milorad Pupovac:

Pupovac: Promijenili smo sliku Srba u svijesti hrvatske javnosti

\'20.10.2010.,Zagreb -  Saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL\'
Jurica Galoić/Pixsell
05.12.2010.
u 09:33

Pupovac je napomenuo da nije zadovoljan pitanjima vezanim za povratak, ali i za zastupljenost Srba u državnim službama.

BEOGRAD - Nisam siguran da još možemo podvući crtu pa reći napravili smo to – nismo napravili to. Ali, mnoge od tih stvari uspjeli smo promijeniti, posebno tamo gdje su Srbi bili ne samo obespravljeni, nego se smatralo prirodnim oduzimati im prava, da im je unaprijed već bilo suđeno izgubiti posao, ostati bez kuće, bez stana, da ne mogu živeti u Hrvatskoj… Uspjeli smo promijeniti pogled, promijeniti odnos. Mnogim ljudima, obzirom da je takav pogled bio dominantan više od deset godina, uspjeli smo pomoći i pomažemo im i danas. Uspjeli smo povratiti glas Srba u Hrvatskoj, obnoviti njihov politički utjecaj, njihovu političku važnost u Hrvatskoj i priznanje njihovih institucija, rekao je Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik u intervjuu današnoj beogradskoj Politici.

Pupovac je dodao kako su se izborili i za drugi, za Srbe puno povoljniji način biranja Srba u Sabor gdje su im zajamčena najmanje tri mjesta.

- Činjenica da Srbi više neće biti birani kao sve druge manjine, nego će biti birani prema općem biračkom pravu i neće im biti ograničen broj mandata koji će moći imati u Saboru – a bit će im zajamčeno najmanje tri – vraća Srbe u status koji je politički drugačiji od onog kakav se formirao od 1992. posebice od 1997. i 2003. Priznavanje ključnih institucija srpske zajednice, kao što su Srpsko narodno vijeće i Zajedničko vijeće općina u Vukovaru, prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina i to izrekom, stvari su koje kada je u pitanju subjektivitet Srba u Hrvatskoj znače mnogo - pojasnio je Pupovac dodajući kako "otvaranje odnosa između Hrvatske i Srbije i dolaženje do faze da se iz neprijateljstva, pa neke vrste spore normalizacije dolazi ne samo do partnerstva nego do neke vrste savezništva u nizu područja, također smatramo vrlo važnim u našim odnosima i valja naglasiti i opću promjenu slike Srba u Hrvatskoj u prosječnoj svijesti hrvatske javnosti".

Na pitanje čime je nezadovojan, Pupovac spominje pitanja vezana za povratak, ali i za zastupljenost Srba u državnim službama.

- U prvom redu je razvoj povratničkih sredina. Koliko god smo unaprijedili financijsku politiku prema tim područjima toliko nismo zadovoljni stupnjem investicija i razvojnih planova na tim područjima, pitanje zapošljavanja Srba u javnim poslovima, državnoj upravi, pravosuđu. Koliko god smo promijenili stvari i osigurali zastupljenost i na općinskoj i na županijskoj razini, toliko istovremeno nismo uspjeli još uvijek da u povratničkim sredinama, primjerice, imamo mješoviti sastav policije. Primjerice, da imamo zamjenika zapovjednika policije koji bi bio Srbin u Donjem Lapcu. To je problem u sprovođenju zakona - kaže Pupovac dodajući kako je "vrlo važna stvar zaustavljanje asimilacije.

- Nismo sigurni koliko smo, unatoč našim naporima da afirmiramo sliku Srba u Hrvatskoj, uspjeli u tome. A sigurno nismo uspjeli dovoljno, tako da se ljudi ne bi plašili toga što su Srbi u Hrvatskoj, i da ne bježe od te činjenice, da se ne skrivaju time što se ne izjašnjavaju i time što se izjašnjavaju drugačije od onoga što stvarno jesu - kaže saborski zastupnik.

Ključne riječi

Komentara 254

OB
-obrisani-
23:52 05.12.2010.

popravljam : ako ne slave državne blagdane u Hrvatskoj -

DJ
Djedmedjed
21:12 05.12.2010.

... da je titula srednjevjekovne bosanske drzave do 1377.godine bila banovina.Ban je vladarska titula svojstvena samo Hrvatima i oznacavala je pokrajinskog vladara podloznog vlasti kralja. kao sto je postojao ban slavonije, tako je postojao i ban bosne, kao podloznik hrvatskog a kasnije ugarsko-hrvatskog kralja. titula bana u Srba poznata je tek iz kasnijih vremena, nakon pada despotovine kad se javljaju, npr. macvanski banovi u sluzbi ugarsko - hrvatskog kralja

BR
brgr
14:59 05.12.2010.

Ponos je moje ime Srbi imaju vise naziva:Servi,Cincari,Morlaci,Vlasi itd.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije