Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pucnjava u Nizozemskoj

Ovo je napadač koji je ubio troje ljudi, policija objavila da ga je uhitila

Pucnjava u Utrechtu
Foto: Politie Utrecht, Reuters/PIXSELL
1/20
18.03.2019.
u 21:14

Pojačane mjere sigurnosti bile su vidljive u gradovima diljem Nizozemske, ali i susjedne Belgije, poput Bruxellesa gdje su naoružani vojnici ponovo u većem broju viđeni ispred važnih institucija i na prometnijim trgovima

Tri su osobe ubijene, a pet ih je ozlijeđeno, kada je muškarac počeo pucati na putnike u tramvaju u nizozemskom gradu Utrechtu. Napadač identificiran kao Gökmen Tanis, 37-godišnjak rođen u Turskoj, pobjegao je s mjesta zločina, a policijska potraga za njim trajala je još 5-6 sati kasnije.

Policija nije sa sigurnošću potvrdila da je riječ o terorističkom napadu, ali je priopćila da ne isključuje mogućnost da je napadač imao teroristički motiv. Opasnost od terorizma u gradu Utrechtu i okolici podignuta je na najvišu razinu.

Napad se zbio oko 10:45 dok je tramvaj vozio trgom Oktoberplein zapadno od centra Utrechta, a nizozemski list Algemeen Dagblad citira svjedoka koji tvrdi da je napadač prvo upucao ženu te potom i druge putnike u tramvaju koji su joj pokušali priskočiti u pomoć. Taj svjedok kaže da mu se činilo da je napadač bio usredotočen na tu prvu žrtvu, ženu. 

- Čovjek je počeo divljački pucati - izjavila je za portal NU. nl druga osoba, koja je svjedočila sceni u tramvaju. Prvotno je policija govorila o devetero ozlijeđenih, ali potom se ispravila i priopćila da ih je petero. Neki od njih su u kritičnom stanju. Dok je trajala potraga za odbjeglim napadačem, teško naoružani specijalci viđeni su na fotografijama koje su građani dijelili na društvenim mrežama, a koje su pokazivale da je u tom dijelu Utrechta u tijeku velika policijska operacija hvatanja naoružanog i opasnog ubojice.

Javni prijevoznik u četvrtom najvećem nizozemskog gradu odmah je prekinuo sve vožnje tramvaja, vlakovi su se prestali zaustavljati na kolodvoru u Utrechtu, vrtićima i školama savjetovano je da zaključaju svoja vrata, a policija grada Utrechta na društvenim je mrežama podijelila fotografiju osumnjičenog 37-godišnjaka Gökmena Tanisa i savjetovala građanima da mu se ne približavaju ako ga vide. Konačno, nešto iza 18 sati, policija je objavila da je uhićen.

Pojačane mjere sigurnosti bile su vidljive u gradovima diljem Nizozemske, ali i susjedne Belgije, poput Bruxellesa gdje su naoružani vojnici ponovo u većem broju viđeni ispred važnih institucija i na prometnijim trgovima. Sve se to događalo samo tri dana nakon terorističkog napada radikalnog desničara na džamiju u gradu Christchurchu na Novom Zelandu, masakra koji je zgrozio čitav svijet.

Turska redakcija britanskog BBC-a objavila je, pozivajući se na neimenovanog sugovornika kojeg su predstavili kao poslovnog čovjeka koji živi u Nizozemskoj, da se Gökmen Tanis borio u Čečeniji te da je prije nekoliko godina bio uhićen (ubrzo i pušten) zbog mogućih veza s terorističkom organizacijom ISIL.

Nizozemski mediji javljaju da je Tanis bio optužen za silovanje koje se dogodilo 2017., a posljednje sudsko ročište bilo mu je zakazano prije dva tjedna. Žrtvu je navodno silovao više puta, prijetio joj da će joj spaliti kuću… Prije toga, također prema nizozemskim medijima koji se pozivaju na neimenovane izvore, 2013. je bio optužen za pokušaj ubojstva, a u međuvremenu i za nekoliko krađa i provala u vozila. Jedno je vozilo, Renault

- Policija i tužiteljstvo istražuju što se točno dogodilo. Ono što znamo je da je došlo do pucnjave na putnike koji su sjedili u tramvaju u Utrechtu - rekao je nizozemski premijer Mark Rutte na izvanrednoj konferenciji za novinare oko 15 sati. - Teroristički motiv ne može biti isključen. Teroristički čin je napad na našu civilizaciju, na našu toleranciju i otvoreno društvo. Ako je ovo zaista bio teroristički čin, može biti samo jedan odgovor, a to je vladavina prava. Naša demokracija je snažnija od fanatizma i nasilja - dodao je Rutte.

Pogledajte video o napadu u Novom Zelandu:

Ključne riječi

Komentara 186

NE
Neonacionalist
12:11 18.03.2019.

Kod nas mnogi ne znaju cijeniti sigurnost koju mi uživamo, kod nas se možeš slobodno šetati ili kretati u bilo koje doba gdje god želiš bez opasnosti ili sa veoma minimalnom da ćeš biti napadnut ili na bilo koji načininn ugrožen a probajte to u predgrađima brojnih europskih gradova posebice gdje obitavaju brojni imigranti , pa tamo se i njihova policija ne osuđuje odlaziti . Mi nipošto ne smijemo dopustiti da nam u većem broju dođu emigranti iz muslimanskih i afričkih zemalja , dobro hvala Bogu mi im nismo niti interesantna destinacija , to je eto jedna od pozitivnih stvari nerazvijene ekonomije i lošijeg standarda u odnosu na oni na Zapadu, ali eventualno posebice u budućnosti to treba na sve načine spriječiti posebice ne dopustiti da postanemo hot spot za ovu balkansku rutu , to da nam se dogodi da se kod nas podignu veća izbjeglička odnosno migrantska naselja u blizini naših gradova gdje će obitavati veći broj mladih i nezaposlenih ljudi među kojima i potencijalnih terorista je izravna opasnost na sigurnost našoih građana ali i potencijalna velika opasnost za našu ekonomiju naime dobro smo svjesni koliko nam znači turizam e pa zamislite kako bi na turističku sezonu djelovao jedan ovakav napad kod nas jer upravo sigurnost koju turisti imaju kod nas je jedna od naših največih prednosti koju ne smijemo izgubiti ili dovesti u pitanje. Također treba veoma paziti na susjednu nam BIH i tamošnje islamske ekstremiste ili one koji bi to tek mogli postati .

TO
Tomisl
11:49 18.03.2019.

Jedan razlog vise zasto ostat u nasoj lijepoj Domovini i uz malo truda i rada dobro zivit .

Avatar toxic alien
toxic alien
12:52 18.03.2019.

"Policija kaže da razmatraju sve motive, uključujući i terorizam". Pa, ako je vikao "allahu akbar", onda je to najvjerojatnije neki inzenjer, lijecnik, IT strucnjak... sa Bliskog istoka. To su oni sto navodno bjeze od rata u svojim zemljama, da bi ga vodili po europskim gradovima... Nadam se da ga je slozio medju oci nekom iz "dobro nam dosli" brigade...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije