Smatramo svojom stručnom i moralnom obavezom ukazati na ozbiljne rizike koji ovakav način razmišljanja (koji počiva na stereotipima, diskriminaciji i ograničavanju slobode izbora) predstavlja za pojedince i društvo u kojem živimo. Zabrinjavajuće je da ovakve poruke i stavove čujemo od onih koji su na vodećim i moćnim pozicijama u državi", navode. 

Apeliraju na Vladu i Sabor da vojni rok ostane isključivo dobrovoljan za sve osobe te mole Pravobraniteljicu za ravnopravnost spolova RH i Pučkog pravobranitelja da se očituju o prijedlogu uvođenja obaveznog vojnog roka za mladiće.

FOTOGALERIJA Napadi morskih pasa u Jadranskom moru: U jednom su našli ljudske ostatke, zadnja žrtva je Slovenac

Požega: Svečana prisega 41. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju
1/14

Komentara 103

ST
stiper
12:02 05.07.2024.

Najveći problem našeg društva je što svi pričaju o pravima i pozivaju se na njih. Nitko ne priča o obavezama. Zaboravlja se da uz prava idu i obaveze. To je temelj svakog društva još od kamenog doba

AT
ATG
12:42 05.07.2024.

Jesu to oni koji predaju o 333 različita roda, promjeni spola i izvlače "skriveno gay ja" na seansama?

IH
iron.hide.54966
12:36 05.07.2024.

A te psihologe najprije poslati u vojsku!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije